Specialiștii români în proiectarea spitalelor se întâlnesc la București pe 4 aprilie
Peste 150 de specialiști români din domeniul proiectării de infrastructură medicală și invitați din SUA, Grecia și Cipru se vor reuni în cadrul Conferinței specialiștilor în proiectarea spitalelor care va avea loc pe 4 aprilie la Radisson Blu Hotel București. Evenimentul, aflat la a cincea ediție, face parte din seria întâlnilor profesionale între experți organizate de SHARE Architects. Conferința va avea o durată de 8 ore, cu începere de la ora 9:30 a.m.
- Prezentarea investițiilor în infrastructura medicală din România (PNRR și programul Spitalelor Regionale);
- Studii de caz și design inovator în arhitectura spitalelor pentru copii;
- 25 de proiecte de spitale prezentate de peste 40 de invitați;
- Studii de caz internaționale din SUA, Grecia și Cipru
- Soluții tehnice oferite de specialiști;
- Dezbateri între experți;
- Networking profesional la cel mai înalt nivel;
Conferința Specialiștilor în Proiectarea Spitalelor va reuni arhitecți, ingineri de instalații, ingineri de structuri, consultanți medicali și de tehnică medicală, consultanți MEP și directori de spitale și va aduce în atenție detalii de proiectare ale principalelor investiții în infrastructura medicală finanțate prin PNNR și programul spitalelor regionale.
“Conferința specialiștilor în proiectarea spitalelor este un unicul eveniment din România care creeaza cadrul de întâlnire al experților romani în infrastructură medicală, cu dublu obiectiv:atât de formare și conectare la inovații tehnologice și de design cât și de relaționare și stabilire de parteneriate profesionale’’ a precizat Florin Mindirigiu, fondatorul SHARE Architects.
Studiile de caz pe proiecte de spitale vor fi prezentate de echipe mixte de arhitecți, ingineri și consultanți medicali, fiecare panel de prezentări fiind urmat de o largă sesiune “Ask an Expert”, parte a SHARE Talk - Expert's Meeting, destinat dialogului între experți din sală și de pe scenă.
Pe masa experților invitați vor fi proiectele:
- Hadassah Health Park in Lakatamia, Nicosia, cel mai mare spital național din Cipru;
- Children's Oncology Unit "Marianna Vardinogiannis" din cadrul Children's Hospital "Agia Sophia” cel mai mare spital de oncologie din Atena;
- Spitalele Regionale de Urgență din Cluj, Iași și Craiova
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii și Centrul Integrat de Transplant din Cluj-Napoca;
- Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, Târgu Mureș;
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Curie" București;
- Proiectul de construcție al Centrului de Neuroexcelenta Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Iași;
- Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti;
- Noul Centru de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti;
- Spitalele Județene de Urgență din Bistrița, Cluj-Napoca, Satu Mare și Piatra Neamț;
- Spitalul Municipal “dr. Teodor Andrei“ Lugoj;
- Institutul Regional De Oncologie Timișoara;
- Spitalul De Pneumoftiziologie Și Boli Infecțioase, Brașov;
- Spitalul de Boli Infecțioase Și Pneumologie, Oradea;
- Spitalul De Urgență "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" București;
Speakerii ediției din anul 2023 vor fi: Rai Pinto, Founder Rai Pinto Studio, USA, Constanti Constantinos, Founder Constantinos Constanti Architects, Cipru, Panagiotis (Takis) Tavaniotis, founder BETAPLAN, Grecia, Omer Unlu, General Coordinator NKY Turkey, Marco Smiderle, Project Manager Studio Altieri, Italia, Giorgia Gunnella, Senior Partner & Technical Director, 3ti Progetti, Italia, Șerban Țigănaș, Co-Founder Dico & Tiganas, Raluca Șoaită, Founder Tesseract Architecture, Daniel Tivadar-Ianceu, Founder PoliArt, Arin Andornic, Inginer Proiectant HVAC ST-PROVENT, Ionel Oprea, Inginer Proiectant Electrice NVP Project Ambient Instal, Vasile Tudor, Inginer Proiectant Instalatii Fluide Medicale, Catalin Pop, Inginer Proiectant Structuri MAX JUNIOR PROJECT, Ștefana Iaschevici, Arhitect Tesseract Architecture, Redin Abudaraman, Founder OM Birou de arhitectură, Mădălin Coman, Co-Founder Pop & Asociatii, Alin Ungureanu, Founder ADDICT - MEP DESIGNERS & CONSULTANTS, Mihaela Popiniuc, Manager S.C. ING- PROMAR S.R.L., Gabriel Dumitrache, International expert in the field of hospital architecture within the French companies CONSEIL SANTE and SOFRECO, Silviu Popăescu, Founder Popaescu & Co, Mihail Cârstoiu, K-Box Construction Design SRL, Ing. Struct.Teodor Cojanu, K-Box Construction Design SRL, Cezar Șerban, Florin Petre, Elena Osman, Aduro Impex SRL.
Problematica de modernizare a infrastructurii spitalicești și cea a investițiilor în sănătate se înscriu într-un context general aflat în evoluţie. Numai în perioada pandemică, în spitalele din țară s-au produs 14 incendii, multe tragedii fiind provocate de infrastructura medicală învechită, de lipsa echipamentelor și a tehnologiilor noi. Autoritățile au anunțat faptul că 27 de unități medicale/spitale publice vor fi construite și/sau dotate în țară printr-o finanțare de 2 miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Investiția în infrastructura sanitară în perioada următoare este estimată la 5,8 miliarde de euro.
La conferința de la București se vor prezenta și proiecte internaționale de anvergură din domeniul medical. Constanti Constantinos, Founder Constantinos Constanti Architects din Cipru va prezenta Hadassah Health Park in Lakatamia, Nicosia, proiect important în arhitectura medicală cipriotă, realizat împreună cu companii de arhitectură de renume mondial, ADP Architecture (Regatul Unit) și Spector Amisar Architects (Israel), a cărei finalizare este estimată în anul 2025. Construcția va include un spital pentru pacienți internați cu 266 de camere, un Centru de Oncologie, un Centru de Reabilitare cu 90 de camere și două clădiri de ambulatoriu cu 89 de locuri de îngrijire. Costul total al investiției proiectului este estimat la 150 de milioane EUR. Panagiotis (Takis) Tavaniotis, founder BETAPLAN, Grecia va aduce audienței detalii despre proiectul recent finalizat al Children's Oncology Unit "Marianna Vardinogiannis" at the Athens Children's Hospital "Agia Sophia". Unitatea de Oncologie are 4 unități de asistență medicală, 3 unități de hematologie-oncologie, cu o capacitate de 29 de paturi fiecare, și unitatea de transplant de măduvă, cu o capacitate de 18 paturi. În fiecare unitate de asistență medicală sunt prevăzute spații speciale pentru munca creativă a copiilor și sprijin psihologic din partea oamenilor de știință specialiști. Complexul include o secție de medicină nucleară cu o cameră γ, un complex de diagnostic PET-CT (Tomografie cu emisie de poziție combinată cu un scaner CT) și o unitate de radioterapie. A fost creată și o școală cu două clase pentru educarea tinerilor pacienţi cărora li se cere să se supună spitalizării prelungite.
Conferința este parte a seriei SHARE Experts’meetings, inițiată de SHARE Architects în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și Asociația Inginerilor de Instalații din România și este susținută de companiile Dacorum (Main Partner), Schneider și Proventuss (Partneri).
Informații suplimentare pot fi găsite pe pagina evenimentului.