Țara care ar putea avea prima fabrică de ciment din lume fără emisii de CO2
Foto: Norcem
Administratorii fabricii Norcem, detinuta de compania germana HeidelbergCement si situata in localitatea Brevik din sudul Norvegiei, si-au propus inca din 2013 ambitiosul obiectiv de a produce ciment fara eliberarea de emisii de CO2, iar de atunci au fost testate diverse solutii, toate implicand captarea si stocarea lor (Carbon Capture and Storage - CCS). Mai exact, tehnologia presupune captarea emisiilor la sursa si injectarea lor in pamant.
Industria cimentului este responsabila pentru mai mult de 6% din emisiile globale de CO2, singura industrie mai poluanta fiind cea a otelului, conform ONG-ului CDP din Marea Britanie.
Norcem este fabrica cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon din Norvegia, estimate la 800.000 de tone anual, potrivit unor date The Guardian din 2015.
Inlocuind 70% din combustibilul utilizat cu deseuri de hartie, plastic, textile etc., Norcem a reusit sa reduca aproximativ o treime din emisiile de CO2 produse de fabrica, conform Euractiv. Tehnologia CCS ar urma sa fie folosita pentru eliminarea emisiilor inevitabile in procesul de productie a cimentului, rezultate in urma descompunerii calcarului pentru a produce clincher, care este apoi macinat cu gips si cu cenusa zburatoare pentru obtinerea cimentului.
Emisiile captate prin tehnologia CCS ar urma sa fie stocate in containere, inainte de a fi incarcate pe nave si transportate in largul coastei norvegiene pentru a fi ingropate adanc pe fundul marii. Proiectul privind instalarea tehnologiei CCS se va desfasura in doua faze, cea de-a doua fiind conditionata de succesul celei dintai, in care se are in vedere captarea a jumatate din emisiile de CO2 ale fabricii.
De ce nu este folosita inca tehnologia CCS la scara larga?
Teoretic, suna ideal: poti sa folosesti combustibili fosili fara sa iti faci griji pentru emisiile de CO2. In practica insa, metoda este una costisitoare si nu lipsita de riscuri.
Criticii solutiei o compara cu practica de a ascunde problemele sub pres, neexistand in prezent garantii impotriva unor eventuale scurgeri de CO2 din aceste depozite subterane. Pe de alta parte, mai multe studii arata ca CCS-ul este singura speranta pentru a impiedica cresterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius - plafonul de temperatura sub care planeta ar fi in siguranta.
Intre timp, Norcem spera sa obtina finantare din partea guvernului norvegian pentru a implementa proiectul integral. Un studiu final de fezabilitate va fi publicat in august 2019.