Tencuiala de argilă reglează umiditatea fiind perfectă pentru camerele copiilor, bătrânilor
În timp s-au făcut studii care au demonstrat că atmosfera plăcută din casele cu pereții acoperiți cu argilă, lipsa mucegiului și a prafului nu era o întâmplare. Preocuparea pentru calitatea vieții a venit cu o revigorare a interesului pentru argilă, ceea ce a dus la apariția unor materiale mult mai simplu de folosit. Tencuiala de argilă Conluto este un astfel de produs ce poate fi folosit, atât pentru acoperirea pereților construcțiilor noi, cât și pentru refacerea celor vechi.
Argila, factor de reglare a umidității, izolator termic și fonic, purificator al aerului
Una dintre cele mai importante calități ale argilei este capacitatea de a regla umiditatea din încăpere și de a o menține în intervalul 45-55%. Acesta este nivelul optim pentru organismul uman, care suportă greu o umiditate a aerului mai mică de 40% sau mai mare de 70%. Argila reușește să păstreze echilibrul absorbind umiditatea în exces și eliberând-o când aerul din interior devine prea uscat. De aceea este recomandată pentru pereții camerele suferinzilor de afecțiuni pulmonare sau astm, acolo unde locuiesc copii și bătrâni
Efectul secundar, dar la fel de important, al reglării umidității este lipsa mucegaiului. Ciupercile care favorizează apariția mucegaiului sunt iubitoare de umiditate în exces, iar păstrarea echilibrului le împiedică dezvoltarea.
Masa moleculară mare și capacitatea de a fixa umiditatea face din argilă un bun izolator termic. În trecut, suluri de lut amestecat cu paie erau puse în interiorul structurii de lemn a caselor asigurându-se astfel izolarea lor termică. Sulurile de lut funcționau la fel ca saltelele de fibră de lemn, iută și cânepă care se montează acum în interiorul pereților caselor pe structură de lemn.
Tencuiala de argilă are capacitatea de a reține căldura și de a o elibera când temperatura în interior scade. Masa moleculară mare a argilei încetinește propagarea căldurii exterioare prin perete, camerele rămânând răcoroase și în zilele caniculare de vară. Casele ce au pereții interiori finisați cu lut nu au nevoie de sisteme de răcire pe timpul verii.
Tot datorită masei moleculare mari, argila este și un bun izolator fonic. Sunetele străbat greu stratul gros și dens de tencuială, atât din afară spre interior, cât și invers, ceea ce asigură confortul fonic al locuinței.
Lutul poate fixa și mirosurile neplăcute. Proprietățile antistatice și mineralele din compoziția argilei fac ca tencuiala să fixeze praful, substanțele poluante și mirosurile neplăcute. A fost dovedit faptul că, în casele în care s-a folosit lut pentru tencuirea pereților, mirosul de formaldehidă degajat de mobila nouă a dispărut mult mai repede decât în alte case.
Conluto, tencuiala de argilă ușor de folosit, atât la construcția caselor, cât și la renovarea lor
Tencuiala de argilă Conluto poate fi folosită atât pentru construcții noi, cât și pentru renovarea celor vechi. Se aplică ușor, fiind simplu de utilizat și de cei pasionați de bricolaj, nu doar de specialiști.
Rezultate bune se obțin aplicând două straturi de tencuială. Se aplică mai întâi un strat de tencuială brută, de un centimetru grosime, cu scopul de a nivela peretelui. După uscarea și netezirea lui se aplică al doilea strat, cel de tencuială fină. Grosimea acestuia nu trebuie să depășească 4 mm. Tencuiala fină se poate acoperi după uscare cu vopsea de var albă sau colorată. Adepții stilului rustic o pot lăsa nevopsită, efectul fiind foarte natural.
Dacă pereții sunt din cărămidă sau vechi și denivelați, vor fi necesare două straturi de tencuială brută. Primul strat are rolul de a îndrepta peretele, iar cel de-al doilea îl nivelează. Pereții acoperiți cu gips carton au nevoie de grund Conluto pentru a fi asigurată aderența.
Tencuiala de argilă Conluto este ambalată în saci de 600 kg sau 1200 kg. Este în stare umedă și are nevoie de 10-15% adaos de apă înainte de aplicare. Diluția depinde de metoda de aplicare, tipul peretelui și grosimea stratului aplicat.
Tencuiala Conluto poate fi aplicată direct, mecanic sau manual, pe pereți de cărămidă, argilă, plăci din fibră de lemn, trestie.