Terasă deschisă sau închisă? Avantaje și dezavantaje
Astăzi, cine are acasă o terasă, are o mică comoară (sau poate nu atât de mică). Dar uneori, inevitabil, apare marea întrebare: este mai bine să lăsați deschisă terasa sau să o închideți? Desigur, depinde de modul în care priviți aspectul, precum și de modul în care intenționați să vă bucurați de acest spațiu fabulos, care poate deveni unul dintre spațiile preferatele de acasă.
Terasă deschisă: avantaje și dezavantaje
Avantajul fără îndoială al unei terase deschise este că vă permite să vă bucurați de aer, de soare când vremea începe să se încălzească și de răcoarea bine venită atunci când se lasă noaptea, vara. Dar când plouă și doriți să petreceți timp afară, pe terasă? Atunci este ideală o terasă închisă.
Dacă terasa este mare, puteți pune niște șezlonguri pe ea pentru a obține un bronz înainte de a pleca în vacanță sau puteți chiar face un grătar pentru a sărbători mesele de familie atunci când vremea o permite. Și, dacă unul dintre hobby-urile dumneavoastră este grădinăritul, este întotdeauna posibil să te bucuri de el pe terasa dumneavoastră. Vă deranjează soarele? În acest caz, puteți acoperi terasa cu o copertină sau cu o pergolă pentru a vă proteja în cele mai fierbinți zile.
Marele dezavantaj al unei terase deschise este că o veți putea folosi doar câteva luni pe an, mai ales dacă locuiți în zone mai reci, spre munte
Terasă închisă: avantaje și dezavantaje
Există mai multe solutii de închidere terasă. Avantajele unei terase închise sunt multiple. Dezavantajul teraselor deschise devine avantajul pentru terasa închisă: vă puteți bucura de terasă în toate anotimpurile. Veți avea nevoie doar de un sistem de încălzire pentru a putea folosi terasa pe timp de iarnă.
Acesta nu este singurul avantaj al închiderii terasei. Când camera, bucătăria sau camera de zi sunt mici, câștigarea suprafeței unei terase este o soluție suplimentară pentru a face casa mai locuibilă.
Un alt avantaj este că închiderea terasei duce la o izolare împotriva temperaturilor exterioare. Astfel, prin închiderea terasei, locuința dvs. va fi mai eficientă din punct de vedere energetic și veți cheltui mai puțin pe încălzire sau aer condiționat. Și nu numai împotriva temperaturii, închiderea unei terase vă protejează și împotriva zgomotului.
Cu o terasă închisă, nu veți pierde posibilitatea de a avea un mic colț unde vă puteți bucura de aer liber, puteți prelungi terasa și cu una deschisă. În funcție de amplasamentul terasei, singurul dezavantaj este că poate face casa să-și piardă o parte din luminozitate.
Adevărul este că nu trebuie să renunțați să vă bucurați de avantajele unei terase deschise la fel de mult ca și cele ale unei terase închise. Există soluții pentru adaptarea terasei dvs. la anotimp și la vreme, astfel încât să nu fiți nevoit să renunțați niciodată la oricare din opțiuni.
O soluție este montajul de folie terasă, rulouri transparente. Sunt elegante și, odată închise, izolează perfect terasa de intemperii. Vara, trebuie doar să le dați la o parte și vă veți bucura din nou de un spațiu complet deschis.
Și dacă terasa este deschisă și în partea de sus, cea mai bună soluție este un acoperiș mobil. Sunt foarte rezistente, deoarece sunt realizate din policarbonat, metacrilat celular sau sticlă securizată. De asemenea, pot fi decorative, deoarece structura poate avea diferite finisaje.
Pe scurt, optarea pentru o terasă deschisă sau închisă este o întrebare care ar trebui evaluată cu calm, luând în considerare modul în care intenționăm să o folosim și cerințele de spațiu ale casei noastre. După cum puteți vedea, există soluții pentru toate gusturile.