Tipuri de chiuvete - argumente pro şi contra pentru fiecare
Alegerea chiuvetei este una din cele mai importante decizii pe care le aveti de luat in ce priveste amenajarea propriei bucatarii. Daca va simtiti complesiti de multitudinea de variante si modele sau daca doriti sa aruncati o privire mai atenta la ce vi se ofera, va invitam sa parcurgeti acest mini-ghid.
In acest articol vom explora cateva din modelele de chiuvete, de la cele care se monteaza pe blat pana la cele incorporate. Fiecare dintre aceste modele poate fi realizat din materiale variate, cele mai uzuale fiind inoxul si, mai nou, materialele compozite.
Chiuvetele montate pe blat
Acesta este modelul cel mai des intalnit si cel mai accesibil ca pret. Este de asemenea si cel mai usor de instalat, iar ca materiale predomina inoxul si portelanul. Aceste chiuvete se pozitioneaza intr-un decupaj realizat in prealabil in blatul mobilierului care poate fi din aproape orice material. In majoritatea cazurillor bateria se monteaza tot pe blat sau din perete. Chiuvetele au o mica margine rotunjita de jur imprejur, asa ca daca sunteti obisnuiti sa stergeti blatul direct in cuva lavoarului aceasta margine nu va va fi de ajutor.
Daca va ganditi ca chiuvetele montate pe blat nu sunt cu nimic spectaculoase sa stiti ca exista alternative prin care puteti sa imbunatatiti designul. Luati drept exemplu lavoarul din otel inox vopsit in negru care a fost asortat cu un blat si baterie pe masura.
Chiuvetele montate sub blat
Pentru un aspect minimalist puteti alege chiuvetele care se monteaza sub blatul de lucru. Pentru ca in cazul acestui model muchiile taiate ale blatului raman vizibile, se recomanda folosirea unor materiale solide precum piatra, marmura sau compozitele.
In aceasta siutatie blatul de lucru se curata mai usor, aruncand diversele resturi direct in chiuveta. Cu toate acestea, racordul dintre chiuveta si blat trebuie sigilat cu atentie iar montajul este ceva mai dificil recomandandu-se a fi facut de un specialist.
Chiuvetele montate sub blat sunt deseori intalnite in amenajarile contemporane datorita esteticii minimaliste si a liniilor simple. Cu toate acestea puteti sa realizati un contrast interesant intre blat si lavoar, asa cum vedeti mai jos.
Chiuvetele de tip „farmhouse”
Chiuvetele de tip „farmhouse” sunt des intalnite in amenajarile rustice, dar isi fac loc si in cele contemporane, in care lavoarul ajunge sa joace un rol emblematic in designul minimalist al incaperii. Acest tip de chiuvete poate fi monta atat peste cat si sub blat, in functie de materialul din care este confectionat.
Marea diferenta in cazul acestui tip de chiuvete este partea frontala, masiva, care ramane la vedere. Un dezavantaj al acestor chiuvete este ca modelul uzual are o singura cuva, ceea ce pentru anumite gospodine poate fi un impediment.
Chiuvetele incorporate
Daca doriti sa aveti un design unitar in bucatarie puteti sa optati pentru o chiveta incorporata, in care atat blatul cat si chiuveta sunt realizate din acelasi material. Acest lucru poate fi obtinut mai usor prin asamblarea a doua elemente separate, cum este cazul lavoarului si a blatului tot din marmura, avand grija ca venatura sa se potiveasca intr-un mod placut.
In egala masura se poate decupa intr-un bloc masiv de marmura o bucata continua care sa contina si picuratorul si chiuveta. Bineinteles un astfel de obiect este mult mai scump si mult mai greu de realizat. Acelasi efect dar la un pret mult mai bun se poate obtine folosindu-se materialele compozite care se pot prelucra in diferite forme si ale caror imbinari nu sunt vizibile.
Desi sunt concepute pentru bucatariile profesionale, puteti sa cumparati o chiuveta cu blat integral din inox.
Daca optati pentru chiuvetele incorporate atunci trebuie sa va ganditi foarte bine si sa luati o decizie care sa va satisfaca, pentru ca va fi o adevarata corvoada sa schimbati blaturile in toata bucataria daca nu va place rezultatul final.