Tipuri de pardoseli
Inainte de a ne apuca de montarea unei acoperiri de pardoseala ar trebui sa cunoasteti cate ceva despre tipurile de pardoseli. Pentru ca limba romana permite ca prin pardoseala sa se inteleaga doua tipuri de elemente constructive, vom incerca mai jos sa facem distinctia intre cele doua categorii de termeni. E important sa puteti defini mental cu ce pardoseala aveti de-a face, pentru ca aceasta va influenta materialul ales pentru acoperie.
Pardoseala poate defini structura de rezistenta in sine, adica planseul. Dar la interior pardoseala defineste practic acoperirea pusa pe planseu.
Planseul
Este elementul arhitectural ce desemneaza o structura orizontala. Poate fi portant sau non portant si este special conceput pentru a prelua sarcini grele si a fi rezistent la acestea. Principalele tipuri de plansee sunt de doua feluri, din beton si din lemn. Primul termen defineste toate tipurile de plansee la care scheletul rigid si portant este din beton, se intalneste la constructiile noi si in aproape toate blocurile din ziua de azi. Cel de-al doilea este intalnit in locuintele vechi, in special in case. In locuintele rezidentiale pot fi intalnite dale de beton la nivelul solului si apoi vine deasupra ceea ce se numeste pardoseala (definita in acest caz drept partea inferioara a unui etaj. Poate fi vorba de un parchet din lamele, aplicat pe grinzi si traverse din lemn, sau de un strat de tencuiala groasa aplicat pe beton). Oricare dintre aceste pardoseli poate fi pregatita pentru o acoperire.
Acoperirea
Este vorba de materialele folosite la suprafata pardoselii, respectiv de un produs conceput atat pentru a fi estetic, fiind esential pentru valoarea decorativa a incaperii, cat si functional, pentru ca asigura o serie de calitati constructive. Poate fi vorba despre orice tip de material, de la parchet si placi de piatra ori gresie, pana la materiale mai moi, precum linoleum, pluta sau mocheta.
Text si foto Alina Miron