Tipuri de spume poliuretanice – prin ce se deosebesc
Spume poliuretanice și proprietățile lor
Poliuretanul conține două materii prime obținute din petrol brut – izocianat și poliol. Când cele două componente lichide și componente auxiliare sunt amestecate – printre aceștia sunt catalizatori, agenți de spumare și stabilizatori – apare o reacție chimică.
Istoria poliuretanului are mai multe generații. Mai întâi, a apărut tehnologia pentru producerea de spume rigide (dure), apoi flexibile și, în sfârșit, semi-rigide.
Ce proprietăți are spuma poliuretanică? În primul rând, are parametri termici buni – este rezistent la o gamă largă de temperatură (de la -200 ° C la + 135 ° C). Conductivitatea termică a spumei este în medie de 0,026 W / m2, iar densitatea aparentă cea mai favorabilă după întărirea spumelor rigide este de obicei de 35-50 kg / m³.
Cel mai mare avantaj al spumei poliuretanice îl reprezintă parametrii excelenți de izolare termică. Spumele poliuretanice suportă, de asemenea, sarcini relativ mari și sunt rezistente la ciuperci și mucegaiuri. Datorită acestui fapt, se poate spune cu convingere completă că sunt un material ideal pentru toate lucrările de construcție și renovare, cum ar fi izolarea termică și fonică, sau în cazul spumelor flexibile – de asemenea asamblare și etanșare.
Spuma poliuretanică are o aderență excelentă atât pe suprafețele verticale, cât și pe cele orizontale și are o structură poroasă. Structura materialelor poroase se caracterizează prin prezența golurilor în interiorul materialului. Porozitatea definește volumul și numărul de pori cu un diametru dat. Acest material se caracterizează, de asemenea, printr-un timp scurt de prelucrare și, după întărire, menține neutralitatea chimică.
În ceea ce privește dezavantajele, este indicat cel mai adesea inflamabilitatea sa relativă și rezistența slabă la radiațiile UV.
Spume poliuretanice cu celule deschise și închise
Spumele poliuretanice cu celule deschise sunt permeabile la vapori, motiv pentru care se poate spune că suprafața pulverizată cu ele „respiră”. Pulverizate din interior, direct pe structura acoperișului, pot fi ușor aplicate pe membrană și cofraj.
În ceea ce privește parametrii tehnici, spuma poliuretanică cu celule deschise are o densitate aparentă de 7–14 kg / m3, în timp ce coeficientul său de transfer de căldură este cuprins între 0,034 și 0,039 W / (m * K). În grupul de spume cu celule deschise există materiale de clasificare diferită a focului. Cele mai bune au o clasă de rezistență la foc specifică la nivelul E.
Al doilea grup – spume poliuretanice cu celule închise – datorită rezistenței mari la apă, rigidității și rezistenței mai mari, sunt utilizate în afara clădirilor și cu umiditate mai mare a încăperilor – în interiorul clădirilor. În structura lor, acestea au peste 90% din celulele închise, iar densitatea lor variază între 30-60 kg / m³. Coeficientul de transfer de căldură al spumelor cu celule închise este de la 0,02 la 0,024W / (m * K).
Spumele cu celule închise diferă în parametrii lor în funcție de utilizarea prevăzută. pe o parte, sunt perfecte pentru zidurile de fundație izolatoare, pereții exteriori, tavanele, acoperișurile și podelele. Pe de altă parte, pot fi utilizate în clădiri industriale și de utilități, de exemplu pentru izolarea sălilor de producție, depozite, frigorifice și clădiri pentru animale.
Spume poliuretanice cu una și două componente
Diferența dintre spuma cu celule deschise și spuma cu celule închise constă în faptul că primele necesită umiditate în aer și materialele de construcție pentru a se conecta. Acesta din urmă se întărește ca urmare a reacției chimice care are loc între cele două componente.
Spumele poliuretanice cu o singură componentă sunt utilizate în camerele cu acces la aer și în exterior. Motivul este simplu. Cu cât umiditatea este mai mare (peste 35%) și temperatura aerului, cu atât spuma se va usca mai repede. În aproximativ 25 de minute, spuma își crește volumul cu aproximativ 35%, de aceea golurile trebuie umplute doar în aproximativ 50% sau 60%.
Spumele poliuretanice cu două componente se usucă chimic, adică fără umiditate. Prin urmare, pot fi utilizate în locuri dificil de accesat, uscate și care necesită utilizarea de spumă de calitate excelentă. Această spumă este potrivită și pentru îmbinarea rigidă a elementelor de prelucrare a lemnului. În aproximativ 25 de minute, spuma cu două componente își crește volumul cu aproximativ 30%, așa că merită să ne amintim să nu umpleți complet golurile, ci doar cu aproximativ 80%.
Spume de poliuretan de iarnă, vară și tot anul
Spumele poliuretanice pot fi, de asemenea, împărțite în funcție de gama de temperaturi exterioare în timpul procesării. După cum sugerează și numele, iarna este folosită la temperaturi scăzute, iar vara când termometrul indică cel puțin 10 grade peste zero. Spuma PUR pe tot anul are cea mai mare toleranță la temperatură. Cu toate acestea, merită să ne amintim că acestea din urmă trebuie evitate atât la temperaturi foarte scăzute, cât și foarte ridicate.
FAQ – Întrebări frecvente
Spuma de poliuretan se oxidează?
Spuma poliuretanică nu prafuiește, nu se fărămițează, nu se oxidează și își păstrează proprietățile de-a lungul vieții clădirii.
Se poate folosi spuma poliuretanică pentru izolarea întregii clădiri?
Tehnologia de pulverizare cu spumă poliuretanică permite o izolare rapidă și eficientă a întregii case: acoperișuri, mansarde, tavane, pereți, podele și fundații. Un plus suplimentar este posibilitatea formării spumei în așa fel încât să se adapteze locurilor greu accesibile.
Spuma poliuretanică este impermeabilă?
Spuma poliuretanică are proprietăți izolatoare deosebite, dar mai ales este impermeabilă. Datorită acestui fapt, zona izolată cu spumă poliuretanică este rezistentă la apă, dar este și impermeabilă.