Tipuri de tapet si aplicatii pentru pereti
Aplicarea unui tapet pe un perete este cel mai la indemana mod de finisaj, ce poate fi abordat de orice persoana chiar si fara cunostinte de specialitate in domeniul decoratiunilor. O cunoastere a tuturor categoriilor de tapet disponibile pe piata este aproape imposibila, din moment ce exista o varietate extrem de mare de produse ce pot decora peretii din case, dar si din spatii comerciale. Totusi, iata o clasificare generala care va poate ajuta sa identificati caracteristicile tapetului pe care doriti sa-l achizitionati.
Arta hartiei pictate aplicate pe pereti isi are originile in casele nobiliare ale scolului 16, in anluminurile pictate de artistii care decorau cu multa migala bucati de „tapet” ce urmau sa fie aplicate pe zidurile interioare. In perioada moderna, cand tehnicile de imprimare, gofrare, plastifiere, precum si adezivii si tehnicile de lipire au cunoscut o serie de inovatii si imbunatatiri, tapetul a devenit o a doua haina pentru peretii din cele mai diverse locuinte.
Putand imita cu costuri reduse inclusv aspectul marmurei, al lemnului, ba chiar pe cel de velur, catifea sau firbe vegetale, putand reproduce si simpla varuire, si peisaje intregi din natura, tapetele pot fi totusi incadrate in trei categorii mai mari.
Din hartie. Hartie de diverse grosimi si texturi, autocolanta sau care trebuie lipita cu ajutorul unor adezivi speciali. Imprimeurile tiparite, imitatiile de texturi si reliefurile variate ofera posibilitati practic infinite de decorare. Oric eincapere din casa si orice stil de amenajare se preteaza
Din materiale cu texturi. Alcatuite din alte materiale decat hartia, fie naturale, fie artificiale, acest gen de tapete imita velurul, catifeaua, pielea, imprimeuri metalizate, acoperiri cu pluta sau fibre vegetale... Ele se fac mai degraba la comanda sau se comanda de la producatori specializati. Interioarele decorate cu acest gen de tapet cer insa destula atentie la stil, pentru ca pot cadea usor in latura cealalta.
Din vinil. Sunt facute tot din hartie, dar acoperite cu un strat de vinil imprimat, care este impremeabil la umiditate. De aceea, este genul de tapet recomandat pentru bucatarii si bai.
O alta clasificare a tapetelor le poate imparti in: semilavabile, lavabile, lavabile cu detergent si lavabile cu detergent si perie. De asemenea, in functie de dimensiunile benzilor folosite, se poate distinge intre tapet panoramic si frize (acestea fiind folosite dupa montarea tapetului, peste acesta, pe linia plafonului, pe muluri, cadre de usa etc., pentru a crea rame.)