Top 5 sfaturi utile când estimezi bugetul pentru renovarea unui apartament
Insa nu te grabi sa incepi lucrarile fara a estima un buget cat mai realist pentru reconditionarea locuintei. Costurile renovarii nu sunt deloc mici, iar calculele gresite te pot aduce in imposibilitatea de a finaliza proiectul. Asadar, ti-am pregatit 5 sfaturi utile pe care este important sa le iei in considerare ca sa iti stabilesti cat mai bine bugetul:
1. Evalueaza starea locuintei
Primul lucru pe care trebuie sa il iei in calcul atunci cand vrei sa realizezi un plan financiar pentru renovarea apartamentului este starea acestuia. Adesea, chiar daca iti propui doar sa vopsesti peretii si sa schimbi parchetul, se intampla sa ai nevoie de mult mai multe reparatii decat credeai.
Prin urmare, evalueaza atent fiecare incapere si determina tipurile de lucrari pe care vrei sa le executi sau care sunt necesare pentru bunul mers al intregului proiect. Mai departe, imparte cheltuielile pe categorii, cum ar fi instalatia electrica, instalatia sanitara, usi si ferestre, materiale de constructii, gresie, faianta, parchet, accesorii ori manopera. In acest fel, vei avea o imagine de ansamblu asupra tuturor costurilor si poti decide foarte usor care dintre reparatii sunt absolut necesare si care pot fi amanate sau eliminate daca nu te incadrezi cu banii.
2. Creeaza un concept vizual
Pe langa lucrarile absolut necesare de reconditionare a apartamentului trebuie sa acorzi atentie si aspectului final al locuintei. De cele mai multe ori, designul creste semnificativ cheltuielile, deoarece toate camerele trebuie sa se incadreze stilistic si cromatic in aceeasi arie, sa existe unitate per ansamblu, in toata casa. Ce culoare sa alegi pentru parchet sau ce gresie s-ar potrivi in baie? Nuanta peretilor din living se va integra cu cea din bucatarie?
Chiar daca te cucereste iremediabil un model de faianta intr-un magazin, este important sa nu faci achizitii de moment, ci sa urmezi un plan de amenajare. Raporteaza-te la imaginea de ansamblu a apartamentului si include cheltuielile de design in bugetul total. Astfel, vei reusi sa pastrezi acelasi stil peste tot in locuinta, fara sa cazi in extrema kitsch-ului, dar in acelasi timp, sa iti estimezi foarte bine cheltuielile.
3. Masoara corect
Atunci cand vine vorba de constructii, chiar si un centimetru conteaza. In cazul in care distantele nu sunt egale si simetrice, nu o sa obtii rezultatele dorite. Reparatiile ulterioare pot aduce cheltuieli suplimentare in bugetul tau, dar si o risipa de materiale. In acest sens, verifica toate masuratorile de doua ori inainte de inceperea lucrarilor ca sa nu fii nevoit mai tarziu sa refaci jumatate din proiectul deja realizat. Daca simti ca aceasta sarcina te depaseste, lasa totul in seama mesterilor si asigura-te ca acestia au inteles perfect ce au de facut.
4. Ia in calcul situatiile neprevazute
Orice plan bine pus la punct poate suferi modificari pe parcurs, de aceea e necesar ca cel putin 10% din bugetul estimat sa fie alocat cheltuielilor neprevazute. De pilda, este posibil sa nu fi luat in calcul schimbarea obiectelor sanitare din baie, insa acestea nu se potrivesc cu noul mobilier si va trebui sa faci anumite concesii. Pana la finalizarea proiectului cu siguranta vor aparea o multime de costuri ce nu au fost prevazute in planul initial, insa urmareste ca impactul lor sa fie cat mai mic, pentru ca modificarile asupra bugetului si designului sa fie minime.
5. Opteaza pentru o renovare de calitate
Atunci cand alegi mesterii care iti vor executa lucrarile in apartament nu te grabi sa cauti cea mai ieftina echipa. Solicita recomandari de la prieteni si incearca sa contractezi adevarati profesionisti. In situatia in care apelezi la persoane care au prea putine cunostinte in domeniu s-ar putea sa descoperi ca bugetul initial nu acopera si reparatiile ulterioare pentru lucrarile efectuate, de calitate slaba. Acelasi lucru este valabil si in cazul materialelor de constructii. Nu face rabat la calitate, deoarece toate aceste cheltuieli pe care crezi ca le salvezi acum, se vor reflecta in reparatiile de dupa si s-ar putea sa te coste mai mult decat ai fi crezut.
Cea mai sigura optiune pentru estimarea realista a unui buget de renovare a apartamentului este organizarea minutioasa a lucrarilor. Pune pe hartie toate cheltuielile si astfel vei avea o perspectiva buna asupra banilor pe care vrei sa-i investesti in proiectul tau. Iar daca renovarea depaseste bugetul propus, apeleaza la un credit ifn, pentru ca rezultatul pe care il vei obtine sa fie cel dorit si sa justifice efortul depus.