Tot ce trebuie să știi despre un acoperiș din lemn tip șarpantă, construit de Doxar
Ansamblul unei construcții ce acoperă partea superioară a acesteia se numește acoperiș. Acoperișurile pot fi de două feluri: plane (de tip terasă) sau tip șarpantă. Acoperișurile plane prezintă o pantă foarte redusă ce nu poate fi observată, pentru a permite scurgerea apei rezultată din precipitatii sau alte surse. Acoperișurile tip șarpantă prezintă o pantă mare a acestuia. Acoperișul tip șarpantă este alcătuit din trei elemente importante: șarpanta, învelitoarea și accesoriile.
Șarpanta este componenta fundamentală a acoperișului și este compusă din elementele portante care susțin învelitoarea și accesoriile. Cu o capacitate de producție alcătuită dintr-un colectiv de specialiști dedicați și având la dispoziție numeroase utilaje și softuri speciale de prelucrare, de ultimă generație, a permis ca Doxar să abordeze diverse construcții din lemn, majoritatea având prevăzute în proiectele lor și șarpante din lemn dedicate pentru acoperiș.
Învelitoarea reprezintă componenta acoperișului cu rol de protecție împotriva intemperiilor atmosferice (ploaie, zapadă, vânt etc.). Învelitorile cele mai utilizate sunt metalice (tablă simplă sau tablă ondulată, țiglă metalică), ceramice (țigla ceramică), lemnoase (șindrila de lemn) și bituminoase (șindrile bituminoase).
Accesoriile sunt acea parte a unui acoperiș cu rolul de a colecta apa rezultată în urma intemperiilor și de a o conduce spre zona inferioară a clădirii pentru a putea fi evacuată.
Cele mai răspândite materiale din care poate fi confecționată o șarpantă sunt lemn, metal sau beton. Șarpantele din lemn, căci ele sunt subiectul articolului acesta, sunt cele mai des întâlnite tipuri de șarpante din domeniul construcțiilor, fiind ușor de executat, sunt ușoare ca și greutate și prezintă o rezistență ridicată la solicitările învelitorilor de orice tip. Cele mai utilizate categorii de lemn, în țara noastră, sunt rășinoasele, dintre acestea se folosesc cel mai des bradul și molidul, dar se poate folosi și material lemnos din categoria foioaselor, precum fagul și stejarul. Doxar folosește atât lemn masiv, cât și lemn stratificat pentru realizarea proiectelor de tip șarpante, acestea fiind certificate periodic și realizate conform standardelor impuse.
Pericolul de incendiu al unei șarpante din lemn poate fi înlăturat cu ușurință prin posibila tratare a lemnului cu substanțe ignifuge. Doxar aplică periodic tratamente insecto-fungicide lemnului utilizat în fabrică, indiferent de construcția din lemn efectuată.
Sper că ți-a fost de folos articolul acesta și că ai învățaț ceva nou din el, iar dacă ești în căutarea unei firme specializate în diverse construcții din lemn, printre care și acoperișuri tip șarpantă, Doxar poate fi soluția ta. Nu ezita să ne contactezi!