Tu cum întreții blatul de bucătărie din lemn?
Pentru ca de curand vorbeam despre alegerile pe care le putem face in ceea ce priveste materialul pentru blatul de bucatarie, piatra naturala sau lemn, vezi mai multe informatii utile aici iata ca de data asta venim cu detalii care te vor ajuta sa iti intretii blatul de bucatarie din lemn.
Cum il intretii si ce vei face pentru a-i reda aspectul intact ori de cate ori are nevoie?
Blatul de bucatarie se poate deteriora in timp tocmai datorita activitatii intense care se desfasoara pe el, nu neaparat din cauza materialului ales. Fiind un blat de lucru, in permanenta va avea activitate, iar asta presupune patarea sau aparitia micilor zgarieturi, care poti fi inestetice.
Pentru ca este un blat din lemn, acesta este presupus la mici accidente des, dar la fel de repede se pot repara, fara sa lase urme vizibile si fara costuri prea mari.
Blatul de bucatarie din lemn vine in mai multe variante, poate fi din cherestea de lemn sau de panouri din lemn masiv din nuc, cires, frasin, stejar, fag, etc. bucatile de cherestea vin lipite intre ele ceea ce nu le face foarte mobile si usor de manevrat, in timp ce blatul de bucatarie din panouri de lemn vine intr-o singura bucata, gata fabricat.
In cazul blatului facut dintr-un panou de lemn, acesta poate fi taiat si modelat in functie de restul electrocasnicelor care isi au locul pe blatul de bucatarie, cum ar fi plita sau chiuveta. Odata ce ai ales un blat pentru bucatarie din lemn trebuie sa stii ca acesta se intretine cel mai bine si poate fi finisat, la o perioada de timp, cu lac, ceara si ulei.
Finisajul blatului cu ulei este una dintre cele mai bune variante de finisare pentru un lemn tare. Uleiul datorita faptului ca intra in lemn, il protejeaza pe acesta de umiditate si astfel nu se formeaza pelicula. Iar pentru faptul ca nu se formeaza pelicula, blatul este protejat si impotriva caldurii si mai ales a obiectelor calde puse direct pe blat.
Finisarea blatului cu lac presupune folosirea unor lacuri speciale impotriva umezelii si umiditatii, dar si a altor factori care pot aparea intr-o bucatarie. Lacurile ce au substante pentru o intarire chimica sunt cele mai indicate. Un blat finisat cu lac are nevoie de o atentie sporita deoarece urmele se pot vede destul de usor. In cazul in care apar anumite probleme, urme majore, lacul trebuie indepartat si trebuie refacut stratul de finisaj. Asadar, acorda o atentie mai in detaliu daca ai un blat finisat cu lac. Nu lasa apa prea mult timp pe el si protejeaza-l impotriva factorilor externi care ii pot provoca zgarieturi.
Finisarea cu ceara este si ea una dintre modalitatile indicate de protejare a blatului. Ceara de albine poate fi produsul care iti poate infrumuseta blatul de bucatarie. Are o buna rezistenta impotriva umiditatii, dar nu este atat de rezistenta in cazul in care sunt temperaturi prea ridicate. Stratul protector se pierde destul de repede, mai ales ori de cate ori intra in contact cu un obiect mult prea cald. O astfel de finisare trebuie facuta destul de des.
Cu toate aceste metode de finisare, tot trebuie sa eviti si cateva aspecte!
Nu lasa apa sa stea pe blatul de bucatarie, mai ales o cantitate mai mare. Daca este o cantitate mare de apa poate patrunde in interiorul blatului si astfel poate aparea mucegaiul. Orice lichid trebuie sters imediat.
Nu folosi materiale prea dure, precum burete aspru sau de sarma. Un blat de bucatarie din lemn trebuie sters cu o carpa moale. De asemenea, nu folosi nici detergent puternici chimic, care pot agresa suprafata.
Nu taia alimentele direct pe blat. Zgarieturile se pot face foarte usor si tocmai din acest motiv este indicat sa folosesti intotdeauna un tocator de lemn pe care sa prepari alimentele.