Un pod nu trebuie sa fie neaparat peste o apa
Proiectat de echipa RO&AD Architects, Podul Moise desparte la propriu apele care inconjura vechiul fort oferindu-le vizitatorilor o cale de acces in incinta acestuia. Podul a fost realizat din lemn de Accoya, de la Accsys Technologies, provenind din paduri verificate si certificat de organizatiile de monitorizare si protejare ale padurilor. Probabil ca va veti uita de mai multe ori la pozele de mai jos ca sa fiti siguri pe ceea ce vedeti. Nu sunt trucate ci este vorba despre un pod mai neobisnuit pentru simplul fapt ca nu este peste apa ci este scufundat in ea. Podul in cauza a fost construit in Olanda si permite turistilor sa ajunga la incinta unui fort olandez datand din sec. al XVII-lea.
In timpul sec al XVII-lea in zona West Brabant Water Line din Olanda au fost ridicate o serie de fortificatii pentru a asigura protectia impotriva armatelor franceze si spaniole. Unul dintre acestea este fortul Roovere care a fost inconjurat de un canal plin cu apa suficient de adanc sa nu poata fi traversat la picior si dar prea putin ca sa permita traversarea acestuia cu barca. Acest fort a ramas protejat multa vreme, pana acum cand arhitectii au realizat podul. Acesta nu se vede de la distanta, apa ramanand la acelasi nivel si reflectand cerul si vegetatia inconjuratoare. Pe masura ce vizitatorii se apropie podul devine perceptibil prin cele doua suprafete de apa pe care le desparte.
La inceput traseul podului este la nivelul pamantului, dar pe masura ce coboara spre apa, se adanceste si mai mult in pamant. Flancat de parapeti realizati din panouri de lemn de esenta tare de Accoya podul strabate apa si ajunge pe malul celalalt. Lemnul a fost special tratat cu lacuri ecologice pentru a-l proteja de ciuperci si a-l face mai rezistent la apa si umezeala. Asemeni unui baraj, peretii care alcatuiesc parapetul podului tin apa si asemeni lui Moise asigura trecerea in siguranta a turistilor pana la fort.
Autor: Lori Zimmer
Concluzii
În România sistemul Voltex este din ce în ce mai apreciat fiind utilizat cu succes la o serie de lucrări de hidroizolații pentru fundații. Multe dintre ele sunt proiecte de mare amploare, la majoritatea tipurilor de fundații pentru construcții civile, în condiții speciale de nivel freatic ridicat și presiune hidrostatică, pe suport ud și neregulat.
De asemenea, membranele Voltex au fost folosite cu success si în condiții meteo nefavorabile, pe timp de iarnă, uneori chiar în imersie temporară, sol contaminat, cu preponderență la infrastructuri aflate la limitele de proprietate de tip cuvă realizate din piloți secanți și nesecanți, pereți mulați, sprijiniri berlineze, surclasând prin avantajele oferite toate sistemele tradiționale cunoscute.
Pentru mai multe detalii si comenzi, echipa INOVECO va sta la dispozitie.