Util despre pardoselile din PVC
Imitand cu succes o serie de tipuri de pardoseli din materiale precum lemnul, metalul, gresia, piatra naturala sau chiar sticla, PVC-ul este ideal pentru aplicatiile de pardoseli atat din punct de vedere al costului cat si al aspectului. Data fiind posibilitatea de a le aplica pana si in regim privat, prin mijloace proprii, nu e de mirare ca acest material ramane inca in topul preferintelor consumatorilor. Iata cateva avantaje si dezavnatje ale acestei acoperiri, precum si sfaturi utile pentru aplicarea ei in regie proprie.
Avantaje
Aplicare usoara Pe o pardoseala bine pregatita in prealabil, pana si un neprofesionist poate aplica acoperirile din PVC. Acestea nu cer decat o atenta munca de masurare si un adeziv (verificati produsul si tipul de pardoseala).
Versatilitate Coloritul si imprimeurile variate care fac posibila imitarea oricarui tip de material. PVC-ul ofera astfel la costuri perfect accesibile o optiune interesanta pentru orice tip de decor, fie el modern sau traditional.
Caldura si confort Este vorba de unul dintre materialele asa zis calde nu doar pentru faptul ca au un aspect confortabil si calduros estetic, ci si pentru ca intr-adevar are proprietati termoizolatoare.
Flexibilitate. Moale, protectoare atat cu pardoseala, cat si cu traficul uman (adica va protejeaza picioarele de mici accidente) sau mutarile de mobilier.
Usor de curatat. Este vorba de materialul care e preferat inclusiv pentru locuri publice precum spatii comerciale, scoli sau gradinite, iar aceasta nu doar pentru calitatile de mai sus, ci si pentru ca sunt foarte usor de spalat cu apa si detergent.
Dezavantaje
Durabilitatea. E adevarat ca in comparatie cu alte materiele, PVC-ul este mai putin rezistent in timp. Dar durabilitatea acestuia este suficient de mare pentru a indeplini nevoile decorative pe ani de zile, chiar si pe plan rezidential. Pe de alta parte, oricum cei mai multi oameni simt nevoia sa o faca o renovare periodica a propriului camin la un termen de aproximativ 7 ani (conform studiilor in domeniu), iar placarile fixe sunt greu de inlocuit fara un santier serios. Plictiseala fata de un anumti stil e usor de remediat.
Usor de zgariat sau deformat. Desi poate fi tratata, devenind mai dura, ori poate fi tratata antistatic sau antimicrobian, chiar si ignifugata, suprafata din PVC nu se compara cu cea de duritatea gresiei sau a pietrelor naturale.
Sfaturi utile la instalarea pardoselilor din PVC
- Daca lucrati cu bucati mari cat incaperea, masurati bine inainte spatiul in care veti incadra foaia de PVC si decupati-o intr-un spatiu mai mare.
- Montati foaia de PVC astfel obtinuta in decurs de 3-4 ore de la tăiere. Mai mult timp inseamna ca isi poate pierde din flexibilitate. Regula este valabila si pentru piese mai mici. Acestea din urma trebuie unite
- Adezivul se aplica dinspre perete spre mijlocul camerei.
- La finalul lucrarilor se indeparteaza aerul care eventual a fost prins sub foaia de PVC prin netezirea bulelor cu un teu sau o racleta.
- Atentie, pentru dalele din PVC cel mai bine este sa fie montate de un specialist, prin sudura la cald, pentru a se evita astfel lasarea rosturilor inutile, care in timp se incarca de murdarie si bacterii.