Var stins și Var nestins – CELCO
Ce este? Varul este un material regăsit în natură, ce conține oxid de calciu și este obținut în cariera și fabrica de var, prin prelucrarea rocilor calcaroase. În funcție de natura sa, acesta se împarte în două categorii: var stins și var nestins.
Care este diferența?
Varul stins este utilizat în principal în ipsos-uri tradiționale pentru finisaje, mortare pentru rosturi și pentru văruit.
Varul nestins conține argilă, având proprietăți similare cu cimentul, fiind astfel adecvat pentru tencuieli sau amorse.
Domenii de utilizare
Oxidul de calciu este utilizat pe scară largă în industrie, de exemplu, la fabricarea porțelanului și sticlei, în industria alimentară, la prepararea pulberelor de albire, a carburii de calciu și a cianamidei de calciu, în dedurizatoare și purificatoare de apă, dar și în mortare și cimenturi.
În agricultură este utilizat pentru tratarea solurilor acide și reprezintă o alternativă ecologică cu tradiție. Deși în ultimul timp a fost omis din cauza invadării pieței cu produse agricole chimice, acesta revine în forță în alegerile agricultorilor.
În industria alimentară ca aditiv natural în alimente precum: unt, ciocolată și cremă de ciocolată, suc de struguri, conserve de marinadă (castraveți, ciuperci, dovlecei etc.), alimente pentru copii, înghețată, pește uscat ș.a.
Avantajele utilizării varului
100% natural
În primul rând este un produs 100% natural, de origine minerală. Iar amprenta de carbon a varului este aproape de zero. Acest lucru face ca varul să fie din nou prima opțiune atât în grădini, terenuri agricole, ferme, dar și în construcții și ca material decorativ.
Sănătos
Obiceiul de aplicare a varului pe ziduri a apărut în urmă mii de ani și continuă chiar și astăzi. Ph-ul scăzut favorizează un mediu lipsit de ciuperci, fungi și mucegai ce produce un aer sigur, proaspăt și sănătos. Pentru că are rol dezinfectant, este ideal atunci când este aplicat la interior, pentru persoanele cu probleme respiratorii sau cu alergii.
Liant extraordinar
Răspândirea geografică și temporală a varului este foarte vastă. Romanii, egiptenii si mayașii îl foloseau, datorită versatilității și durabilității, atât ca liant în mortare pentru zidării, cât și pentru tencuieli și vopseluri. Astăzi întrebuințările sunt același singura diferență este diversificarea paletei varului cât și a mortarelor și adezivilor.
HIDRACALC – VAR CALCIC HIDRATAT CL 70-S
Utilizat pentru producerea mortarelor, dar și pe scară largă în construcții.
VAR CELCO CALCIC HIDRATAT CL 90-S
Varul calcic hidratat CL 90-S se formează în urma procesului de hidratare a varului măcinat, regăsindu-se sub formă de pulbere cu un grad înalt de finețe.
CELCOSOL 95 – OXID DE CALCIU PENTRU AGRICULTURĂ
CelcoSol este un amendament pentru soluri acide, pe bază de Oxid de Calciu (CaO) și de Oxid de Magneziu (MgO). Este recomandat pentru creșterea PH-ului și pentru îmbunătățirea structurii solului.
VAR CELCO® MĂCINAT PENTRU BCA CL 90-Q (R4, P1)
Varul CL 90-Q (R4, P1) măcinat special pentru producția de BCA este un tip de var ars tare care se măcina cu un grad de finețe foarte ridicat și este obținut prin procesul de granulare și măcinare a varului bulgări cu aditivi speciali care îmbunătățesc proprietățile de curgere si neaglomerabilitate. În funcție de nevoile clienților, acesta poate fi adaptat pentru a îndeplini diverse caracteristici ce permit atingerea performanțelor dorite.
VAR CELCO® MĂCINAT INDUSTRIAL CL 90-Q (R5, P1)
Varul CL 90-Q (R5, P1) este un tip de var ars moale cu un grad de finețe foarte ridicat și este obținut prin procesul de granulare a varului bulgări. În funcție de nevoile clienților, acesta poate fi adaptat pentru a avea diverse caracteristici ce permit atingerea unor anumite performanțe dorite.
VAR CELCO BULGĂRI CL 90-Q
În urma procesului de ardere a calcarului în cuptor la temperaturi înalte se modifică structura sa și dă naștere varului nestins sau varului bulgări.
Știai?
Calcarul regăsit în cariere este compus din carbonat de calciu, iar la expuneri de temperaturi ridicate, acesta se transformă în var nestins (oxid de calciu).
Adăugarea de apă îl transformă în var stins sau var hidratat (hidroxid de calciu) sub formă de pudră uscată, din care se obține laptele de var.
Produsele derivate au unicitatea de a putea revenii din nou și din nou la forma inițială. Astfel varul are un ciclu perpetuu de metamorfozare ce îl face ideal pentru legarea mortarelor și zidăriilor.