Autor: Andrew Michler
Povestea transformarii si reconversiei cladirii Ford Assembly din Richmond, California este interesanta si ofera un exemplu bun de cum un oras, investitori privati si o firma de arhitectura pot sa realizeze o cladire adaptata secolului 21 dintr-o structura construita in 1930. De fapt, calitatea proiectului initial realizat de celebrul arhitect Albert Kahn nu numai ca a ajutat la listarea cladirii ca monument istoric dar a permis firmei Marcy Wong Donn Logan Architects sa transforme spatiul luminat din plin, intr-un spatiu adaptat lucrului, artei, loasirului si invatamantului. Rezultatul este una dintre cele mai ecologice cladiri multi-functionale din zona golfului si una foarte interesanta.

Dupa ce a produs masini Ford, Jeep-uri si tancuri in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, marele complex a ramas liber, asta pana sa fie inchis in perioada anilor '50. In 1989 cutremurul Loma Peralta a determinat municipalitatea sa ia o decizie in privinta cladirii, fie sa o repare fie sa o darame. Autoritatile orasului Richmond au ales sa investeasca in cladire si dupa multi ani de cautare a unor parteneri, au reusit sa finalizeze proiectul de reconversie. Noile regulamente nu ar permite unei cladiri noi sa fie construita atat de aproape de apa, astfel ca aceasta ocazie a fost considerata o raritate pentru a realiza un loc de intalnire extraordinar, in golf.
Impresionatul complex adaposteste aproximativ 50 000mp de luminatoare si panouri solare. Viziunea arhitectului Albert Kahn de a include lumina naturala ca parte importanta a proiectului este cu atat mai evidenta acum, la optzeci de ani dupa. Birourile sunt iluminate cu ajutorul luminii nordice, difuze.
Cultura si artele sunt in prim plan, beneficiind de spatiile centrale ale cladirii renovate, in pavilionul Craneway, integral realizat din sticla. Acest spatiu este infasurat de ferestre 3.15m inaltime si rulouri de sticla care deschid spatiul catre faleza dinspre Oakland si San Francisco. Spatiul de mari dimensiuni gazduieste concerte si reprezentatii artistice, cat si functiuni si evenimente private.
Restaurantul Boiler House este rezultatul gastronomic al pastrarii si reconditionarii echipamentului de incalzire vechi al cladirii, care acum incadreaza mesele si barul realizate din lemn masiv reciclat din vechile plansee. La o distanta de o usa de acest restaurant se gaseste Muzeul Rosie the Riveter care povesteste despre zilele de glorie ale fabricii.
Zona de sud a cladirii Ford Assembly se deschide direct catre golful Trail. O statie pentru bac se afla in imediata apropiere a cladirii astfel incat se poate ajunge in San Francisco. Proiectul face parte dintr-o initiativa de anvergura a autoritatilor de a revitaliza comunitatea care a fost privata de multe resurse odata cu inchiderea fabricilor si magazinelor. Prin parteneriatul realizat partile implicate urmareau realizarea unui design durabil, folosirea unor tehnologii curate si promovarea industriilor producatoare.




















Mai multe informatii gasiti pe http://www.inhabitat.com Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
|