Ventilarea si rolul ei intr-o locuinta
Chiar daca stim ca orice locuinta are nevoie de o ventilare corecta, suntem obisnuiti sa tratam acest lucru ca pe un dat firesc, gandindu-ne mai putin la premisele constructive. Respiram oricum, deci aerul din casa e suficient? Gresit. Dar chiar daca orice locuinta are ferestre si usi, care se pot deschide zilnic pentru a asigura circulatia aerului sau improspatarea lui, aceasta nu e tot. Un scurt articol despre rolul ventilarii in casa si despre sistemele de aerisire, circulatie si purificare a aerului.
Condensul, mirosul statut, mucegaiul, acarienii, problemele de respiratie atat ale oamenilor, cat si problemele structurilor constructive in sine (finisaje, pereti, plafoane) sunt semne ca intr-o locuinta sau o incapere ventilarea nu este suficient asigurata. Balcoanele inchise in care hainele nu se usuca bine si raman cu un miros specific, bucatariile in care aburii condenseaza pe tavan, baile in care camarile in care alimentele se strica prea repede, depozitele de materiale in care unele unelte sau accesorii sunt afectate etc. sunt situatii in care ar trebui sa va ganditi la cum sa imbunatatiti sistemul de ventilare existent acolo.
E drept ca importante pentru o casa bine aerisita sunt obiceiurile zilnice de aerisire, dar e destul de intalnita situatia in care ferestrele (sau usile) deschise un anumit interval de timp, zilnic, nu fac fata necesitatilor unei incaperi. Pe de o parte, si numarul de oameni care locuiesc intr-un spatiu este important (nu este greu de inteles de ce, mai multe persoane consuma mai repede oxigenul si sporesc nivelul de dioxid de carbon, corpurile lor produc caldura), pe de alta partea conteaza si daca sunt prea multe plante, care creeaza si ele efect de sera, sau care este fluxul aerului prin incapere (nu e suficient sa deschidem un geam, ci trebuie si ca aerul sa intre si sa circule in spatiul de aerisit).
Fiecare caz de ventilare deficitara este insa particular, iar dumneavoastra va este cel mai usor sa evaluati ce se intampla in cazul incaperilor din locuinta proprie. Ceea ce aveti in prima instanta este ventilarea naturala (ferestre, guri de aerisire, luminatoare, cosuri) care, daca nu este suficienta, poate fi completata cu ajutorul sistemelor ce asigura o ventilare artificiala: de la ventilatoare simple, la instalatii complexe. O categorisire a acestora face distinctie intre sistemele de ventilare locala, folosite punctual (cum sunt hotele, care aspira mirosurile si aburii de deasupra si din jurul aragazului) si sistemele de ventilare generale (care ventileaza intreaga incapere, cum e un sistem de aer conditionat). Iata unde poate fi nevoie de adaugarea unui sistem de ventilare artificial suplimentar, aceasta, desigur, in cazul in care nu puteti lua in calcul extinderea celui natural prin adaugarea de ferestre sau guri de aerisire. Nu uitati ca exista instalatii care introduc aer curat si scot aer viciat prin aceeasi unitate, dar exista si sisteme ce merg pe doua unitati, fiecare responsabila cu una dintre functii.
In incaperile fara ferestre. E vorba de unele bai, debarale, camari, subsoluri etc. Unele sunt dotate cu o iesire la o gura de aerisire, luminator, cos de ventilare etc. E posibil si ca aceste guri, la un moment dat sa nu mai faca fata bine necesitatilor din incapere (solutia este, intai, in acest caz, sa verificati daca motivul nu este necuratarea grilajului, adunarea reziduurilor, infundarea iesirii etc. si abia apoi sa veniti cu un sistem suplimentar).
In incaperile cu umiditate ridicata, deoarece ajuta la evitarea condensului. Fie ca e vorba de bai, bucatarii, balcoane sau uscatoare, in cele mai multe cazuri trebuie facut mai mult decat ventilarea naturala. Protejeaza sanatatea, dar fereste si de problemele constructive care se pot dezvolta in timp.
In incaperile unde e necesara protectia la fum si gaze. Chiar daca probabilitatea de a avea loc o scurgere de gaze sau un incendiu este mai mica intr-o locuinta decat in unele cladiri utilitarea, aceasta nu inseamna ca nu exista. In afara de hota, care oricum joaca acest rol, puteti opta pentru un sistem mai complex, cu instalatie de alarma, de stingere a unui incendiu etc. Protectia la accidente este de dorit in orice camin.
In incaperile unde este prea cald. Ventilarea aerului are rol si in racorirea atmosferei. Fie ca e vorba de un ventilator simplu, care poate fi deplasat prin camera sau atarnat de tavan in punct fix, fie de o instalatie intreaga care poate avea rol si in purificarea aerului, ventilarea e necesara mai ales in perioada verii. Nu este nevoie sa fie tinut in functiune toata ziua. O strategie foarte buna pentru cei care nu suporta aerul conditionat este sa lase aparatul sa functioneze pe o temperatura scazuta, o durata oarecare, timp cat ei ies din incapere sau nu stau in bataia lui, iar la revenire sa-l inchida alte cateva ore.
Temperatura si umiditatea sunt legate de ventilare: mentinerea celor doi factori anteriori la parametri normali pentru o incapere anume poate scadea necesitatea unei ventilari artificiale. Altfel, daca e prea cald sau prea umed, este evident ca va fi nevoie sa cresteti si capacitatea de aerisire a spatiului si circulatia aerului prin acesta.
Pentru mai multe informatii direct de la producatori, vedeti si sisteme pentru mentinerea ferestrelor in pozitia deschis de la GEZE; grile si sisteme de la TROX Austria GMBH; aparate si echipamente MARK; sisteme pentru evacuarea gazelor si fumului de la GEZE; aparate de aer conditionat LG, STARWAY, aparate de aer conditionat portabile VORTICE si ventilatoare VORTICE de la Menatwork, aeroterme MARK, anemostate TROX, tubulaturi de ventilatie PROMAT, ventilatoare si sisteme de climatizare IOANNINA IMPEX, grille de ventilare AERECO.
K8 este o soba din fonta cu o eficienta deosebita, remarcabil atat prin forma sa, cat si prin designul oferit. Cu un aspect cilindric, modern si elegant, se potriveste perfect in orice tip de locuinta contemporana. Gasirea unui astfel de model de soba cilindrica este destul de rara, putand fi considerata chiar o varianta unica! Aceasta este o caracteristica care atrage multi clienti catre un produs de acest fel.
Caracteristici:
● Functionalitate exceptionala.
● Se poate racorda atat sus, cat si prin partea din spate.
● Obtinerea maxima a caldurii.
● Maner detasabil.
● Durata mare de viata datorita peretilor dubli din fonta de inalta calitate, precum si a grosimii acestora de minim 8 mm.
● Sticla ceramica pe forma semi-rotunda.
Aceasta soba este disponibila si intr-o varianta si mai speciala - versiunea tip tunel - o optiune cu adevarat exclusivista. Astfel, va ofera posibilitatea de a vedea focul din doua parti (atat din fata, cat si din spate), iar atunci cand este amplasata in centrul unei locuinte open-space, devine punctul focal al camerei.