Vera Marin, fondator și vicepreședinte al De-a Arhitectura, numită Ashoka Fellow în România
Vera Marin, arhitect și urbanist, fondator și vicepreședinte al De-a Arhitectura, a fost numită Ashoka Fellow pentru 2024, alături de avocata Monica Boța-Moisin, specializată în proprietate intelectuală și expresii culturale tradiționale. Cele două se alătură celorlalți opt Ashoka Fellows din România și comunității de peste 3.800 de antreprenori sociali din peste 94 de țări, pe care Ashoka îi sprijină pe viață.
Vera Marin și Monica Boța-Moisin au fost declarate câștigătoare ale prestigioasei burse Ashoka Fellowship după un laborios proces de selecție, care a avut ca principal criteriu modul în care activitatea lor a adus transformări majore în puterea comunităților de a crea o societate centrată pe umanitate, mai incluzivă și emancipată. Selecția a fost realizată după 5 criterii: idee, abordare antreprenorială, impact social, creativitate și integritate și a presupus implicarea a numeroase echipe și paneluri locale și globale, experți, parteneri și voluntari.
Cele două inovatoare sociale vor primi o bursă personalizată timp de trei ani, care le va permite să se dedice integral dezvoltării soluțiilor lor. Totodată, Fellowship-ul Ashoka le va include în cea mai importantă rețea internațională de susținere pentru creșterea și scalarea impactului social. Astfel, ele vor putea colabora cu alți inovatori din rețea și vor avea acces la oportunități de dezvoltare adresate specific comunității de Ashoka Fellows, ce includ instrumente de finanțare, cunoștințe, inspirație, parteneri și consultanți pro bono.
„Sunt foarte bucuroasă de această recunoaștere care confirmă nu doar impactul, ci și importanța mecanismelor prin care școlile pot avea programe corelate mai bine cu orientări recente: educație pentru dezvoltare sustenabilă (SDE – Sustainable Development Education) sau rolul artei și al culturii în educație (Cadru UNESCO, februarie 2024). Educația de mediu construit le combină și asigură și abordare integrată care, deși este și în legislația pentru educație în România, e greu de pus în practică”, a spus arh. urb. Vera Marin, Ashoka Fellow.
Această prestigioasă recunoaștere celebrează contribuțiile inovatoare ale Verei prin programul De-a Arhitectura, care a transformat educația în domeniul arhitecturii pentru copiii din România. Din 2012, De-a Arhitectura a implicat peste 35.000 de elevi din România, colaborând cu peste 1300 de profesori și 1200 de arhitecți voluntari, promovând participarea civică, empatia și sustenabilitatea printr-un model unic de parteneriat între profesori și arhitecți voluntari. În calitate de Ashoka Fellow, Vera va primi trei ani de sprijin pentru a-și dezvolta în continuare inițiativele și pentru a colabora cu inovatori sociali la nivel global.
„Această distincție subliniază impactul activității noastre începută în 2012 și angajamentul nostru viitor de a crea o societate mai informată despre mediului construit care dă calitate vieții. Ne exprimăm recunoștința față de toți colaboratorii, voluntarii și partenerii noștri care au făcut posibilă această călătorie a Verei către statutul de Ashoka Fellow. Împreună vom continua să inspirăm și să educăm generațiile viitoare”, a declarat arh. Mina Sava, președinte al Asociației De-a Arhitectura.
Din 2017, de când Ashoka este prezentă în România, alți 8 antreprenori sociali români au devenit Ashoka Fellows: Paul Radu, Dorica Dan, Florin Stoican, Elena Calistru, Ioana Bauer, Carmen Gheorghe, Iarina Taban și Eugen Vaida. Schimbările produse de ei sunt remarcabile. În medie, un Ashoka Fellow are un impact asupra a 200.000 de persoane. Impresionant este faptul că 93% dintre bursierii Ashoka influențează politicile publice, iar în 90% din cazuri, ideile lor sunt adoptate de organizații independente.
Fondată pe principiul că „oricine poate fi un agent al schimbării” (Everyone a changemaker), Ashoka este pe locul 2 în topul ONG-urilor de impact din întreaga lume, conform topului Forbes. CEO-ul Ashoka, Bill Drayton, este fondatorul global al domeniului antreprenoriatului social, creditat pentru popularizarea termenului de „antreprenor social”.