Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
| |
Vrei să cumperi un nou utilaj? Iată de ce anume trebuie să ții cont
Buldozer, excavator, încărcător frontal, autogreder sau macara, orice utilaj de construcție necesită un cost foarte mare. Indiferent dacă vrei unul nou sau second-hand, trebuie să cercetezi atent numeroase opțiuni pentru a alege varianta eficientă ca preț și calitate. Infrastructura industriei construcțiilor se dezvoltă constant și cere mai multe utilaje. Fiind implicat în această industrie, indiferent de nivelul firmei din care faci parte, știi că fiecare utilaj este folosit pentru o sarcină anume, iar adaptarea unei mașinării la mai multe sarcini se dovedește problematică. Costurile nu se rezumă doar la achiziționare, ci și la mentenanță. De aceea ești nevoit să verifici o mulțime de factori înainte să alegi un utilaj. Vom parcurge împreună acești factori, pentru ca tu să fii înzestrat cu noțiunile necesare înainte de a investi o parte însemnată din bugetul tău într-un utilaj nou sau second-hand. Marcă și dealer Este foarte important să te orientezi către o marcă de renume pentru a evita situațiile în care utilajul tău nu poate fi reparat sau întreținut, din cauza indisponibilității pieselor de schimb. Chiar și atunci când piesele pentru o marcă mai puțin cunoscută pot fi găsite, timpul de așteptare pentru a ajunge în posesia lor este mult prea mare. În acest timp pierzi numeroase lucrări. Companiile producătoare de utilaje din Asia, precum Sany sau Zoomlion propun utilaje promovate ca alternative ce oferă aceeași calitate precum giganți din domeniu ca JCB, Komatsu sau Caterpillar, la costuri mai mici. Deși certificatele lor de garanție par avantajoase, soluțiile pentru reparație și mentenanță sunt foarte greu de accesat în afara Chinei și zonelor învecinate. În schimb, soluțiile pentru buna functionare a utilajelor fabricate de producători consacrați se obțin imediat, chiar și în plan local. De exemplu, un magazin care deține în stocul real componente și consumabile fabricate de cei mai importanți producători este ACN Piese Utilaje. Dealerul de la care vrei să cumperi un utilaj nou are datoria de a-ți răspunde la orice întrebare pe care o ai cu privire la utilajul care îți trebuie. Dacă modul în care acesta îți explică caracteristicile tehnice ale utilajului sau condițiile de garanție nu te mulțumește, ai tot dreptul să cauți altă variantă. E necesar să anticipezi cât mai bine cheltuielile viitoare. Calitate și tehnologie
Calitatea materialelor din care este construit utilajul și principiile care stau la baza asamblării au o importanță colosală. Un utilaj fabricat din metale obținute în urma reciclării are o rezistență mai scăzută decât unul creat din materiale noi. De asemenea, materialele de calitate sunt cu mult mai rezistente atunci când sunt expuse la condiții meteo nefavorabile pentru un timp îndelungat. Nu numai macaralele, dar și utilajele cu brațe telescopice sunt vulnerabile atunci când sunt exploatate intens în condiții de vânt puternic care balansează încărcătura.
Climatul în care se desfășoară exploatarea afectează utilajele la multe niveluri. Pe timp de caniculă, orice filtru acumulează mult praf și trebuie schimbat periodic pentru a nu cauza alte daune. Norii de praf care se adună deasupra șantierelor din cauza climatului uscat au efecte primejdioase asupra utilajelor.
Utilajele de construcții care au la bază tehnologii avansate permit creșterea vitezei de lucru și, implicit, cer mai puțin efort din partea deserventului. Astfel, se diminuează pericolul suprasolicitării utilajului, iar în timpul economisit, deserventul poate administra mai bine activitățile de mentenanță. Paradoxal, un utilaj mai scump este mai economic pentru afacerea ta pe termen lung. Acesta funcționează optim pe timpul lucrărilor de durată, nu necesită cheltuieli mari pentru întreținere, iar viteza ridicată de lucru poate scădea din numărul orelor de plată pentru deservent.
Eficiența consumului de combustibil
Pentru orice constructor, costurile alocate pentru combustibil sunt semnificative în buget. Noile mașinării facilitează un consum mai mic de diesel. Acest fapt îți permite implicarea în mai multe lucrări, deoarece orice contractor preferă o variantă economică.
Din nou, cheltuielile se diminuează pe termen lung atunci când utilajul cere mai puțin combustibil. Eficiența consumului de combustibil se măsoară în funcție de cantitatea consumată pentru îndeplinirea unei sarcini. Dacă pe un șantier două încărcătoare frontale consumă într-o zi aceeași cantitate de diesel, iar unul dintre ele poate încărca cu trei basculante mai mult, cel din urmă este bineînțeles mai economic.
Second-hand - mai multă cercetare
Se recomandă alegerea unei mărci cu renume din aceleași motive valabile pentru utilajele noi. Din aceleași considerente, trebuie ocolite mărcile care nu se mai fabrică. Pentru că utilajele sunt acoperite de o perioadă lungă de garanție, ideal ar fi să cumperi unul cu garanție încă valabilă. Un utilaj la mâna a doua costă incomparabil mai puțin decât unul nou, iar banii economisiți pot fi alocați altor necesități. Totuși, riscul ca utilajul să se defecteze chiar la o lună de la achiziționare, este foarte mare. Cu ceva muncă de cercetare, poți însă evita un asemenea eșec.
Pentru o bună alegere, apelează la un mecanic profesionist care să te ajute cu inspecția utilajului pe care vrei să-l achiziționezi. Magazinul menționat mai sus, ACN Piese Utilaje colaborează cu o mulțime de mecanici din localități diferite, iar tu poți apela oricând la serviciile lor. Ei pot oferi cu precizie costurile de reparație, iar magazinul îți furnizează componentele necesare în regim de urgență. În final, vei avea mai puțin de pierdut dacă plătești un mecanic decât dacă cumperi un utilaj ce implică costuri gigantice pentru a putea fi exploatat.
Fă o listă cu alternativele second-hand găsite și alege utilajul cu cele mai puține ore de lucru. Cere proprietarului toate actele care atestă intervențiile din service. Nu este o problemă dacă utilajului i s-au înlocuit piese cu alternative noi, însă dacă reparația a fost făcută din cauza unui accident, îți recomandăm să mai cauți.
Evită să cumperi un utilaj dacă nu-l poți testa. La un utilaj second hand, problemele sunt detectate pe parcursul exploatării. Dacă în timpul testului auzi zgomote neobișnuite, scârțâituri, sunete vâjâitoare sau de obiecte care se ciocnesc, caută alt utilaj.
Lucrările din construcții durează mult, de la câteva luni la câțiva ani. Pentru cele mai scurte, poți opta pentru închirierea utilajelor. Depinde de natura afacerii tale. Atunci când deții utilaje, obții mai multe contracte. În final, dacă te informezi cu atenție din surse variate și dacă investești într-un deservent cu pregătire în utilizarea corectă a utilajelor, vei avea rezultate fantastice.
| |