Zidurile ornamentale - un plus de stil in amenajarile exterioare
Daca doriti sa va amenajati curtea sau gradina, zidurile ornamentale trebuie sa se regaseasca in lista celor necesare pentru obtinerea decorului visat. Acestea au un rol important in amenajarile exterioare cu stil si bun gust, pentru ca ajuta la delimitarea spatiilor cu functii diferite si la decorarea lor, imbogatind estetic orice peisaj.
Zidurile ornamentale pot fi realizate din piatra naturala, piatra cioplita sau beton vibropresat. In prezent, dintre cele trei materiale, cel mai utilizat este betonul vibropresat, datorita usurintei cu care poate fi montat, spre deosebire de primele doua, care necesita un efort mai mare din punct de vedere al manoperei. Din acest material sunt fabricate: blocuri de zid, blocuri de zid de colt, palisade - special concepute pentru diversitatea ornamentala.
Blocurile de zid sunt preferate in locul solutiilor clasice ca piatra, betonul monolit sau lemnul, datorita costurilor mai mici si a montajului rapid, dar si a rezistentei in timp. In plus, reprezinta si o solutie la indemana, cu avantaje atat functionale, cat si estetice. Acestea mai pot fi folosite la:
- delimitarea si evidentierea spatiilor pe verticala;
- mascarea denivelarilor sub forma de trepte, terase, ziduri de sprijin sau de sustinere.
In cazul amenajarii de terasamente nu este nevoie ca acestea sa aiba exact aceleasi dimensiuni; din contra, o terasa mai lata, delimitata de altele mai mici, poate crea un efect estetic deosebit.
O alta modalitate prin care se pot construi ziduri ornamentale frumoase este utilizarea palisadelor. Sunt un fel de blocuri de zid de dimensiuni mai mici (aproximativ 45 cm) si se folosesc la delimitarea spatiilor cu scopuri diferite, cum ar fi:
- delimitarea spatiilor verzi, cu flori de aleea pavata destinata circulatiei, parcarii sau
- delimitarea spatiilor verzi de trepte.
Pe langa sectionarea spatiilor cu functii diferite, palisadele au si rolul de a masca mici diferente de nivel ale solului (in jur de 15-35 cm), prin amenajarea terenului in trepte.
Palisadele se obtin printr-un procedeu de despicare controlata a unui bloc de beton. Astfel rezulta doua fete cu suprafata neregulata ce dau impresia ca este piatra naturala si, in acelasi timp, se pastreaza partea regulata a blocului pentru a facilita montarea acestora.