Sisteme de acoperisuri DELTA DELTA
Dörken GmbH & Co. KG Wetterstraße 58 58313 Herdecke Tel.: 0 23 30/63-0 Fax: 0 23 30/63-355 bvf@doerken.de www.doerken.de Ein Unternehmen der Dörken-Gruppe.
DELTA
®
ist ein eingetragenes Warenzeichen der Ewald Dörken AG, Herdecke.
DELTA protejeazã valorile, economiseºte energie, asigurã confort.
®
DATE TEHNICE
Sisteme de acoperiºuri DELTA
®
Dörken - Avans prin competen]\ de peste 100 de ani
Douã programe cuprinzãtoare dezvoltate cu idei inovatoare ºi executate prin cele mai moderne instalaþii de fabricaþie: Produsele de înaltã calitate ale firmei Dörken GmbH & Co. KG pentru acoperiº ºi pentru pivniþã reprezintã o scarã de apreciere a fiabilitãþii, a durabilitãþii ºi a economisirii energiei. Pentru întreprinderea din Westfalia este o obligaþie zilnicã de a le oferi clienþilor o calitate ridicatã a produselor precum ºi soluþii particulare. La aceastã cerinþã, Dörken rãspunde de peste 100 de ani ºi de aceea este în permanenþã un part
ener important pentru planificatori, pentru comerþ ºi meseriaºi.
VERIFICA
T
DELTA CA
®
ATE LIT
DIN ISO 9001
Certificat conform
Telefon: +49-2330/63-0 Fax: +49-2330/63-360 e.mail: bvfdoerken.de internet: www.doerken.de
2
CUPRINS
Acoperiºul în evoluþia timpului De la teorie la practicã Siguranþã împotriva apei de condens la acoperiºuri aerisite ºi neaerisite Construcþii de acoperiºuri neaerisite fãrã cofraj Construcþii de acoperiºuri neaerisite cu cofraj Construcþii de acoperiºuri cu aerisire posterioarã fãrã cofraj Construcþii de acoperiºuri cu aerisire cu cofraj Bariere de vapori ºi aer pentru toate construcþiile de acoperiºuri Poziþie de separare pentru toate acoperiºurile metalice înclinate Combinaþie de protecþie termoizolantã pentru fiecare construcþie de acoperiº Date tehnice în ansamblu Program de lipire DELTA ºi accesorii Ce se lipeºte ºi unde?
®
4-5 6-7 8-9 10-11 12-13 14 15 16-17 18
19 20-23 24-26 27
3
Acoperi[ul în ev
olu]ia timpului
În trecut: acoperiºul abrupt tradiþional cu pod aerisit ºi nefolosit
Îmbunãtãþit: Protecþia podului împotriva ploilor torenþiale sau a zãpezii spulberate de vânt cu ajutorul membranelor de subîntindere / subacoperire ca mãsurã suplimentarã.
Dezvoltarea tehnicã a construcþiilor în ultimele decenii a determinat modificarea acoperiºului tradiþional cu pantã abruptã. Podul caselor, în trecut nefolosit, care prin volumul mare de aer avea ca efect o egalizare continuã a temperaturii ºi a umiditãþii, a obþinut prin folosirea tavanului fals o protecþie suplimentarã împotriva pãtrunderii prafului, a ploilor torenþiale, a zãpezii. Ca urmare, la ora actualã prescripþiile de specialitate ale meseriei de acoperitor de case prevãd montarea unui tavan fals sau alte mãsuri suplimentare. Luând în considerare o protecþie termicã suficientã, podul poate fi amenajat ºi folosit în acest fel ca spaþiu de locuit.
Astãzi: Nivel locuibil afla
t sub acoperiº (mansardã), cu subacoperire, izolat termic, cu douã zone de aerisire
Astãzi: Nivel locuibil aflat sub acoperiº (mansardã), cu subacoperire, izolat integral cu o zonã de aerisire
4
Important: O protecþie sigurã a izolaþiei termice împotriva umezelii! Pentru a se putea pãstra ”climatul” corespunzãtor unei locuinþe, trebuie sã fie asiguratã protecþia izolaþiei ºi a structurii acoperiºului împotriva umezelii. O barierã antiaer ºi antiabur amplasatã la interior împiedicã pãtrunderea umiditãþii aerului din spaþiul interior în izolaþie. Din exterior membrana de subîntindere/ subacoperire are rolul de a proteja izolaþia împotriva umezelii cauzate de ploi torenþiale, zãpadã etc. La acoperiºurile convenþionale existã douã zone de aerisire care evitã formarea condensului în construcþia acoperiºului. Zona de aerisire aflatã sub acoperiº eliminã eventual umiditatea din spaþiul interior.
Zona de deasupra acoperiºului - membra
na de subîntindere/subacoperire asigurã subaerisirea feþelor inferioare ale laþilor ºi þiglelor. În construcþiile moderne de acoperiºuri cu subacoperiºuri care permit difuziunea, se poate renunþa la zona inferioarã de aerisire, cãci schimbul de umiditate din aer se face pe cale directã prin membrana de subacoperire. Prin aceasta se economiseºte energia suplimentarã, dacã aceste membrane de subacoperire sunt etanºate prin lipire împotriva vântului.
variante, care pentru alte pãrþi de construcþie au devenit demult fireºti. Aºa de exemplu, în domeniul peretelui exterior, tipul constructiv al peretelui cu douã cofraje, cu sau fãrã strat de aer este recunoscutã în aceeaºi mãsurã ºi confirmatã ca fiind o construcþie practicã.
Acelaºi lucru este valabil ºi pentru construcþia acoperiºurilor plane unde se afirmã dintotdeauna ºi de fiecare datã cu aceeaºi pondere, atât principiul acoperiºului cald cât ºi principiul acoperiºului rece. Ambele ti
puri constructive de acoperiºuri cu pantã mare sunt în concordanþã cu normele în vigoare. Normele DIN 4108 “Protecþia termicã la Ambele principii constructive, cel aerisit construcþiile supraterane” stabilesc atât cât ºi cel neaerisit sunt astãzi pentru acoperiºurile aerisite cât ºi pentru cele neaerisite, condiþiile pe care trebuie perfecþionate din punct de vedere tehnic. Prin aceasta ºi acoperiºului cu sã le îndeplineascã marginile pentru pantã mare (abrupt) îi stau la dispoziþie protecþia izolaþiei termice de influenþele umiditãþii condiþionate climatic. Regulile de specialitate ale meseriei de acoperire a caselor se referã la ambele tipuri constructive. Încãrcãrile fizice constructive ºi climatice impun o construcþie stratificatã complexã din materiale speciale. Prin membranele firmei Dörken GmbH & Co. KG se oferã soluþii tehnice constructive impecabile pentru toate cazurile de aplicare.
factori exteriori de influenþã asupra acoper
iºului
factori interiori de influenþã asupra acoperiºului
5
De la teorie ...
Existã douã procese de schimb: Curenþi de aer prin rosturi neetanºe ºi
Faptul cã aerul cald poate înmagazina mai multã umiditate decât aerul rece, este un adevãr care corespunde legilor fizicii. Din acest motiv pot apãrea probleme în timpul anotimpului rece, când prin elementele constructive exterioare se eliminã mai multã umiditate din spaþiul interior.
Transferul umiditãþii prin convecþie Dacã straturile elementelor de construcþie de pe partea spaþiului interior nu sunt suficient de etanºe, atunci se creazã un curent de aer din interior spre exterior din cauza diferenþelor de presiune dintre aerul din spaþiul interior ºi aerul din spaþiul exterior, de exemplu prin rosturile deschise din bariera antiaer ºi antiabur sau prin rosturile de margine ale acoperirilor interioare ale pereþilor despãrþitori sau rosturile elementor montate în acoperiº. Aerul cald din interio
r care pãtrunde prin acoperiº aduce cu el, în structura rece a acoperiºului, conþinutul sãu de abur, se rãceºte acolo ºi cedeazã încãrcãtura sa de umiditate în izolaþia termicã. Dupã cum demonstreazã rezultatele cercetãrilor, cantitatea de apã de condens care rezultã astfel poate reprezenta un multiplu al aportului de umiditate adus prin difuziune. Nici permeabilitatea ridicatã la abur a unei membrane de subîntindere deschise difuziunii nu este suficientã pentru evacuarea acestor cantitãþi mari de umiditate. Din mãsurãtorile efectuate la acoperiºuri de tipul celor care se executã în mod obiºnuit, au rezultat neetanºeitãþi care raportate la lungimea totalã a tuturor rosturilor au corespuns unei valori de trei ori mai mari decât permeabilitatea admisã pentru rosturile (neetanºeitãþile) geamurilor. Dacã se ia în consideraþie faptul cã lungimea totalã a tuturor rosturilor din acoperiºuri poate depãºi substanþial lungimea rosturilor de la ge
amuri, atunci importanþa etanºãrii prin acoperiº devine evidentã în ceea ce priveºte consumul de energie termicã pentru încãlzire. Aerul cald din interior care se eliminã prin neetanºeitãþi va fi înlocuit cu aer rece care pãtrunde la interior. Neluând în consideraþie fenomenele neplãcute ale formãrii curenþilor, aerul rece trebuie încãlzit la temperatura spaþiului interior.
difuziunea aburului în funcþie de scãderea temperaturii ºi a presiunii aburului.
Caracteristicile fizice constructive ale materialelor de construcþie uzuale.
grosime [mm] 24 12,5 18 15 140 120 0,2 1 2 valoarea Sd [m] 0,96 0,10 0,09 0,15 0,14 3,60 20 20/50 150
material lemn de rãºinoase placã gips - carton placã fibrolemnoasã tencuialã din var cu ipsos vatã mineralã spumã polistirol folie din PE folie din PVC strat de bitum
6
... la practic\.
Citat: Regulamentul privitor la energie EnEV din 16. nov. 2001, paragraf 5 alineatul 1: “Clãdirile care se construiesc trebuie e
xecutate astfel ca suprafaþa totalã de transfer termic, inclusiv a rosturilor, sã fie durabil etanºatã împotriva pãtrunderii aerului ºi sã corespundã nivelului tehnic actual.” Citat: DIN 4108-2: 2001-03 Protecþia termicã ºi economia de cãldurã în clãdiri, cifra 4.2.3: ”Pãrþile constructive exterioare ale clãdirilor trebuie executate etanº conform regulilor generale ale tehnicii. In nici un caz ele nu contribuie la schimbul de aer cu exteriorul necesar pentru clãdire. O etanºare durabilã se face conform normelor DIN 4108-7”.
Difuziunea umidit\]ii Transferul de umiditate prin difuziunea aburului are loc în toate materialele de construcþii poroase. El decurge în funcþie de cãderea de presiune a aburului analog cãderii de temperaturã. Caracteristica cea mai importantã pentru transportul aburului în interiorul materialelor de construcþie respectiv elementelor constructive ale clãdirii este coeficientul de rezistenþã al difuziunii aburului - µ. El
indicã raportul dintre trecerea prin difuziune a aburului printr-un strat de aer ºi trecerea acestuia printr-un strat de aceeaºi grosime din materialul de construcþie. Grosimea stratului de aer cu difuziune echivalentã Sd, este produsul dintre coeficientul de rezistenþã al difuziunii aburului ºi grosimea stratului d în metri: Sd = µ × d (m).
Protec]ia preventivã a lemnului Elementele constructive din lemn trebuie protejate preventiv împotriva insectelor ºi atacului ciupercilor. Mai demult erau folosite în acest scop, în principiu, impregnãrile chimice, astãzi existã posibilitatea protecþiei prin construcþie a lemnului. Condiþia este încadrarea în clasa de periculozitate 0 conform DIN 68800-2. In cazul structurii de rezistenþã a acoperiºului acest lucru se realizeazã prin douã mãsuri: Construcþia neaerisitã trebuie prevãzutã pe toate feþele cu strat de acoperire impenetrabil pentru insecte. Construcþia trebuie sã aibã pentru cel puþin una din sup
rafaþe o valoare Sd £ 0,2 m, pentru ca umiditatea lemnului pe jumãtate uscat sã poatã scãdea dupã maxim ºase luni la 20%. O excepþie de la aceste reguli o constituie elementele constructive din lemn, care pot fi verificate, fiind uºor accesibile ºi care, în caz de atac al insectelor pot fi eliberate de acestea. O construcþie ® neaerisitã, complet etanºatã cu DELTA MAXX ca membranã de subacoperire îndeplineºte cerinþele normelor DIN 68800-2.
Procesul de transport în acoperiº Transportul aburului prin rosturi permeabile pentru aer, aflate în stratul de acoperire al peretelui interior din spaþiul interior în spaþiul gol aerisit din acoperiº - la o lãþime de 1 mm a rostului ºi diferenþa de presiune de 2 Pa - la o lãþime de 5 mm a rostului ºi diferenþa de presiune de 20 Pa Transportul aburului ca urmare a difuziunii aburului din spaþiul interior în spaþiul gol din acoperiº în condiþiile pentru margini prevãzute de normele DIN 4108 pentru perioada
de topire. Pentru Sdi = 0,25 m Pentru Sdi = 2,00 m
Masa de abur transportat
34 g/h (per m lungime de rost) 660 g/h (per m lungime de rost)
2,2 g/h (pe m2 suprafaþã de acoperiº) 0,2 g/h (pe m2 suprafaþã de acoperiº)
7
Siguran]\ împotriva apei de condens
... în cazul acoperiºurilor aerisite. În cazul acoperiºurilor aerisite, cantitatea de abur trebuie preluatã de zona de aerisire ºi îndepãrtatã (transportatã la exterior) prin aceasta. Ca urmare a unui exemplu de calcul, unei lungimi de cãpriori de 10 m / metru de lãþime a coamelor, stratul de izolaþie termicã este atacat de un debit de umiditate de 3,2 g/orã . Dacã se considerã o vitezã medie de 0,1 m/s ºi o umiditate relativã de 80% a aerului exterior, atunci capacitatea de transport a zonei de aerisire poate fi determinatã prin calcul. In cazul unei montãri profesionale, regulamentare a stratului de izolaþie termicã se asigurã o capacitate suficientã de preluare a aburului printr-o zonã de aeri
sire înaltã de 2 cm. O barierã antivapori la interior oferã o siguranþã suplimentarã.
Condiþiile impuse de DIN 4108, partea 3. pentru construcþiile de acoperiºuri aerisite, de la care nu se cere justificarea prin calcul a apei de condens. În cazul acoperiºurilor cu o înclinaþie ³ 5°: secþiunea liberã de aerisire a orificiilor amplasate pe douã streaºini opuse sã fie de cel puþin 2% din suprafaþa înclinatã aferentã, dar cel puþin 200 cm2/m de streaºinã, orificiul de aerisire de pe coamã trebuie sã fie de cel puþin 0,5% din întreaga suprafaþã a acoperiºului, dar cel puþin 50 cm2/m, secþiunea liberã de aerisire aferentã zonei acoperiºului de deasupra stratului de izolaþie termicã în stare montatã sã fie de cel puþin 2000 cm 2 pentru fiecare metru perpendicular pe direcþia de curgere ºi înãlþimea liberã de cel puþin 2 cm, grosimea Sd a stratului de aer cu difuziune echivalentã pentru straturile elementelor constructive amplasate sub s
paþiul aerisit trebuie sã fie de cel puþin 2m.
Înãlþimea fantei:
temperatura exterioarã ± 10 °C ± 0 °C 10 °C 2 cm 13,5 g/m h 7,0 g/m h 3,1 g/m h
2 2 2
5 cm
2 33,8 g/m h
... în cazul acoperi[urilor neaerisite. Dacã se renunþã la zona de aerisire trebuie redusã densitatea curentului de difuziune printr-o barierã antivapori montatã impecabil pe partea caldã a izolaþiei termice ºi sã se amplaseze o membranã de subacoperire suficient de deschisã pentru difuziune deasupra izolaþiei termice. Cu ajutorul procedeului de calcul indicat în DIN 4108, se poate citi în diagrama de la pag 9 siguranþa acoperiºurilor înclinate fãrã aerisire la apa de condens. In domeniul “I” nu se formeazã condens. In domeniul “II” cantitatea de apã de condens apãrutã în lunile de iarnã se usucã în timpul verii. Numai în domeniul “III” cantitatea de apã de condens este depãºitã, respectiv nu este asiguratã reuscarea. Prin montarea unei bariere antiabur cu o
valoare Sd de cca 2 m ºi a unei membrane de subacoperire deschise pentru difuziune cu o valoare Sd de cca 0,15 m (DELTA-MAXX) construcþia este asiguratã ºi fãrã aerisire faþã de apa de condens.
17,4 g/m h 7,8 g/m2 h
2
Capacitatea maximã de acumulare a aburului în spaþiul de aerisire la o umiditate a aerului exterior de 80%, viteza vântului v = 0,1 m/s
Transportul aburului în acoperiºul aerisit.
Transportul aburului în acoperiºul neaerisit.
8
Prescrip]iile normelor DIN 4108 cu privire la protec]ia împotriva apei de condens Formarea apei de condens în interiorul construcþiei acoperiºului în
principiu nu este exclusã în partea 3. Ea nu este “dãunãtoare” dacã prin mãrirea conþinutului de umiditate a materialelor de construcþie ºi de izolaþie nu sunt periclitate protecþia
termicã ºi siguranþa la stabilitate. Printre altele, normele DIN prescriu urmãtoarele: a) Apa care apare în perioada de condensare în interiorul elementului constructiv,
trebuie sã poatã fi evacuatã în timpul perioadei de evaporare din nou în mediul înconjurãtor b) Nu este permis sã se deterioreze materialele de construcþie care vin în contact cu apa de condens (de exemplu prin coroziune, atacate de ciuperci) c) La construcþiile de acoperiºuri ºi pereþi cantitatea de apã de condens de 1,0 kg/m 2 nu trebuie depãºitã. Acest lucru nu este valabil pentru condiþiile d) ºi e): d) Dacã apa de condens apare la suprafeþele de atingere a straturilor cu structurã capilarã care nu acumuleazã apã, atunci pentru limitarea scurgerii sau picurãrii nu trebuie sã se depãºeascã cantitatea de condens 0,5 kg/m2. e) În cazul lemnului, mãrirea conþinutului de umiditate raportat la masã nu este permis sã depãºeascã 5%, iar în cazul materialelor de construcþie din lemn sã nu depãºeascã 3%.
[m]
ac (fo elea lii ºi eg fo ale lii )
apã de coroziune > 500 g/m2
apã de coroziune
500 g/m2
fãrã apã de condens
fãrã apã de cond
ens
[m]
Siguranþa la apa provenitã prin condens a acoperiºurilor neaerisite prin respectarea calculelor DIN4108 partea 3, pentru grosimi diferite ale straturilor de aer cu difuziune echivalentã la interior ºi la exterior . Domeniul membranelor deschise pentru difuziune mare.
9
Membrane DELTA de subacoperire pentru construc]ii de acoperi[uri neaerisite f\r\ cofraj
DELTA -MAXX ...
... în Germania este cea mai cumpãratã membranã de subacoperire deschisã pentru difuziune, pentru acoperiºurile abrupte izolate complet. ... cu suprafaþã de acumulare a umiditãþii pe faþa inferioarã a pãturii drenante. ... este greu inflamabilã. La exterior: ® DELTA -MAXX ... Opriþi pierderile mari de energie. Protejaþi izolaþiile termice împotriva ploii, a zãpezii spulberate de vânt ºi a acþiunii permanente a condensului. Prin aceasta izolaþia termicã rãmâne uscatã ºi permanent în funcþiune. ... oferã prin permeabilitatea mare pentru abur o siguranþã deosebitã la eva
cuarea umiditãþii din spaþiul interior. ... prin faþa netedã inferioarã a pãturii drenante ºi prin suprafaþa imprimatã cu carouri poate fi montatã rapid ºi la un preþ avantajos. Canturile rezultate la tãiere sunt drepte. ... nu necesitã calcularea apei de condens.
Comportarea la ardere: Forþa de rupere:
®
Accesorii DELTA
®
®
DELTA MULTI-BAND ® DELTA FLEXX-BAND DELTA® -THAN
Caracteristicile cele mai importante pe scurt: Material: pãturã drenantã din poliesteri cu rezistenþã la rupere ridicatã, cu strat de acoperire deschis la difuziune din poliuretan greu inflamabil B1 conform DIN 4102 cca 350 N / 5 cm (35 kgf / 5 cm) corespunzãtor DIN EN 12311
Impermeabilitatea impermeabil la apã (DIN EN 13111) la apã: Valoarea Sd Stabilitatea termicã: Greutate: Greutatea rolei: cca 0,15 m -40°C pânã la +80°C cca 190 g/m2 cca 14 kg
PREMIUM - QUALITY
La interior: ® ® DELTA -REFLEX / DELTA -REFLEX PLUS Barierã antivapori ºi antiabur. Cu garanþie pentru sistem
ul de izolare. Protecþie termicã mai ridicatã cu pânã la 10% . Oprirea aerului ºi a aburului în proporþie de 100%.
Dimensiunea rolei: 50 m x 1,5 m
Membrane DELTA de subacoperire pentru construcþii de acoperiºuri neaerisite fãrã cofraj
10
Membrane DELTA de subacoperire pentru construc]ii de acoperi[uri neaerisite f\r\ cofraj
DELTA -VENT N ...
... constã dintr-o combinaþie rezistentã la rupere, deschisã pentru difuziune, din folii - PPþesãturã din fibre. ... ca suprafaþã cu trei straturi, prezintã marele avantaj de a rezista împotriva solicitãrilor mecanice la prelucrare. A nu se strivi la montaj. La exterior: ® ® DELTA -VENT N / DELTA -VENT N PLUS Datoritã permeabilitãþii la trecerea aburului (valoarea Sd cca 0,02m) umiditatea rezidualã migratoare va fi dirijatã în mod sigur de la interior spre ® exterior. Suplimentar DELTA -VENT N / ® DELTA -VENT N PLUS asigurã la exterior protecþie împotriva zãpezii spulberate de vânt ºi a ploii. La interior
: ® ® DELTA -REFLEX / DELTA -REFLEX PLUS Barierã antivapori ºi antiabur. Cu garanþie de izolare termicã. Protecþie termicã mai ridicatã cu pânã la 10%. Oprirea aerului ºi aburului în proporþie de 100%. ... este protejatã la partea inferioarã prin pãtura drenantã din fibre þesute de deteriorãri cauzate de cãpriorii care prezintã asperitãþi de tãiere. DELTA-VENT N PLUS cu margine autocolantã integratã pentru montare mai rapidã, etanºã la vânt.
®
®
®
Accesorii DELTA
®
®
DELTA -MULTI-BAND ® DELTA -THAN ® DELTA -FLEXX-BAND
Caracteristicile cele mai importante pe scurt: Material: membranã pentru acoperiº abrupt cu trei straturi într-o combinaþie de foliiPP- pãturã drenantã din fibre textile inflamabilitate normalã, B2 conform DIN 4102
în lungime: cca 210 N / 5 cm transversal. cca 155 N / 5 cm corespunde normelor DIN EN 12311
Comportarea la ardere: Forþa de rupere:
Impermeabilitatea impermeabil (DIN EN 13111) la apã: Valoarea Sd Stabilit
atea termicã: Greutate: Greutatea rolei: cca 0,02 m -40°C pânã la +80°C cca 120 g/m 2 cca 9 kg
Dimensiunea rolei: 50 m x 1,5 m
11
BASIC - QUALITY
Membrane DELTA de cofraj pentru construc]ii de acoperi[uri neaerisite
®
DELTA - FOXX ...
... prin valoarea indicelui Sd de cca 0,02 m asigurã eliminarea umiditãþii remanente. ... datoritã acoperirii cu un strat de dispersie hidrofug este impermeabilã la apã. ... prin greutatea de 220 g/m asigurã siguranþã optimã la montare fãrã deformaþii sau loviri. La exterior: ® ® DELTA -FOXX / DELTA -FOXX PLUS S-a terminat cu umiditatea neplãcutã de sub acoperiº. Protejaþi izolaþia termicã împotriva pãtrunderii prafului ºi a murdãriei, a ploii, a zãpezii ºi a umiditãþii. Prin aceasta izolaþia termicã rãmâne uscatã ºi permanent în funcþiune. La interior: ® ® DELTA -REFLEX / DELTA -REFLEX PLUS Barierã antivapori ºi antiabur. Cu garanþie de izolare termicã. Protecþie termicã mai ridicatã cu pânã la
10%. Oprirea aerului ºi aburului în proporþie de 100%. ... datoritã structurii fibroase dense a feþei inferioare a pãturii drenante, membrana poate fi trasã uºor pe suprafeþele cu asperitãþi de tãiere. DELTA -FOXX PLUS cu bandã autocolantã integratã pentru montare mai rapidã, etanºã la vânt.
®
®
Accesorii DELTA
®
®
DELTA -FOX Pren ® DELTA -THAN ® DELTA -NAGELDICHTUNGSBAND ® DELTA -FLEXX-BAND
Caracteristicile cele mai importante pe scurt: Material: Pãturã drenantã specialã din PES cu strat de dispersie, deschis la difuzie, impermeabil la apã inflamabilitate normalã, B2 conform DIN 4102 în lungime: cca 300 N / 5 cm corespunde normelor DIN EN 12311
2
Comportarea la ardere: Forþa de rupere:
Impermeabilitatea impermeabil (DIN EN 13111) la apã: Valoarea Sd Stabilitatea termicã: Greutate: Greutatea rolei: cca 0,02 m -40°C pânã lan +80°C cca 270 g/m 2 cca 20,3 kg
PREMIUM - QUALITY
Dimensiunea rolei: 50 m x 1,5 m
12
Membrane DELTA de cofraj p
entru construc]ii de acoperi[uri neaerisite
®
DELTA- VENT S ...
... constã dintr-o combinaþie rezistentã la rupere, deschisã pentru difuziune, din folii- PP- pãturã drenantã din fibre textile. ... ca suprafaþã cu trei straturi prezintã un mare avantaj de a rezista împotriva solicitãrilor mecanice la prelucrare. A nu se strivi la montaj. ... este protejatã la partea inferioarã, prin pãtura drenantã din fibre þesute, de deteriorãri prin cãpriorii care prezintã asperitãþi de tãiere. ... împiedicã reflectarea orbitoare deranjantã prin suprafaþa matã de culoare gri. DELTA -VENT N PLUS cu margine autocolantã integratã pentru montare mai rapidã, etanºã la vânt.
®
®
Accesorii DELTA
®
®
DELTA -MULTI-BAND ® DELTA -THAN ® DELTA -NAGELDICHTUNGSBAND ® DELTA -FLEXX-BAND
Caracteristicile cele mai importante pe scurt: Material: membranã pentru acoperiº abrupt cu trei straturi într-o combinaþie de folii- PP- þesãturã din fibre inflamabilitate norma
lã, B2 conform DIN 4102 în lungime: cca 250 N / 5 cm transversal: cca 200 N / 5 cm corespunde normelor DIN EN 12311
La exterior: ® ® DELTA -VENT S / DELTA -VENT S PLUS Datoritã impermeabilitãþii la abur (valoarea indicelui Sd cca 0,02 m), umiditatea rezidualã migratoare va fi eliminatã în mod sigur la exterior. Suplimentar, membrana de cofraj asigurã din exterior protecþie sigurã împotriva zãpezii ºi a ploii. La interior: ® ® DELTA -REFLEX / DELTA -REFLEX PLUS Barierã antivapori ºi antiabur. Cu garanþie de izolare termicã. Protecþie termicã mai ridicatã cu pânã la 10%. Oprirea aerului ºi aburului în proporþie de 100%.
Comportarea la ardere: Forþa de rupere:
Impermeabilitatea impermeabil (DIN EN 13111) la apã: Valoarea Sd Stabilitatea termicã: Greutate: Greutatea rolei: cca 0,02 m -40°C pânã la +80°C
cca 11 kg
Dimensiunea rolei: 50 m x 1,5 m
13
BASIC - QUALITY
cca 140 g/m2
Membrane DELTA de subîntindere pentru construc]ii de acoperi[uri cu
aerisire posterioar\
DRAGOFOL ...
... este o folie din polietilenã întãritã cu grilaj. ... are o rezistenþã la rupere deosebitã în direcþie longitudinalã ºi transversalã ºi anume de 400 N / 5 cm. ... este foarte stabilã la o greutate de numai 140 g / m2. La exterior: DRAGOFOL Microperforaþia specialã asigurã schimbul efectiv al umiditãþii aerului. Pe lângã aceasta izolaþia termicã va fi protejatã durabil ºi eficient împotriva zãpezii, a prafului ºi a ploii. La interior: ® ® DELTA -REFLEX / DELTA -REFLEX PLUS Barierã antivapori ºi antiabur. Cu garanþie de izolare termicã. Protecþie termicã mai ridicatã cu pânã la 10%. Oprirea aerului ºi aburului în proporþie de 100%. ... poate fi fixatã de cãprior simplu ºi sigur prin ochiurile fine de aþã, de formã pãtratã. Armãtura poate fi prinsã cu fiecare capsare. ... este greu inflamabilã. Accesorii DELTA : DELTA -MULTI-BAND ® DELTA -BUTYL-BAND ® DELTA -THAN
Caracteristicile cele mai importan
te pe scurt: Material: Comportarea la ardere: Forþa de rupere: Folie de PE întãritã cu grilaj, cu microperforaþie inflamabilitate redusã, B1 conform DIN 4102 cca 400 N / 5 cm
® ®
®
Impermeabilitatea impermeabil (DIN EN 13111) la apã: Valoarea lui Sd Stabilitatea termicã: Greutate: Greutatea rolei: cca 3 m -40°C pânã la +80°C cca 140 g/m 2 cca 10,5 kg
Dimensiunea rolei: 50 m x 1,5 m
CLASSIC - QUALITY
14
Membran\ DELTA de cofraj pentru construc]ii de acoperi[uri aerisite
®
DELTA -FOL PVG ...
... constã din trei straturi de material. Un strat permeabil pentru abur între pãturile drenante din fibre textile mãreºte capacitatea de difuziune, care este mai mare decât la membranele de cofraj cu conþinut de bitum sau la cele din material sintetic. ... este impermeabilã la apã. Asigurã protecþie sigurã împotriva zãpezii, a prafului ºi ploii. Cofrajele tari se pot usca cu siguranþã. Totodatã prezintã proprietãþi bune ca membranã de subîntindere. ...
prin structura de suprafaþã deosebitã oferã o rezistenþã mare la frecare ºi la alunecare. ... poate fi expusã unei încãrcãri UV pânã la 6 luni fãrã a fi acoperita de alt material.
®
Accesorii DELTA
®
®
DELTA -MULTI-BAND ® DELTA -THAN ® DELTA -NAGELDICHTUNGSBAND ® DELTA -FOXX- Pren
Caracteristicile cele mai importante pe scurt: Material: Pãturi drenante din fibre textile combinate cu strat intermediar impermeabil pentru apã greu inflamabilã, B1 conform DIN 4102 în lungime: cca 270 N / 5 cm în lãþime: cca 200 N / 5 cm corespunde normelor DIN EN 12311
La exterior: ® DELTA -FOL PVG Membrana asigurã prin combinaþia deosebitã a materialelor din care este executatã o protecþie de duratã ºi este plãcut de uºoarã având o greutate de 195 g/m2, în comparaþie cu membranele de cofraj cu conþinut de bitum. La interior: ® ® DELTA -REFLEX / DELTA -REFLEX PLUS Barierã antivapori ºi antiaer. Cu garanþie de izolare termicã. Protecþie termicã mai rid
prin structura de suprafaþã deosebitã oferã o rezistenþã mare la frecare ºi la alunecare. ... poate fi expusã unei încãrcãri UV pânã la 6 luni fãrã a fi acoperita de alt material.
®
Accesorii DELTA
®
®
DELTA -MULTI-BAND ® DELTA -THAN ® DELTA -NAGELDICHTUNGSBAND ® DELTA -FOXX- Pren
Caracteristicile cele mai importante pe scurt: Material: Pãturi drenante din fibre textile combinate cu strat intermediar impermeabil pentru apã greu inflamabilã, B1 conform DIN 4102 în lungime: cca 270 N / 5 cm în lãþime: cca 200 N / 5 cm corespunde normelor DIN EN 12311
La exterior: ® DELTA -FOL PVG Membrana asigurã prin combinaþia deosebitã a materialelor din care este executatã o protecþie de duratã ºi este plãcut de uºoarã având o greutate de 195 g/m2, în comparaþie cu membranele de cofraj cu conþinut de bitum. La interior: ® ® DELTA -REFLEX / DELTA -REFLEX PLUS Barierã antivapori ºi antiaer. Cu garanþie de izolare termicã. Protecþie termicã mai rid
... ascunde
Alte documentatii ale aceleasi game Vezi toate
Instructiuni montaj, utilizare 2 p | EN
Instructiuni montaj, utilizare
1 p | EN
FOXX