scris de
daniel la data 16 Feb 2013, 19:03 soluţie
1.Interesant ca a ajuns si in Romania dezbaterea despre energie si eficienta energetica. E clar ca independenta energetica este solutia, sau mai bine zis sparegerea structurilor mari incare nu exista legatura directa intre producator si utilizator. Si Herman Scheer, cel care a fost in spatele revolutiei energetice solare in Germania, a spus asta de aproape 20 de ani. Si in Germania se vede case poate, dar ia timp si e nevoie de implicarea utilizatorilor finali. Impresia mea e acum se discuta despre o solutie diametral opusa situatiei existente:infrastructura nationala vs independenta totala. Ambele sunt gresite: prima pentru costurile foarte mari de mententanta si pierderile de aproape 30 % din reteaua de distributie (intr-o retea eficienta, caci in Romanai probabil pierderile sunt mai mari); a doua pentru ca nu exista independenta abosoluta atata timp cat doresti sa traiesti in comunitate. Nu poti sa te decuplezi doar la ceea ce nu iti convine dar sa folosesti ceea ce iti este necesar (drumuri,etc). Deci solutia va fi un sistem integrat SMART GRID care permite atata vinderea cat si cumpararea energiei din acealsi sistem. Un argument foarte simplu este ca energia este produsa cand nu esti acasa, dar ai nevoie de ea noaptea. Varianta cu bateriile functioneaza dar si limiteaza. A functionat foarte bine inainte de 1989 cand aproape fiecare apartament avea o baterie de 12v ca sa avem lumina si TV de masina in casa. Dar nu este sustenabila o trecere completa la un sistem independent si asta din cauza costurilor bateriilor si costurilor de mentenanta a sistemului individual. nu toti utilizatorii sunt electronisti sau instalatori, ceea ce insemana ca vor aparea costuri secundare destul de substantiale. Disuctia insa nu se limiteaza doar la consum si si la micsorarea pierderilor.Deci o izolare ami buna a cladirilor si anevlopanta mai bine faacuta. Nu am auzit foarte multe discutii legate de investitia in geamuri si cat e de importanta sa ai geamuri cu u=0,8 W/m2K sau mai mic. De asemenea foarte mult se dicuta despre termoizloarea fatadelor bloscurilor,d ar foarte putin despre cat, ce si cum se pune aceasta termoizolare. Probleme ulterioare date de condens si implicit ciuperic pot fi foarte mari daca lucrurile nu sunt facute cum trebuie.
Discutia poate continua, dar trebuie sa fie facuta constructiv nu destructiv. Eu nu mai locuiesc in Romania de ani buni, dar am fost invitata la o conferinta in Bucuresti cu ani in urma sa prezint Casele Pasive si ce reprezinta ele. Spre surprinderea mea, o data ajuns la conferinta mi-am dat seama ca e greu sa cosntruiesti ceva la nivel de societate cand toata lumea se plange despre ce nu merge in loc sa arate cu degetul spre solutii. Aici cred ca e o schimabre care trebuie facuta pentru a merge mai departe si a cosntruii ceva.
2.Pretul energiei in Romanai nu este cel mai ieftin din EEA in Islnada si Norvegia pretul per Kwh e mai mic.
3. Exista insa un comentariu care duce articolul in ridicol, la inceputul articolului:"... ecologia este praf in ochi..." Si parerea mea e ca autorul nu intege conceptul si il asociaza doar cu speculatiile financiare facute de unii. Ecologia si Ecosistemele in care noi traim sunt esentiale pentru supravietuirea noastra. Poate exista dorianta de independenta energetica dar nu exista independenta fata de Ecosistem. Oamenii sunt doar o mica parte dintru-un ansamblu. Cand a fost ultima data cand te-ai gandit ce procese premerg existenta panii de pe masa de zi cu zi, si cate procese sunt "necontrolabile de om"? si atunci cand vei face o astfel de analiza ai sa intelgei ca Ecologia nu e praf in ochi si este existentiala pentru supravietuirea noastra si a generatiilor viitoare.
scris de
TUDOR la data 16 Feb 2013, 23:14 soluţie
DANIEL(A) din text rezulta ca esti fata . Pe ansamblu ai dreptate .. numai ca "praf in ochi " e expresie foloSita pentru aducerea in planul doi a justificarii IMBECILE cum ca populatia isi va reduce consumul . Este clara motivatia imbuibatului care nu pricepe ca populatia Romaniei trebuie sa-si mareasca volumul consumat deoarece este sub minimumul acceptabil si ...CONFORM CONCEP[TIEI EUROPENE ... ROMANIA ARE POPULATIE SARACA ENERGETIC adica nu consuma minimumul cantitatii necesare dezvoltarii intelectuale normate !!! ASA CA ... INAINTEA ECOLOGIEI PROBLEMA NOASTRA E A SUBZISTENTEI
scris de
marin la data 18 Feb 2013, 11:51 soluţie
Felicitari pentru articol.
Marin
Desi visul meu e o casa pasiva, locuiesc inca la bloc unde incalzesc 80 mp cu
cca. 10 Kg rumegus vrac/zi, adica 1,5 t/ an. In medie 20w/mp, dar se poate si mai bine. La noi o mare problema nerezolvata e ventilatia activa cu recuperare de caldura, care, impreuna cu anvelopa termica determina decisiv pierderile de caldura din spatiul locuit.youtube-caldura gratis.
scris de
Terax SRL la data 29 Mar 2013, 12:15 soluţie
Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura Meltem M-WRG va pot raspunde nevoilor de ventilare a spatiilor de locuit sau birouri. Acestea sunt bazate in totalitate pe un concept descentralizat. Ventilarea casei se realizeaza prin instalarea unei unitati in fiecare camera. Sistemele descentralizate pot fi instalate foarte usor în cladiri in faza de constructie, dar si in cladiri vechi sau renovate in care nu au fost prevazute solutii de climatizare.
Pentru mai multe detalii www.meltem.ro
scris de
Mihai la data 26 Feb 2013, 07:38 soluţie
Dl Daniel ,
Doresc sa Va salut , as dori sa vad in sistemul Smart Grid - care este defapt un imens acumulator inertial , solutia de viitor , insa , ca orice regula , lege , ca sa fie eficienta , trebuie , initial , respectata . Mi -e teama ca va mai dura pana cand sa se puna si la noi problema , ca in Anglia , de exemplu , a tarifelor de incurajare (Feed -In Tax).
Cu stima
scris de
Radu Tanase la data 13 Mar 2013, 18:52 soluţie
La noi e inca multa birocratie pentru a putea ceda energia in retea, dar exista solutii pentru a evita acest lucru. Pot fi folosite sisteme mai mici care le bagi in priza la tine in casa si scazi consumul de energie din retea folosind energia panourilor tale. Vei trage din retea doar ce consumi peste ce pot da panourile tale (e vorba de consumul pe timpul zilei). Aceste sisteme sunt foarte bune mai ales pe timpul verii cand folosim aerul conditionat mai mult pe timpul zilei cand este si soare :)
scris de
mihai la data 14 Mar 2013, 00:58 soluţie
Buna seara,
Daca exclud(em) varianta stocarii de energie -care este si ea foarte scumpa , ramane alternativa 'sincronizarii' activitatilor noastre cu ora zilei , un lucru problematic , pentru ca implica si cheltuieli cu o automatica -banuiesc -scumpa si ea. Parerea mea este ca -inca -nu s-a ajuns la o solutie cu costuri rezonabile.Probabil ca o sa se ajunga la aceasta solutie -cand si daca - toate celelalte vor deveni mai scumpe.(Din pacate.).Si totul -din cauza ca nu vom fi destul de disciplinati ca sa respectam o regula ...
Multumesc.