|
scris de Lucian la data 29 Oct 2012, 09:48 soluţie Incalzirea la o casa este un element foarte important care necesita o planificare atenta. Alegere este relativ simpla in functie de tipul de centrala si disponibilitatea retelelor la care aveti acces. O centrala pe gaz este varianta cea mai facila. Dar daca nu aveti acces la gaze ce faceti? Exact varianta aceasta vreau sa o dezbat. Ce variante aveti cu puncte tari si slabe pentru fiecare!
In lipsa gazului am stat si m-am gandit foarte bine care sunt alternativele. Initial, o centrala pe peleti mi s-a parut prima alternativa dupa centrala pe gaz. Singura mare problema mi s-a parut totusi costul. Automatizarea unei centrale pe peleti totusi era un cost suplimentar destul de mare. Centrala in sine nu este totul. Pompe, vas de expansiune, feeder, arzatorul, rezervor, sisteme de protectie... Centrala pe lemne este oarecum aceeasi Marie dar cu alta palarie. Accesoriile sunt aceleasi. Diferenta este ca alimentarea cu butuci este manuala si este pentru cei care se simti putin fochisti!
In functie de nivelul de termoizolare al casei trebuie facut un calcul foarte atent care trebuie sa fie aportul caloric. Un inginer de instalatii ar trebui sa poata sa va faca un calcul de dimensionare a intregului sistem.
In cazul meu, fiind vorba de o foarte buna termoizolare, oarecum cu mult peste standardele romanesti (BCA Ytong A+ de 30cm, 2 straturi de polistiren grafitat pe fatada de 0.032 si 30cm de vata 0.034 in acoperis) m-am gandit la o centrala electrica. Dar toata povestea cu tevile si cu dimensionarea caloriferelor mi-a stricat toate planurile. Practic nu am reusit sa gasesc pe nimeni care sa imi calculeze cu exactitate necesarul termic in functie de nivelul de termoizolare al casei.
Deci m-am decis sa fac incalzirea in totalitate electrica cu ventiloconvectoare. Acest sistem nu este neaparat centralizat (s-ar putea rezolva cu niste senzori si un modul central de comanda) dar mi se pare inutil. In situatia in care doresc incalzire diferentiata pe camere ar fi greu de realizat.
Alta varianta ar fi cu acele panouri cu radiatii. Dar producatorii nu au reusit deloc prin informatiile furnizate sa ma asigure de eficienta lor in conditiile de iarna de la noi.
Desi riscanta dependenta de o singura resursa, aceea fiind curentul electric mi se pare totusi cea mai usor de depasit. Un generator pe benzina de 3-5kw nu costa o avere. O eoliana este iarasi usor de instalat si iarasi acopera usor necesarul unei minime autonomii. Nu as vrea sa pomenesc despre un sistem de panouri solare din cauza costului prohibitiv, dar daca va permiteti este o varianta foarte eleganta.
Ca solutie de back-up eleganta si suficienta m-am indreptat spre montarea unui semineu. Ca si cost initial nu mi s-a parut o avere. Si nu mai vorbim despre efectul psihologic al unei seri de iarna petrecuta cu un pahar de vin in fata unui semineu duduind! Un semineu relativ mic de 8-10kw ar trebui sa fie capabil sa incalzeasca suficient intreaga casa. scris de Case pasive la data 30 Oct 2012, 14:59 soluţie Din cate inteleg, din descrierea ta, rezistenta termica a peretilor si a acoperisului casei este destul de mare, poate sa atinga chiar standardul casei pasive. Daca cladirea este Inca in faza de proiect, se pot regandi detaliile tehnice (ex. Sa se minimalizeze puntile termice, sa se puna accent pe etanseitatea anvelopei,) astfel calculele termotehnice putand duce la un necesar de caldura anual foarte mic, necesar care poate fi acoperit doar cu un sistem de ventilare cu recuperator de caldura, cu o eficienta mai mare de 75%. costurile unui astfel de sistem de incalzire, pentru o casa pasiva , fiind cu 90% mai mici decat costurile pentru o cladire conventionala.
Un specialist in proiectarea de case pasive, indiferent daca este arhitect sau inginer, poate sa faca acele calcule pe care le mentionai mai sus.
Iti doresc succes in alegerea sistemului de incalzire potrivit casei tale, si nu ezita sa consulti un specialist in proiectarea de case pasive, daca te decizi pentru atingerea unui astfel de standard! scris de Lucian la data 30 Oct 2012, 17:22 soluţie Buna seara,
multumesc foarte mult pentru sugestie dar o sa te rog sa imi demonstrezi cu cifre cum poate ca un sistem de ventilare cu recuperare de caldura poate fi mai mic cu 90% ca si cost decat un sistem conventional!
si ca sa ai o cifra la care sa te raportezi iata:
- 12 ventiloconvectoare a 500 lei bucata - 6000 ron
- diferenta de pret conectare trifazica - 1000 ron
- diferenta cablaraie in casa pentru o faza doar incalzire - 1000 ron
- manopere - 0 lei!
Arata-mi te rog cum pot achizitiona si monta un astfel de sistem centralizat cu recuperare de caldura in acest buget! Sau cumva te referi doar la cheltuielile de "intretinere" anuala? Eu nu intentionez sa ating standardul unei case pasive... vreau doar sa locuiesc ieftin si macar semi-dependent de o resursa anume! scris de Case Pasive la data 01 Nov 2012, 15:19 soluţie este vorba despre consumul de energie anual,pentru incalzirea/racirea casei; pentru o cladire pasiva, consumul este foarte mic, si deci costurile anuale foarte mici. mai mult, investitia in sistemul de incalzire, se poate recupera in 10 ani, prin facturile foarte mici fata de o casa conventionala; iar confortul interior (calitatea aerului) nu se poate cuantifica;
legislatia europeana, si speram in curand si cea romana, impune o gandire pe termen lung, durabila (consum de energie cat mai mic, energii din surse regenerabile, diminuarea emisiilor);
calculul tau , despre cat ma costa Acum, procurarea si instalarea unui sistem de incalzire, trebuie neaparat urmat (macar) de calculele referitoare la cata energie consum anual (sau lunar), tinand cont de faptul ca pretul energiei electrice din surse neregenerabile va fi in continua crestere.
daca vrei sa traiesti "ieftin" asa cum spuneai, sistemul descris mai sus, ieftin la prima vedere, nu cred ca te va ajuta;
succes! scris de Lucian la data 01 Nov 2012, 23:54 soluţie Salut,
multumesc pentru raspuns. Sunt aproape convins dar ajuta-ma sa fac un calcul totusi cam care ar fi investitia si un termen aproximativ de recuperare. Totusi, din cate am inteles, numai sistemul de recuperare de caldura fara tubulatura ingropata nu face fata mai jos de -5 grade. Prin urmare, costul poate deveni oarecum enorm pentru bugetele romanesti, iar amortizarea investitiei sa fie mai mare de 15-20 de ani.
Multumesc scris de Case pasive la data 06 Nov 2012, 15:34 soluţie Buna,
Sistemul de incalzire despre care iti mai scrisesem poate avea o eficienta foarte mare, indiferent daca temperatura exterioara este chiar de -15grade, doar pentru o casa eficienta energetic, gandita in acesti termeni incepand cu primele linii ale proiectarii. Noi, romanii, inca nu suntem obisnuiti cu acest concept, desi legislatia europeana a impus deja o Directiva, 31/2010/UE, privind eficienta energetica a cladirilor. Conform ei, din 2020, toate cladirile noi si cladirile existente renovate, vor trebui sa aiba un consum de energie aproape 0. Multe tari europene si-au facut deja programe nationale pentru implementarea acestei Directive, unii si-au propus chiar mai devreme de 2020 aceasta tinta, altii si-au propus standardul casei pasive, care nu este 0 energie, ci necesarul de caldura trebuie sa fie mai mic sau egal cu 15 kWh/mpK.
Noi, din pacate, inca suntem la nivelul 120-150kWh/mpK. Si asta la constructiile noi.
Dar noi, din lipsa unei legislatii coerente, ne chinuim sa trantim niste termoizolatie pe anvelopa, niste ferestre pe care le alegem in functie de publicitatea care se face si nu dupa calitatile tehnice pe care le-ar avea, si...niste zilieri care ne monteaza foarte prost atat termoizolatia cat si ferstrele. Si ne miram de ce totusi avem facturi mari pentru energie. Ca sa nu mai vorbim despre amprenta de CO2 a casei.
Asteptam cu nerabdare primele obiective nationale pentru atingerea tintei propuse de europeni. pana atunci, fiecare dintre noi ar trebui sa fie constient atat de impactul casei lui asupra mediului, cat si de faptul ca o cladire trebuie gandita altfel, in termeni de eficienta energetica.
De ce nu folosesti calorifere electrice dinamice? Am inteles ca sunt o struto-camila intre caloriferele clasice cu ulei si convectoarele electrice si ca in Germania sunt la mare cautare pentru ca au consum extrem de mic (intre 350 si 750w). Daca la ei functioneaza de ce nu ar merge si la noi? scris de Automa la data 21 May 2014, 11:26 soluţie Da, alegerea ta pentru incalzirea casei nu este deloc o solutie usoara. Sincer si eu m-am gandit la ce ar merge cel mai bine, insa e greu sa zic ce e cel mai bun, asa ca m-am limitat la ceea ce mi-ar placea de fapt cel mai mult. Si daca e vorba de preferinte, prefer panourile solare. Asta si pentru ca exista automatizari foarte eficiente pentru acesta, simple si inteligente, cu o interfata intuitiva si asistenta tehnica dedicata.
Am vazut pe Internet niste automatizari panouri solare de exceptie - http://automa.ro/automatizari/automatizare-panouri-solare-stdc-versiunea-1/ , cu niste preturi foarte bune, de fabricatie germana, de fapt importate din Germania. Mai multe modele, cu sau fara senzori de temperatura, sunt de fapt niste cotrolere diferentiale pentru diverse sisteme de incalzire care sunt formate din panouri solare, puffere sau cazane bazate pe combustibil solid, in plus acestea avand un releu mecanic.
Acum fiecare stie cel mai bine care e cel mai bun sistem de incalzire pentru casa lui, eu insa recomand situl acesta - http://automa.ro/ pentru cei care isi doresc sa cumpere automatizari de calitate germana, nu doar pentru panouri solare, ci si pentru instalatii de apa calda menajera, instalatii de incalzire, pompe de caldura, statii de apa, centrale termice sau cazane pe lemne. scris de ioana.b la data 05 Jun 2015, 09:01 soluţie Buna,
Pentru ceea ce vrei tu, adica ieftin, simplu si eficient, cea mai buna solutie e un semineu, din care ar trebui sa recuperezi cat mai mult caldura in cat mai multe camere, nu doar in living. Intra pe http://www.semineesobe.ro/ si o sa gasesti imens de multe modele de seminee, iar preturile sunt ok.
| | |