scris de
Cibuc la data 30 Jan 2013, 10:47 soluţie
Acesta va fi intotdeauna un subiect delicat, are dreptate dl Ungureanu.
Pana la urma arhitectura este una dintre cele mai nobile ocupatii, la fel ca si medicina. Orice lucru de pe lumea asta nu este fundamental rau sau bun. Si orice stiinta poate fi pusa in slujba binelui sau in slujba raului. Asa cum farmacia a salvat milioane de vieti sau, dupa caz, a pus mana pe banii multor amarati... dar nu o poti considera rea deloc. Mi-a placut mie odata un citat care suna ceva de genul: nu poti acuza pumnalul sau stanca pentru o crima, vinovata este mana care tine pumnalul sau impinge omul de pe stanca.
Da, interesant, de acord, dar e doar o latura a cercetarilor care se fac acum pentru a gasi solutii mai ecologice, nepoluante, cu economii de resurse etc in constructii. Dar locuintele propuse sunt si confortabile, calduroase, fara sa ne intoarca in preistorie.
Poate ca nu am ales cel mai bun exemplu, cel legat de medicina, dar practic orice tip de serviciu tipic oraselor moderne si care nu ni se pare important poate fi virtual imposibil de asigurat intr-o lume a satelor cu casute de pamant. Teoretic putem inlocui si sistemele parlamentare cu sfatul batranilor, iar litigiile sa se rezolve in fata batranilor.
Teoriile foarte verzi vor case de pamant, dar panouri fotovoltaice. Unde s-ar produce panourile fotovoltaice? Dar turbinele eoliene? In general multi activisti pornesc de la estimarea unui consum similar cu cel nord american in tarile aflate acum in curs de dezvoltare, cum ar fi India, China, dar si est-europenii, sau tarile africane.
Poate ca solutia ar fi taxarea foarte puternica a consumului de energie, un sistem prin care in loc de taxe si impozite directe sa fie atat de mult taxat consumul energetic, incat practic cumparand benzina platesti salariul profesorilor de la scoala propriilor copii. In astfel de conditii, absolut toti agentii economici si virtual fiecare cetatean ar cauta solutii sa faca economii cat mai mari la energie.
Solutiile sunt cel mai adesea politice. In momentul de fata este mai ieftin totusi sa "ardem gazul" decat sa ne montam pompe de caldura.