Buna ziua,
Am si eu problema asemanatoare cu a Doamnei Diana.
Situatie :
Casa mea este veche, din caramida, cu fundatie de piatra fara hidroizolatie. Casa are un perete lipit de casa vecinului.
Camera de la strada este cu igrasie la toti peretii (pana la 1 m inaltime). Mentionez ca la peretele care este lipit de casa vecinului a fost o problema cu hornul lui care permitea scurgerea apei de ploaie printre cei doi pereti comuni. Acum problema este rezolvata si am observat in timp ca peretele s-a mai uscat.
Peretii camerelor care sunt spre curte sunt si ei cu putin igrasie pana la maxim 15 – 20 cm.
Camera din spate, care a fost adaugata ulterior, pe o fundatie de beton nu are igrasie, cu exceptia peretelui de la curte (cam 10 cm).
Am adus un expert (geolog) care sa ne spuna care ar putea sa fie cauza infiltratiei. In urma analizei s-a ajuns la concluzia ca nu exista cresterea nivelului panzei freatice si ca pentru peretii de la strada si cei de la curte, cel mai probabil, igrasia de datoreaza apelor pluviale care nu pot fi colectate corespunzator de catre gurile de canalizare. Strada fiind pavata (cu pavele) si nu asfaltata ar permite infiltrarea apei.
Pe de alta parte, pentru camera de la strada, nu se poate spune cu exactitate care este cauza infiltratiei la peretele comun cu vecinul.
In concluzie, avem cel mai probabil o infiltratie ascensionala (sau capilara) pentru peretii de la strada si curte.
Solutia propusa de specialist este:
- sa facem o hidroizolatie laterala clasica pentru peretii de la strada si curte (pentru a impiedica apele pluviale) si
- o hidroizolatie orizontala de natura chimica (cu tuburi cu silicon)
As dori sa intreb urmatoarele:
1. Deoarece camera de la strada este intr-o stare nu prea buna si as vrea sa o repar mai repede, as putea sa fac acum in toamna izolatia orizontala si anul viitor sa continui cu izolatia laterala? Stiu ca normal ar trebui sa incepem cu cea laterala. In plus este vorba de un buget pe care trebuie sa il impart in doua etape.
2. Am citit ca dupa introducerea tuburilor de silicon trebuie facuta retencuirea cu DERPOR. Am citit fisa tehnica a produsului si am vazut ca retencuirea se poate face imediat dupa introducera siliconului daca umiditatea relativa a peretilor este mai mica de 50%.
- cum se poate masura umiditatea relativa?
- daca umiditatea relativa este mai mare de 50% ce ar trebui facut? Banuiesc ca ar trebui uscati peretii. Ar fi buna o uscare fortata cu sursa de caldura (de ex. centrala termica – 30 – 35 grade Celsius) si un dezumidificator profesional? Aveti vreo idee cam cat timp ar dura sa se usuce peretii? Mentionez ca este vorba ca zona de igrasie are un volum de aprox. 5 mc (L=12ml, H=1m, Gros. Perete = 40 cm) si ca 1mc de caramida ar ingloba 500 litri de apa.
- Chiar si in cazul in care umiditatea relativa nu depaseste 50% nu ar fi mai bine sa uscam peretii inainte de retencuire?
3. In cazul in care decidem sa retencuim, sa gletuim si sa vopsim immediat dupa ce am pus siliconul, cum vor arata peretii in cateva luni de exemplu? Pe masura ce uscarea, care se face de maniera naturala, avanseaza, peretii se vor scoroji? Atunci cand peretii vor fi uscati va trebui sa ii gletuim si sa ii vopsim din nou?
4. Asa cum am mentionat mai sus, peretele comun cu vecinul ar avea si o problema de infiltratie de la hornul acestuia (nu numai o umezeala ascensionala). Ar fi bine ca inainte de retencuire sa tratam peretele cu un inhibitor de saruri?
Avand in vedere ca de fapt, apa acumulata in pereti contine saruri si prin evaporarea ei peretele se va scoroji, nu ar fi mai bine sa tratam toti peretii cu acest inhibitor ?
5. Care este diferenta dintre Dryzone si Aqualock? Ce ar fi mai bine sa utilizez in situatia mea?
6. As putea sa obtin o oferta de prêt pentru Dryzone, Aqualock si DERPOR?
7. Deasemenea as dori sa aflu daca cunoasteti vreo echipa de specialisti care sa ma ajute sa rezolv problema. Casa se afla in judetul Cluj.
Va multumesc anticipat.