Ati putea sa faceti un desen cu dispunerea usii, a ferestrei si a racordurilor la apa si curent pe pereti si sa-l incarcati aici?
E destul de important unde anume sunt pozitionate acestea, mai ales daca vreti sa realizati o mobilare optima si ergonomica, fara sa fie nevoie sa prelungiti traseul instalatiilor. Racord la gaze exista? Si daca da, unde?
De asemenea, cand ganditi amenajarea bucatariei, trebuie sa aveti in vedere si electrocasnicele pe care vi le doriti: veti avea aragaz simplu, sau plita si cuptor separate si incorporabile, vor exista masina de spalat vase, cuptor cu microunde, congelator (separat de frigider) sau alte aparate? Veti pune cumva masina de spalat rufe tot in bucatarie (e o solutie, daca nu aveti spatiu in alta parte)?
In orice caz, ca sfat general, v-am recomanda sa urmariti "trasarea" unor zone functionale in bucatarie, in functie de activitatile pe care urmeaza sa le faceti aici. De pilda, in zona pentru gatit, incercati sa grupati toate obiectele de mobilier si aparatele necesare: aragaz, chiuveta, blat de lucru, spatii de depozitare vesela, avand mereu in minte modul dvs. de lucru in bucatarie si gandind cele mai comode trasee pentru operatiunile curente (aveti grija sa nu puneti totusi aragazul in imediata vecinatate a chiuvetei). Daca bucataria serveste si ca loc de luat masa, incercati sa plasati masa cat de cat mai izolat, astfel incat functiunile sa nu se "deranjeze" intre ele (daca cineva mananca la masa, sa nu-l incurce pe cel care gateste si invers, cand cineva gateste, sa nu fie nevoie sa-l ridice de pe scaun pe cel de la masa ca sa poata lua o tigaie din dulap).
Incercati sa faceti un desen mai intai cu elementele fixe din bucatarie (usi, ferestre, racorduri), apoi sa va definiti exact ce doriti sa aveti in bucatarie, in functie de activitatile pe care le veti face aici. Mobilarea efectiva si pozitionarea diferitelor obiecte se va defini dupa aceea, pe baza celor de mai sus.