scris de
dann la data 05 Nov 2013, 17:20 soluţie
buna ziua
va multumesc pentru raspuns - de altfel la obiect.
Sunt dator o rectificare - am scris " tevi verticale " - rectific : " tevi orizontale" ; si-mi prezint scuzele de rigoare pentru greseala.
Poate ca amestec " merele cu perele " - comparatia folosita reprezinta de fapt BANI , care se aduna la costul total al unei case . Si cred ca sunt in asentimentul multora, care nu cred ca ar plati inca o data costul de constructie al unei case pentru instalarea unei instalatii de caldura - sau, poate, sunt care dau...
Daca as avea nevoie de "costuri de proiectare " sau de calcul energetic, as cere . Din fericire, stiu sa-mi fac un calcul energetic necesar. Iar pentru cei care nu stiu, pentru a obtine o valoare cat-de-cat apropiata, pot cauta pe internet - se deschid cateva site-uri care arata - asa cum am mai spus - cum poti sa iti calculezi necesarul energetic la o valoare apropiata de cea reala.
Deci, " costurile de proiectare" incep prin a se afla necesarul energetic - nu-i asa ?! - apoi, in functie de sol / subsol / costuri se alege utilajul : asa-numita "pompa de caldura "...
Ce mai urmeaza ? - calcul necesar materiale, etc .
Desigur ca mai sunt multe de spus, asa e , aveti dreptate ( sa va demonstrez ca am habar nu e locul si nici momentul ), proiectul implica multe calcule, pe care unii le fac la " plezneala" si la modul " paaaiiii...e cam asa si cam asa " - iar pt asta, cer banuti grei - la care se adauga asa cum ati spus materiale, echipamente care ajung sa coste intre 20 - 27 MII EURO !
Cu voia dv-stra, trec la chestiuni concrete : as dori o pompa de caldura SOL-APA de 17 KW, cu schimbator ORIZONTAL ( inca o data-mi prezint scuzele de rigoare ), montat la peste 1,7 m in pamant . Ce nu stiu - si asta scrie-n documentatia dv-stra, ce consum are aceasta pompa - doar pe incalzire, fara ACM - in KW/h . Precizez ca "merg" pe incalzire prin pardoseala, cu tubulatura capilara din polipropilena - deci temperatura apei de incalzire va fi intre 27-32 de grade.
Referitor la sistemul apa-apa, cred ca stiti ca sunt necesare filtre ( apar depuneri ) si niste aprobari de mediu...- " e grele" !
Daca il felicitati pe cel care si-a sfatuit clientii sa "mearga" pe puturi forate la 100 si ceva de metrii, si eu il felicit ca a fost convingator cu nestiutorii,dar ii plang pe clienti !
Stiti cat face un put forat, nu-i asa ?
Stiti ca dupa 2-3 ani, sunt necesare asa-zisele " lucrari de mentanta" care implica din nou stoarcere de bani de la NEfericitii care au optat pt put forat ; asa cum am spus mai sus, apa freatica NU E APA DISTILATA ! Indiferent de filtre, tevile tot se vor obtura si vor trebui schimbate - iar pana la ele, filtrele ! Nu-mi spuneti ca nu e asa...
Iar toate acestea, implica costuri de mentenanta si intretinere cu care firma montatoare traieste... - iar daca romanu nu mai are bani...atunci servus, s-a dus pompa de caldura si, si caldura o data cu ea !
Stiti cat ma costa pe mine sa sap un sant adanc de 2 m si sa "merg" cu el prin curtea casei serpuit, astfel incat sa acopar o lungime de 250-300 m de teava ? Cam cat m-ar costa 5 m de put forat ! Cate puturi recomandati sa se foreze ? cam 4, nu-i asa ? - desigur nr lor variaza-n functie de debitul apei de la " fund"...Costuri de foraj pt 1 put ? cate mii de euro ?
Iar va dau dreptate : trebuie sa traisca si " putzarii"...nu-i asa ?!
Imi prezint scuzele de rigoare, poate m-am ambalat prea mult ; tot ce doresc e sa-mi gasesc o...pompitza, dar sa fie EXACT asa cum mi-o doresc . Daca imi puteti face o oferta - DOAR pentru vanzare, putem discuta.
Am cerut consum in KW/h pentru ca o alimentez electric de la o eoliana combinata cu panouri solare.
Cu deosebit respect.
Pe perioada verii nu o folosesc : consumul energetic e prea mare . Solutia ? O data cu tubulatura pentru pompa, introduc inca una ( cost dublu dar se amortizeaza in primul an de vara )
buna ziua!
stimate domnule neagu,
va rog trimiteti cererea completa pe bear_production@yahoo,com, pentru pompa de caldura pe care o doriti.
va astept.
multumesc.
cu stima, c. lazaroiu.