scris de
Emy Monac la data 10 Dec 2021, 20:37 soluţie
Buna seara,
Scriu cateva randuri in ideea in care sunt un necunoscator al domeniului constructiilor si am nevoie de parerea celor care au cunostinte in domeniu.
Datele situatie:
- se doreste ridicarea unei constructii cu scop comercial cu parter + 2 etaje, cu amprenta la sol de aproximativ 150 mp construiti.
- cota terenului este cu 1 metru sub nivelul asfaltului.
- nivelul parterului doresc sa fie la minim 45-50 cm deasupra asfaltului.
Data fiind diferenta de nivel intre cota terenului si cota la care doresc sa am nivelul parterului, as dori sa aflu care ar fi diferenta (in cifre gen pret, procente, materiale etc) intre fundatia simpla (fara demisol) comparativ cu contructia unui demisol?
Ca titlu de exemplu, as vrea sa aflu intr-un final ceva de genul: daca fac fundatie simpla pentru a ma ridica la 45 cm deasupra asfaltului ma va costa x euro, daca fac demisol sa ma ridic la aceeasi cota (sau poate un pic mai sus ca sa am inaltimea demisolului de minim 2.7-3 m) ma costa cu 20% mai mult. Ideea e sa aflu daca renteaza sa investesc si intr-un demisol sau nu.
Va multumesc anticipat pentru opinii,
Cu respect,
Emilian
In general un nivel subteran, subsol sau un demisol, costa dublu fata de un etaj suprateran. Peretii exteriori sunt realizati din beton armat impermeabilizat. Exista pericol de infiltratii apa in timp. Costul ridicat aduna toate operatiunile necesare executiei - sapat, carat pamant (pamantul excavat isi mareste volumul intre 35-40%), cofraje/sprijiniri...
In general, construirea unui demisol sau subsol are nevoie de o justificare functionala puternica, altfel poate ramane doar o investitie scumpa si atat.
scris de
Emy Monac la data 14 Dec 2021, 11:40 soluţie
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Cu respect,
Emilian