scris de
Sorin Ursan la data 13 Apr 2020, 15:10 soluţie
Buna ziua,
Daca panta este de 30 grade treptele vor avea inaltimea de 170mm si latimea de 295mm. Aceste valori sunt considerate optime, iar scara vatrebui sa fie insotita de o balustrada.
Daca panta este de 35 grade treptele vor avea inaltimea de 185mm si latimea de 264mm. Aceasta situatie nu este de dorit pentru ca treapta este mult prea ingusta.
O scara agreabila, prietenoasa la coborare dar mai ales la urcare ar trebui sa fie construita cu H=160mm si l=330mm ceeace inseamta o panta de 26 de grade.
In cazul Dvs. scara trebuie construita cu rampe dispuse in zig-zag cu cate 8 - 10 trepte H=160mm si l=330mm, iar la intoarceri se mai pot insera una sau doua trepte cu h=170mm si l=280mm.
Cu stima,
BINTEL Srl
scris de
Sepi la data 14 Apr 2020, 10:54 soluţie
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns, valorile pe care mi le-ati spus sunt pentru scari cu dimensiuni standard.
Eu am citit intr-un normativ si am vazut ca pt scari exterioare se poate utiliza formula 3h+l=80-85, ceea ce inseamna ca as putea sa am trepte cu dimensiunea h=12 cm si l=44-49 cm.
Am facut si un desen si va trimit si niste poze dn care imi dau seama ca sunt dimensiuni de h aprox 12 cm si l>3 cm.
Normativul INDICATIV NP 0632002 da aceasta recomandare.
,,Recomandare
Pentru scările cu trepte având h < 16 cm sau h > 18 cm (cu excepţia clădirilor destinate copiilor
preşcolari) se recomandă a fi îndeplinită relaţia:
3h + l = 80 ÷ 85 cm,,
Ce spuneti, as putea sa am dimensiuni ale treptelor de h=12 cm si l=44-49 cm, astfel incat la urcare sa nu ma impiedic!!!!!
Va trimit poze.
Acest tip de scari vreau sa le fac, m-ar interesa care ar fi niste dimensiuni in care sa ma incadrez.
Multumesc mult!