În funcție de perioada în care are loc, fertilizarea solului este de trei feluri: înaintea, în timpul plantării și în timpul ciclului de dezvoltare a plantelor:
· Fertilizarea naturală ( inainte ) în pregătirea solului pentru plantat: se referă la înglobarea îngrășământului în sol, toamna sau primăvara, înainte de începerea unei culturi; se adaugă în sol în timpul săpatului;
· Fertilizarea naturală a solului în momentul plantării: se face în momentul plantatului pentru a oferi plantelor substanțele nutritive necesare pentru o dezvoltare rapidă;
· Fertilizarea naturală în diferite etape ale dezvoltării plantei: se face atât la nivelul rădăcinii, cât și la nivelul frunzelor.
Puneti cojile de oua pisate intr-o sticla cu apa pe care o pastrati cateva zile intr-un loc intunecos si rece. Apa din sticla devine un foarte bun fertilizator pentru plantele din gradina.
Cojile de oua puse in pamant la radacina plantelor reprezinta o sursa de minerale excelenta.
Dacă grădina este invadată de melci, acestea nu trebuiesc fărâmițate, ci doar fragmentate. Scopul este acela ca melcii să se împiedice de marginile ascuțite ale cojilor, astfel încât să nu poată înainta către plante și, în cele din urmă, să plece. Această soluție este eficientă și împotriva omizilor.
Dacă nu plantați tomate și nici nu sunteți în situația de a ține sub control dăunătorii, folosiți cojile de oua pur și simplu pentru obținerea compostului de grădină. Puteți adăuga cu încredere coji de ouă bine mărunțite (ideal, sub formă de pudră) în compost și puteți hrăni, apoi, plante ca broccoli, varză, morcovii, conopida, țelina, cireșii, merii, piersicii, perii, pepenii, strugurii, salata, cartofii, etc.