Avantajele utilizării blocurilor de zidărie BCA – Ytong
Utilizarea BCA-ului in constructii porneste inca de la 1923 odata cu inventarea acestuia de catre arhitectul suedez Axel Joahan Ericksson. Mai tarziu acesta a fost inregistrat sub marca Ytong, denumire care a consacrat acest tip de produse pana in zilele noastre. Desigur ca de la inventarea sa si pana acum au fost dezvoltate si imbunatatite nenumarate variante, atat de concernul suedez cat si sub managementul Xella, perioada in care marca Ytong a inregistrat o recunostere progresiva pe toate pietele din lume devenind cunoscuta la nivel mondial. Conceptul de baza a ramas neschimbat pana in prezent, Ytong fiind creat tocmai pentru a permite conservarea, respectiv economisirea de energie in cladirile rezidentiale (locuinte unifamiliale sau cladiri cu apartamente), dar suplimentar utilizarea acestuia s-a extins si pentru cladiri de invatamant, de sanatate, comerciale si chiar industriale.
Avantajele utilizarii blocurilor de zidarie Ytong sunt nenumarate, pornind de la rapiditatea executiei, o foarte buna lucrabilitate a produselor (se pot prelucra foarte usor pe santier pentru a raspunde diverselor cerinte), sunt rezistente la foc, iar datorita lipirii blocurilor Ytong cu mortar in pat subtire (1-3mm) se reduc considerabil consumurile de materiale cat si puntile termice din peretii de exterior.
Pentru a oferi o calitate superioara, produsele Ytong (blocuri zidarie, elemente aditionale, mortar in pat subtire), au fost concepute si testate pentru a fi perfect compatibile, iar diversele combinatii de utilizare sunt denumite "Sisteme de zidarie termoizolatoare Ytong". Este foarte important ca alegerea tipului de produs pe care doriti sa-l utilizati, ca si montajul, sa se desfasoare conform cu recomandarile producatorului pentru a beneficia de toate avantajele oferite de aceasta tehnologie.
In cele ce urmeaza vom descrie cazurile cele mai importante de utilizare a blocurilor de zidarie Ytong si ce ar trebui sa urmariti pentru ca folosirea acestora sa conduca la rezultatele dorite.
Pereti de exterior din blocuri de zidarie Ytong
Gama larga de produse Ytong va permite realizarea peretilor de interior sau exterior.
In cazul peretilor de exterior exista doua variante constructive:
- in sistem de zidarie portanta (confinata) cu stalpisori si centuri din beton armat, varianta in care greutatea cladirii este suportata de catre peretii din zidarie Ytong
- in sistem de stalpi si grinzi (cadre din beton armat) cu panouri de zidarie de umplutura din Ytong, varianta in care greutatea cladirii este suportata de stalpii si grinzile din beton armat
Indiferent de sistemul constructiv ales, detaliile de executie sunt similare ( Atentie! este recomandat sa aveti si proiect de executie ), existand insa diferente pe care le vom puncta in continuare.
In general peretii de exterior se pot realiza in varianta monostrat, numai din Ytong, sau multistrat utilizand pe langa blocurile de zidarie si alte materiale termoizolante.
Ambele variante pot fi utilizate atat la fatadele in sistem ventilat cat si la cele tencuite.
Montarea primului rand de zidarie Ytong - Detalii de soclu
Una dintre conditiile importante pentru construirea fara probleme a peretilor de exterior este executia corecta a fundatiilor si a planseului de cota +/- 0,00 (cel care se afla deasupra cotei terenului), aceasta insemnand abateri cat mai mici fata de cotele de nivel si de dimensiunile prevazute prin proiect.
Nu trebuie sa uitati ca inainte de a incepe executarea zidariei este obligatorie montarea hidroizolatiei orizontale sub pereti, care are rolul de a stopa ascensiunea apei prin capilaritate din fundatie catre pereti.
Atentie! Mortarul nu se aplica si in zona stalpilor.
Montarea primului rand de zidarie Ytong se realizeaza pe un strat de mortar pe baza de ciment cu grosimea maxima de 2 cm, acesta avand rolul de a corecta eventualele abateri de planeitate ramase dupa turnarea si intarirea placii din beton armat.
In mod normal abaterile de nivel (de planeitate) sunt sub 2 cm pe toata lungimea constructiei. In astfel de cazuri mortarul de egalizare este cel care preia abaterile si permite montarea orizontala a blocurilor de zidarie Ytong.
In cazuri exceptionale abaterile de nivel (de planeitate) sunt mai mari de 2-3 cm pe toata lungimea constructiei. Nu este cel mai fericit caz (ganditi-va numai, ce grosime va avea sapa de egalizare pentru compensarea acestor abateri), dar cu Ytong se poate rezolva o astfel de problema prin taierea blocurilor Ytong la partea inferioara astfel incat stratul de mortar de la baza sa pastreze aceiasi grosime de maxim 2 cm, urmand ca partea de sus a blocurilor sa permita montarea in rosturi orizontale, a randurilor de zidarie care urmeaza a fi executate cu mortar in pat subtire.
Montarea primului rand de zidarie Ytong
In cazul in care se doreste ca primul rand sa formeze un brau decorativ blocurile de zidarie Ytong se aseaza transversal iesind in afara soclului maxim 20 cm. Abaterile de planeitate foarte mari ale placii de beton armat pot ingreuna montarea corecta a unui astfel de brau. Montarea unui astfel de brau reprezinta si o solutie constructiva de racord la soclu in cazul in care acesta depaseste planul exterior al peretilor.
Racordul cu elementele structurale
Este foarte important sa intelegem ca daca pentru construirea primului rand de zidarie Ytong se utilizeaza mortar obisnuit de zidarie, pentru lipirea blocurilor Ytong intre ele, se utilizeaza numai mortar adeziv in pat subtire (1-3mm) care permite lipirea eficienta a acestora dar si eliminarea puntilor termice care ar putea aparea intre blocurile de zidarie. Mortarul in pat subtire Ytong este conceput si testat pentru a lucra perfect cu blocurile de zidarie Ytong. Acesta se aplica uniform cu ajutorul unei mistrii cu dinti sau cu o sanie de mortar in cazul in care zidaria se desfasoara pe o lungime mai mare.
Datorita faptului ca sunt usor de prelucrat, blocurile Ytong permit realizarea unor pereti de zidarie cu abateri foarte mici (+/- 1 mm) pe directie verticala.
Eventualele abateri se pot corecta folosind placa de slefuire Ytong, iar dupa utilizarea acesteia se va urmari curatarea pulberii ramase inainte de aplicarea stratului de adeziv. Pentru aranjarea blocurilor Ytong in pozitia corecta, se vor utiliza bolobocul si ciocanul cu cap de cauciuc.
Sfat practic: Utilizarea ciocanului de cauciuc este esentiala pentru a realiza un contact optim intre blocurile de zidarie prin intermediul mortarului. Prin lovirea cu ciocanul cu cap de cauciuc se produc vibratii care au ca efect distribuirea uniforma a mortarului proaspat, marind astfel suprafata de contact dintre acesta si blocurile de zidarie.
In foarte multe dintre cazuri, elementele de beton armat (stalpisori, centuri etc..) se realizeaza dupa ce a fost edificata zidaria (zidarie confinata cu rol portant), ceea ce creeaza o conlucrare foarte buna intre cele doua categorii de elemente. La cladirile situate in regiuni cu seismicitate medie si mare, in mod suplimentar, se va executa o ancorare la doua asize in zona de intersectie a peretilor portanti. Aceasta armatura de ancoraj se monteaza in canalul executat in blocurile de zidarie cu racleta Ytong, urmarind inglobarea integrala a armaturii in mortarul Ytong.
Sfat practic: Inainte de turnarea stalpisorilor in scopul confinarii zidariei, se va curata zona de la baza carcasei din otel-beton, pentru a favoriza contactul direct al betonului proaspat cu cel existent.
In cazul in care insa structura din beton armat, precizand aici ca este vorba numai de structurile in cadre (stalpi, grinzi si plansee din beton armat), este edificata inainte de executarea zidariei din Ytong, aceasta din urma va fi realizata in una din urmatoarele solutii constructive principale:
- - inramarea panourilor neportante din zidarie Ytong, realizand o conlucrare cu structura de beton armat prin impanare cu mortar pe contur. Acest lucru modifica substantial comportarea cadrelor de beton armat la actiunea seismica daca aceastea sunt dispuse neuniform.
- - executarea zidariei neportante Ytong, cu rost perimetral (pe laterale si la partea superioara) umplut cu material elastic sau chit permanent plast, dupa caz. Aceasta solutie constructiva reduce eforturile ce pot aparea intre perete si structura din cadre de beton armat, ancorarea zidariei fiind obligatorie.
Daca cerinţele proiectului impun dimensiuni superioare, in care panoul de zidare depaseste 3 m inaltime si/sau are o lungime mai mare de 5 m, este necesara fragmentarea acestuia prin introducerea unor stalpisori si centuri din beton armat care se vor ancora la randul lor, de structura principala. Peretii rezemati pe console si cei cu goluri mari, vor fi intariri la colturi si in lateralele golurilor, cu stalpisori ancorati in structura principla si cu centuri. Confinarea golurilor se executa in functie de suprafata acestora si zona seismica unde se contruieste, pentru a compensa structural neomogenitatea panouloui de zidarie. Turnarea acestor elemente de confinare in pozitia necesara este usurata considerabil prin utilizarea elementelor Ytong profil U pentru realizarea centurilor si elemente YTong profil O (goluri verticale) pentru realizarea stalpisorilor din beton armat.
Mai multe despre aceste detalii gasiti in manualul tehnic Ytong.
Compensarea puntilor termice - detalii de colt
Pentru a compensa influenta puntilor termice din zonele in care lipseste zidaria Ytong (in dreptul stalpilor, grinzilor, centurilor) este recomandat ca in functie de tipul de zidarie ales, monostrat sau multistrat, sa se utilizeze termoizolatie minerala incombustibila Multipor si care creaza o legatura intre cele doua zone de zidarie, imbunatatind din punct de vedere al izolarii termice zona de racord.
Pentru a impiedica aparitia fisurilor in zona de legatura, se recomanda utilizarea unei plase din fibra de sticla, inglobata in tencuiala de fatada.
Executia corecta a detaliilor de imbinare intre elementele din beton armat si zidaria Ytong este esentiala pentru a obtine la interiorul constructiei un microclimat sanatos si pentru a scadea necesarul de energie pentru incalzire sau racire.
Detalii de executie a buiandrugilor
Desigur unul dintre cele mai importante aspecte ale unei fatade il constituie golurile pentru usi si ferestre. Este recomandat (nu obligatoriu) ca distanta pana la stalpul de beton cel mai apropiat sa fie de minim 60 cm, atat pentru o mobilare mai usoara a spatiului interior dar si pentru a permite dispunerea facila a buiandrugului deasupra golului incadrat de panourile de zidarie.
Pentru a usura executia, Ytong va recomanda dupa caz utilizarea profilelor prefabricate de tip Ytong BU in care se pot turna cu usurinta buiandrugii sau a buiandrugilor prefabricati Ytong LT.
Nu trebuie sa uitati ca suprapunerea minima acceptata a buiandrugului peste panoul de zidarie adiacent ferestrei este de 25 cm iar in functie de dimensiunea golului aceasta poate fi si mai mare.
In cazul utilizarii zidariei Ytong montajul tamplariei ferestrelor se pote face atat in interiorul golului, la margine sau chiar in exteriorul panoului de zidarie (functie de detaliile de fatada) cu amendamentul ca punctul de fixare in zidarie sa fie la o departare mai mare de 5 cm fata de muchia zidariei.
Datorita prelucrabilitatii materialului Ytong se pot executa cu mare usurinta ancadramente pentru usi si ferestre. Nu se recomanda o grosime mai mica de 10 cm a elementelor decorative.
Executia aticelor si a racordurilor la streasina
Exista foarte multe optiuni de executie atat pentru atice cat si pentru streasini dar este foarte important ca oricare ar fi solutia aleasa sa nu existe punti termice necompensate, care sa poata influenta negativ termoizolarea cladirii.
Daca in cazul aticelor lucrurile sunt mai simple (acestea neavand legatura directa cu spatiul interior) in cazul streasinilor si corniselor exista mai multi factori de care trebuie sa se tina seama.
In cazul solutiilor cu streasina, peretele de fatada este completat cu termoizolatie minerala Multipor atat pentru compensarea puntii termice din dreptul grinzii dar si din dreptul cosoroabei. La interior, termoizolatia planseului de beton armat va fi racordata cu termoizolatia fatadei atenuand puntea termica din zona respectiva. Streasina se va putea decora cu sageac sau poate ramane libera.
Daca se prefera cornise, zidaria Ytong este utilizata pentru a executa un profil decorativ care inlocuieste streasina. In acest caz termoizolatia acoperisului mansardei trebuie sa ajunga pana deasupra profilului din Ytong pentru atenuarea puntii termice din dreptul centurii si al cosoroabei. Cornisele astfel concepute se pot prelucra fie inainte fie dupa montaj, cu amendamentul ca in cazul in care peretele este executat in sistem multistrat (zidarie si termoizolatie), va trebui sa se tina seama si de grosimea termoizolatiei.
Termoizolarea si reabilitarea termica a peretilor de exterior si interior
Asa cum spuneam la inceput, Ytong a fost inventat in dorinta de a se obtine un material care sa permita economia de energie pentru incalzirea sau racirea locuintelor.
In continuare acesta este obiectivul principal pe care Ytong isi propune sa il atinga prin imbunatatiri permanente ale proprietatilor produsului, in corelare si cu standardele impuse care au crescut de mai multe ori de-a lungul timpului.
Simpla utilizare a blocurilor de zidarie Ytong de 40 cm grosime pentru zidarie poate fi suficienta pentru satisfacerea cerintelor Normativului de termoizolare a cladirilor.
Gama de produse Ytong poate raspunde cu succes atat tuturor cerintelor de termoizolare cat si diferitelor solutii constructive pentru fatade in sistem ventilat, cu tencuiala decorativa sau cu placaje lipite.
In ceea ce priveste produsul de izolare Multipor, acesta este o termoizolatie incombustibila minerala solida, cu o durata de viata estimata pentru 50 ani, si care poate fi utilizat cu succes atat pentru izolarea suplimentara a fatadelor noi, cat si pentru reabilitarea celor existente.
Termoizolatia minerala Multipor isi mentine de-a lungul perioadei estimate de viata, calitatile privind stabilitatea dimensionala, rezistenta la foc, nivelul de termoizolare, avand simultan avantajul utilizarii ca orice alt sistem termoizolator.
Datorita anumitor calitatilor specifice, care ofera echilibrul perfect intre difuzia vaporilor si transportul capilar, termoizolatia minerala Multipor poate fi folosita si pentru termoizolarea la interior a diverselor incaperi fara bariera de vapori, acolo unde o termoizolare pe exterior este foarte greu de efectuat.
Nu trebuie sa uitati ca pentru a obtine rezultate optime in urma termoizolarii sau a reabilitarii termice a fatadelor este necesar sa apelati la un specialist pentru efectuarea unui calcul termic insotit de detalii tehnice de montaj, capabile sa ofere cea mai eficienta solutie pentru cladirea respectiva.
Pereti de compartimentare
Peretii de interior realizati cu blocuri de zidarie Ytong se supun acelorasi reguli de executie ca si peretii de fatada, avand un timp de executie redus, lipirea blocurilor facandu-se tot cu mortar in pat subtire.
Executia golurilor si a buiandrugilor pentru usi este mai mult decat usoara, respectand regulile prezentate mai sus.
Desi peretii de interior au o greutate redusa atunci cand sunt realizati din Ytong, trebuie sa sa se tina seama de teserea acestora la imbinarile cu alti pereti si la armarea lor in rostul dintre blocuri.
Ancorarea se poate realiza la 2 sau 3 rosturi, cu platbanda metalica fixata cu cuie, tinand seama de inaltimea sau lungimea peretilor respectivi.
Executand in acest mod peretii de interior se exclude aparitia fisurilor la imbinari si se obtine o stabilitate mai mare a peretilor in caz de cutremur. In acest sens este recomandat ca in cazul in care peretele de interior contine instalatii electrice sa fie realizat din blocuri de zidarie Ytong cu grosimea de minim 15 cm.
In cazul peretilor de compartimentare cu inaltime mare (pe 2 nivele), in mod similar cu orice zidarie, este necesar sa existe stalpisori si centuri intermediare pentru a evita vibratii ale acestuia sau colapsarea in caz de cutremur. Ca regula de baza pentru astfel de pereti se utilizeaza blocuri de zidarie Ytong cu grosimea minima de 25 cm pentru a asigura stabilitatea si realizarea confinarii panourilor de zidarie.
Pereti de compartimentare decorativi
Un alt mare avantaj al peretilor executati din Ytong este faptul ca pot fi prelucrati in orice forma (respectand insa normele privind stabilitatea si rezistenta elementelor constructive), materialul din care este alcatuit blocul Ytong fiind usor de prelucrat atat pe santier cat si ca elemente prefabricate.
Peretii curbi pe inaltime sau pe lungime nu mai sunt o problema, limitarile fiind bineinteles legate doar de imaginatie.
Peretii traforati (cu goluri) se pot realiza la fel de usor tinind sema de aceleasi principii cu amendamentul ca este recomandat ca in astfel de pereti sa nu se includa usi. Blocurile de zidarie Ytong pot capata diverse forme si se pot prelucra prin taiere, slefuire, sculptare, frezare etc.
Pentru a oferi unor astfel de pereti un plus de siguranta, blocurile de zidarie Ytong se armeaza in rost cu platbande, cabluri, agrafe sau cupoane metalice in functie de forma elementelor cu care se realizeaza traforul si de dimensiunile peretelui. Armaturile se prind de elementele structurale adiacente stalpi, centuri, grinzi etc.
Nu trebuie sa uitati ca pentru a realiza un astfel de perete pierderile de material sunt sensibil mai mari decat in cazul peretilor obisnuiti.
Alte constructii din zidarie Ytong
Ytong a fost conceput ca un material cu intrebuintari multiple si cu o prelucrabilitate excelenta pentru a putea fi utilizat in mai multe zone ale constructiilor. Datorita acestor calitati Ytong poate fi folosit si pentru realizarea ghenelor de instalatii, a semineelor sau a gratarelor de exterior (comportamentul la foc fiind excelent), a scarilor decorative si chiar a unor bancute de exterior.
In cazul executiei ghenelor pentru instalatii se pot utiliza elemente Ytong Design sub forma de placa sau elemente profilate Ytong BL care permit montajul dupa ce s-a terminat amplasarea instalatiilor.
Blocurile din care se executa ghena trebuie prinse de zidaria existenta si ancorate cu platbande metalice in rosturile dintre blocuri.
Mai mult decat atat, pentru a evita aparitia fisurilor la imbinarea ghenei cu peretii constructiei se recomanda aplicarea unei plase de armare in momentul in care se face tencuirea acesteia.
Produselor Ytong se folosesc cu succes si in cazul construirii de seminee, cu focar din fonta sau din caramizi din samota, avand o foarte buna rezistenta la temperaturi ridicate. In cazul semineelor fara focar din fonta pentru a putea beneficia de efectul incalzirii aerului trebuie utilizate si caramizi din samota la interiorul acestuia, care sa acumuleze caldura si sa o redea in incapere.
Aceasta ar putea fi o prezentare succinta a utilizarii corecte a produselor Ytong. Desigur ca variantele de solutii trebuie adaptate specific pentru fiecare caz in parte in functie de cerintele proiectului si de dorintele beneficiarului.
Detalii suplimentare privind utilizarea produselor Ytong vom discuta in alte compendii viitoare.