10 birouri pentru care merita sa te ridici din pat dimineata!
1) Biroul de Arhitectura Selgas Cano - Madrid, Spania
Arhitectii spanioli Jose Selgas si Lucia Cano s-au gandit sa-si amenajeze intr-un mod foarte inedit biroul pentru compania lor de arhitectura, ‘Selgas Cano’, amplasandu-l in padurea din vecinatatea Madridului. Biroul are forma unui tunel, iar peretele din partea de nord este o fereastra curbata din material acrilic cu grosimea de 20mm. Partea dinspre sud este opaca si construita din straturi termoizolante de fibra de sticla si poliester cu grosimea de 110mm, care ofera umbra. Ventilatia naturala este asigurata de o deschizatura cu balamale la unul din capetele cladirii, insa uimitor ramane faptul ca acest birou este pozitionat in mijlocul naturii, ca un refugiu binemeritat.
Google este o companie neconventionala si inovativa, iar birourile duc mai departe aceste doua trasaturi printr-o feerie de lumina, culoare si spatii interactive. Cel mai faimos birou Google este cel din Zurich, proiectat de compania Camenzind Evolution in 2007. Starea de bine a angajatilor a fost principalul criteriu de amenajare, Camenzind Evolution intervievand angajatii Google si afland ca locul ideal pentru lucrul individual trebuie sa fie functionabil, iar zonele comune trebuie sa ofere divertisment si sa stimuleze creativitatea. Pentru aceasta au fost amenajate camere pentru jocuri, locuri de luat masa si camere de conferinta dinamice, venite parca dintr-un scenariu suprarealist.
3) Inventionland Design Factory - Pittsburgh, SUA
George Davison, fondatorul companiei pentru design Inventionland, spunea ca ‘cea mai buna munca vine din spiritul jocului’. Astfel, birourile se intind pe o suprafata de 6,500m², fiind amenajate in 15 tematici diferite aflate sub egida ludicului. Corabiile pentru pirati, traseele de curse, pesterile, castelele, sau chiar robotii sunt doar cateva dintre stilurile decorative ale acestor birouri unde distractia este elementul cheie. Mai mult, sediul beneficiaza si de un studio audio-video si de animatie ultramodern, de unde putem cu usurinta deduce ca totul functioneaza pe baza creativitatii si a inovatiei.
4) Airbnb - San Francisco, SUA
Biroul central Airbnb afiseaza crezul companiei de inchirieri imobiliare turistice, si este inspirat din 8 dintre apartamentele pe care clientii le pot inchiria pe website, din locatii precum Bali, Amsterdam, Berlin, San Francisco sau Paris. Sediul a fost amenajat de compania Gensler la interiorul unei cladiri istorice cu scop industrial din anul 1917, pe o suprafata de aprox. 16,000m². Este remarcabil de observat peretele inverzit care se intinde pe inaltimea de 3 etaje a cladirii, si spatiul generos de lucru in grup. Mai mult, zonele pentru lucrul individual sunt cele amenajate dupa modelul celor 8 apartamente, si astfel salile de consiliu confortabile si bucatariile ‘ca la mama acasa’ le permit angajatilor sa lucreze relaxati si sa se plimbe liberi prin ‘casa’ transformata in birou.
Proiectat de cei de la Gensler, campusul Facebook din California este un spatiu dispus pe 10 cladiri, pe o suprafata impresionanta de 93,000m². Conform specificului platformei media, socializarea a fost principiul pe care campusul din Menlo Park a fost gandit, cei peste 2000 de angajati beneficiind de un spatiu care faciliteaza comunicarea. Peretii coridoarelor au fost amenajati ca o tabla de scris, pe fiecare birou existand o cutie de creta pentru ca angajatii sa isi scrie ideile. De asemenea, nu exista birouri private sau pereti de compartimentare la interior, punandu-se astfel accent pe munca in echipa.
6) Nokia - Sunnyvale, SUA
Sediul central Nokia din Sunnyvale, California se bucura de o amenajare care inspira tinerete si modernism. Gensler au realizat de data aceasta un sediu care sa se preteze muncii de 24 de ore, cu centre de wellness, dusuri si paturi. Se pot astfel efectua concomitent mai multe sarcini, iar mobilierul este si el realizat pentru aceasta, cu spatii de stocare ce se pot transforma, daca este cazul, in scaune. Amenajarea se bazeaza pe culori puternice precum galben, verde si rosu, regasite atat pe pereti cat si pe piesele de mobilier.
7) Urban Outfitters - Philadelphia, SUA
Amenajat pe un vechi santier naval din Philadelphia, sediul companiei textile Urban Outfitters se intinde pe o suprafata de 32,500m² si a fost proiectat de cei de la Meyer Scheler & Rockcastle. Cladirea este o frumoasa imbinare de vechi si nou, pastrandu-se elementele invechite ale arhitecturii santierului cum ar fi grinzile de otel care au fost sablate, lasate sa rugineasca, fiindu-le apoi pecetluita culoarea. Locurile de lucru se bazeaza pe interactiunea spontana dintre angajati, fiind minimizat numarul birourilor private, si nu lipsesc nici elementele destinate design-ului textil, cum ar fi specimenele de tesaturi, nasturii sau masinile de cusut vechi. Ferestrele mari dispuse de-a lungul perimetrului cladirii permit luminii naturale sa patrunda si ajuta la ridicarea moralului angajatilor.
8) White Mountain Office - Stockholm, Suedia
White Mountain Office se afla in capitala Suediei, la o adancime de 30m sub suprafata terenului, intr-un fost adapost anti-atomic. Spatiul a fost dat in folosinta in anul 2008 unui provider de internet suedez, si a beneficiat de amenajarea companiei Albert France-Lanord Architects. Inspiratia le-a venit din filmele SF, decizand sa priveasca roca asemenea unui organism viu. Astfel, angajatii au fost pusi intr-o situatie neobisnuita care a necesitat acomodarea intr-un spatiu cu totul nou. Provocarea a constat si in faptul ca spatiul subteran nu este limitat de suprafete, ci se desfasoara ca golul de la interiorul unei mase de roca.
Crearea acestui sediu s-a bazat pe surse de inspiratie eclectice, de la Indiana Jones la metroul din New York si chiar la bursa de valori. Cu toate acestea, rezultatul este pozitiv, amenajarea fiind una foarte spectaculoasa. Spatiul verde pe care este amenajat ajuta cu siguranta, iar raul ce traverseaza pajistea completeaza peisajul relaxant. La interior nimeni nu risca vreodata sa se plictiseasca, salile fiind toate amenajate diferit. Sala de consiliu aminteste de interiorul unei cabane de ski, holul este amenajat asemeni unui vagon de metrou new-yorkez, curatatoria imita cladirea Bursei de Valori din New York, iar tematica filmului Indiana Jones o regasim la intrarea intr-un hol.
10) Palotta Teamworks- Los Angeles, SUA
Cei de la asociatia pentru caritate Palotta Teamworks au abordat firma de arhitectura Clive Wilkinson Architects cu o propunere cel putin provocatoare: amenajarea unui sediu central intr-un depozit fara a dispune de un buget prea mare. Ulterior au realizat ca nu isi permiteau nici macar aerul conditionat necesar ventilatiei cladirii, iar atunci firma de arhitectura a propus utilizarea containerelor de transport si a corturilor pentru a crea ‘zone de respiratie’. Rezultatul a fost unul foarte practic, fiecare zona gazduind un departament diferit al asociatiei, in vreme ce un container de dimensiuni mai mari adaposteste biroul executiv. Culorile aprinse si fantanile cu piatra de rau decoreaza interiorul si ofera inspiratie angajatilor. Clive Wilkinson Architects au castigat cu acest proiect si un premiu pentru performanta de a crea un spatiu de lucru la interiorul unui depozit cu consum redus de energie.
Nu-i asa ca aceste birouri v-au adus zambetul pe buze? Daca prezentarea noastra v-a inspirat, aratati-ne cum in rubrica de mai jos! Weekend placut!
Surse foto: www.architecturendesign.net, www.fubiz.net, www.smithgroupjjr.com, www.glassdoor.com, www.papierfabrik.blogspot.ro, www.forbes.com, www.businessinsider.com, www.all-that-is-interesting.com, www.shawcontractgroup.com.