10 greșeli în amenajarea unui living și cum le poți evita
Living sau camera de zi sau sufragerie - fiecare ii spune asa cum ii place, dar trebuie sa stii ca este poate cea mai importanta incapere a unei case si pe langa utilizarea zilnica, impreuna cu familia sau cu prietenii, poate fi si o carte de vizita pentru cei pe care ii inviti la tine pentru prima data.
Orice amenajare sau reamenajare a acestui spatiu este recomandat sa tina seama de cateva zonificari functionale (zona de discutii, spatiu de studii, zona media, dining - daca e cazul etc.), de dimensiunile spatiului respectiv si nu in ultimul rand de bugetul disponibil pentru aceasta. Ca regula generala, trebuie sa stii ca toate greselile de amenajare sunt evitabile daca respecti cateva sfaturi simple si ai grija sa nu faci cateva lucruri:
1) Masoara toate dimensiunile
Poate este greu sau poate nu ai o ruleta sau timp sau poate crezi ca ochiul te va ajuta sa realizezi care sunt dimensiunile spatiului in care vor intra fotoliul si canapeaua pe care tocmai le-ai vazut in showroom, dar nu mai bine te asiguri masurand? Eviti comentariile de tipul “…daca mai avea 10 cm era perfect”, “…parca ii lipseste ceva!” sau suparatorul “.. ti-am spus ca nu asta se potriveste aici” si, bineinteles, stresul inapoierii produsului respectiv.
2) Nu ai un plan de amenajare
Nu trebuie sa fii arhitect sau designer de interior, dar cu un pic de efort poti sa creionezi (pe hartie milimetrica rezultatele sunt exceptionale) o solutie de mobilare la scara. Aceasta te va ajuta sa intelegi care sunt gabaritele mobilierului dar si cum se incadreaza acesta in spatiul livingului. Pe langa asta, poate dai si niste explicatii referitoare la culori sau texturi astfel incat sa ai mereu la vedere ceea ce urmaresti.
3) Nu ai o schema generala de colorit
Culorile afecteaza direct atmosfera incaperii absorbind sau reflectand lumina naturala sau artificiala, astfel incat este mai bine sa-ti stabilesti un numar de culori (2 ar fi suficiente) care sa fie la baza amenajarii tale. Daca ai dubii poti folosi aceeasi culoare in doua nuante, una deschisa si una inchisa, cu amendamentul ca cea deschisa poate acoperi suprafete mai mari, in timp ce cea inchisa este recomandata pentru accente.
4) Ai prea multe culori
Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli. Mai mult decat atat, cei mai inversunati insista sa vopseasca si peretii si tavanul in cat mai multe culori, peste care mai apar si decoratiunile si poate si cateva texturi. Pe langa faptul ca aglomerarea de multe culori este obositoare, va da tot timpul senzatia de dezordine, mai ales musafirilor.
5) Nu ai puncte de interes
Un tablou, un terariu, un acvariu, un raft cu carti sau albume muzicale, un scrin vechi etc. Tot atatea pretexte pentru a spune o poveste frumoasa pentru atunci cand nu ai un subiect de discutie sau pentru ca cei care iti calca pragul prima oara sa se acomodeze mai usor cu spatiul tau personal.
6) Nu tii seama de iluminat
Atat iluminatul natural cat si cel artificial trebuie sa aduca un plus amenajarii tale. Daca ai un living sarac in lumina naturala (cu dispunere pe Nord sau acoperit de alte constructii), trebuie sa pui baza pe lumina artificiala daca primesti musafiri, scrii, studiezi sau pur si simplu ai nevoie de o lumina de fundal. Poti sa obtii asta prin dispunerea surselor de lumina la nivelul fetelor sau prin iluminarea indirecta a unor suprafete mari (pereti cat mai goi sau tavan).
7) Nu tine sema de tendinte
Ai auzit, citit sau vazut ca trendul de anul acesta in amenajarile de interior este despre culori in nuante cat mai vii (roz agresiv, verde intens, violet aprins). Daca nu esti un fan declarat al acestor culori, intoarce-te la ceea ce sti ca iti place tie. La anul cu siguranta vor fi la moda culorile si texturile pe carea tu ti le-ai ales deja.
8) Covoarele: ori prea mici, ori prea mari
Covoarele prea mari sau prea mici dezechilibreaza amenajarea. In amenajarile moderne, ideal este ca picioarele din fata ale mobilierului sa atinga covorul/ covoarele, el functionand in living ca un adeziv ce uneste toate elementele amenajarii. In amenajarile clasice, se recomanda covorul sa fie asezat in fata canapelei, iar pe acesta sa stea doar masuta de cafea.
9) Televizorul nu este totul
Oricat ar fi la moda televizoarele in format mare (UHD, 4K etc.), nu iti transforma livingul in sala de vizionare. Conversatia si comunicarea erau considerate elemente indispensabile intr-o societate elevata si zona de conversatie era amplu dezvoltata in spatiul livingului. In afara de asta, TV-ul este bine sa fie asezat in dreptul unui perete iluminat, astfel incat sa nu se creeze un contrast foarte mare intre zona luminata a ecranului si restul peretelui.
10) Iti plasezi tot mobilierul la perete
Pare contraintuitiv, dar desi majoritatea facem asta pentru ca pare ca avem mai mult spatiu la dispozitie, metoda nu functioneaza intotdeauna. Plaseaza-ti canapeaua la cativa centimetri distanta de perete, iar daca ai suficient spatiu, creeaza si un loc de trecere in spatele canapelei. Altfel, risti ca livingul tau sa para inghesuit.