12 bijuterii ascunse ale Europei
Dar haideti sa ne abatem putin de la calea batatorita si sa descoperim cateva dintre bijuteriile ascunse sau mai putin cunoscute ale continentului, locuri cu incarcatura culturala puternica si arhitectura deosebita, inconjurate pe deasupra de peisaje de poveste.
Locuita inca din Paleolitic, Matera este una dintre cele mai vechi asezari umane ale lumii. Orasul este cunoscut in special pentru spectaculoasele sale sassi, in traducere directa "pietre", mai precis casele construite in stanca de calcar care continua sa fascineze. Vazute odinioara ca un simbol al saraciei, un motiv de rusine pentru Italia moderna, sunt considerate astazi unele dintre cele mai frumoase structuri arhitecturale din lume. Orasul a fost inclus pe Lista Patrimoniul Mondial UNESCO si a fost numit Capitala Europeana a Culturii in 2018. Pe varful unui deal sta catedrala orasului, construita in secolul al XIII-lea.
Foto: Flickr / Francesca Cappa / CC BY 2.0
Setenil de las Bodegas este un orasel din sudul Spaniei cioplit direct in stanca, cu care formeaza un dramatic contrast de culoare. Populatia numara doar 3.000 de locuitori, dar oraselul compenseaza prin istoria sa bogata. Primele urme de locuire dateaza din urma cu 2.000 de ani, insa Setenil de las Bodegas asa cum il vedem astazi a prins contur in secolul al XII-lea, cand maurii au vazut in stanca potentialul de a fi transformata intr-o eficienta fortificatie naturala.
Inconjurat de ziduri medievale, orasul spaniol gazduieste castelul despre care se spune ca ar fi servit drept inspiratie pentru cel din povestea Cenusaresei imaginat de Walt Disney. Ridicat in secolul al XII-lea, Alcázar de Segovia nu este insa cel mai faimos monument al orasului, aceasta distinctie revenindu-i uriasului apeduct roman din centru.
Foto: Flickr / Rubén Vique / CC BY 2.0
La nord de orasul de coasta Kotor, in golful cu acelasi nume, se afla Perast, o asezare mica de o insemnatate mare odinioara, cand servea, intre secolele al XV-lea si al XVIII-lea, drept port strategic intre Imperiul Otoman si Republica Venetiana. Cu 16 biserici si aproximativ 300 de locuitori, este probabil localitatea cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor din lume, dintre care se remarca in special Biserica Sfantul Nicolae.
In apropiere se gaseste insula artificiala Gospa od Skrpjela - "Doamna noastra de pe stanca" sau “Fecioara noastra de pe stanca" -, singura de acest gen din Marea Adriatica. Potrivit legendei, a fost construita de marinari din gramezi de pietre si nave vechi, dupa ce ar fi zarit imaginea Fecioarei Maria pe o stanca.
Foto: Flickr / MILACHICH / CC BY-ND 2.0
Un satuc din Alpii Bavarezi ca desprins din povestile fratilor Grimm, Mittenwald este poate chintesenta farmecului catunelor germane. Gasim aici case vechi si de 250 de ani, care arata de parca ar fi fost construite ieri, decorate cu picturi murale colorate. Localitatea este cunoscuta indeosebi pentru viorile care se fac aici, fiind de altfel supranumita "Satul celor 1.000 de viori".
Foto: Flickr / Pixelteufel / CC BY 2.0
Situat chiar intre mult mai cunoscutele orase polone Varsovia si Cracovia, Kazimierz Dolny este unul dintre cele mai pitoresti locuri din Polonia. Arhitectura vibranta si galeriile de arta pe care care le intalnesti pe aproape orisice strada fac din acest orasel cu numai 3.500 de locuitori un adevarat centru artistic al Europei Centrale.
Tot aici se afla si Zidul Memorial al Holocaustului.
Foto: Wikipedia / Elapros / CC BY-SA 4.0
Construita pe un deal in nordul Maltei, de unde se deschide panorama vasta a asezarilor din vecinatate, fortareata medievala Mdina este cunoscuta si ca "Orasul tacut". Cu strazi inguste si o arhitectura eclectica cu elemente baroce si medievale, orasul a fost de-a lungul vremii locuit de familiile instarite ale Maltei.
Un oras cu o istorie bogata, care se intinde pe mai bine de 4.000 de ani, ascunde intre zidurile sale cladiri vechi de secole admirabil conservate. Una dintre cele mai frumoase dintre ele este Catedrala Sfantul Paul, construita in mare parte in stil baroc.
Foto: Pixabay
Situat in Renania de Nord - Westfalia, Freudenberg se intinde pe mai putin de 55 de kilometri patrati. Farmecul medieval al caselor pe jumatate din lemn fac din acest orasel un taram de basm. Aliniate, de marimi similare si cu acoperis in panta, cele aproximativ 50 de case din partea veche a orasului, cunoscuta ca "Alter Flecken", dateaza din secolul al XVII-lea, cand orasul a fost mistuit de flacari si a trebuit sa fie reconstruit.
Foto: Pixabay
Unul dintre cel mai bine pastrate secrete ale Siciliei, orasul fortificat Erice este situat la 750 de metri desupra nivelului marii. Printre cele mai importante obiective turistice pe care le poti vizita odata ajuns sus, poate chiar cu telecabina, se afla fortareata Castello di Venere, construita pe locul unui templu antic dedicat zeitei Venus.
Foto: Flickr / Andrea Schaffer / CC BY 2.0
Considerat bijuteria insulei grecesti Naxos, Apeiranthos este un sat pitoresc construit la poalele muntelui Fanari, intre doua vai. In arhitectura localitatii predomina elementele de influenta venetiana, cum ar fi drumurile pavate cu marmura si arcadele. In centru gasim Turnul Zevgolis, o structura cu doua etaje construita in secolul al XVII-lea pe o stanca.
La 50 de kilometri de Stockholm se afla Mariefred, un orasel fermecator cu case vechi din lemn, ateliere mestesugaresti si strazi pavate cu piatra, deasupra carora troneaza ruginiul Castel Gripsholm de pe malul lacului Malaren.
Foto: Wikimedia Commons / Domeniu public
Unii sunt de parere ca incendiul violent care a cuprins in secolul al XIV-lea acest orasel cu 6.000 de suflete din sudul Cehiei este cel mai bun lucru care i s-a intamplat. Telc a renascut din propria cenusa, iar reconstruirea castelului sau gotic in stil renascentist a dat tonul la nivelul intregului oras. Astfel au aparut casele colorate, bogat ornamentate pe care le putem admira astazi.
Foto: Pixabay