5 greşeli des întâlnite în gestionarea iluminatului
O greseala in dispunerea corpurilor de iluminat aduce un puternic disconfort, asa ca haideti sa facem lumina peste aceasta problema si sa vedem ce putem evita pentru a obtine iluminatul care sa ofere starea de bine pe care ne-o dorim in interiorul caminului!
De cele mai multe ori, plangerile legate de proastele alegeri facute in procesul de dispunere a corpurilor de iluminat se refera la faptul ca lumina nu ajunge peste tot unde este nevoie, iar consumul de energie este foarte crescut. Este asadar esential sa cunoasteti consecintele pe care le veti suporta in urma deciziilor luate cu privire la acest tip de amenajare, caci sunt direct proportionale cu modul in care va veti simti in locuinta dumneavoastra.
Prima greseala pe care o puteti face este sa nu profitati din plin de accesul luminii naturale. Acesta se poate pierde foarte usor datorita draperiilor si perdelelor aranjate necorespunzator, sau datorita unui mobilier prost amplasat. Este evident ca lumina va trebui intretinuta de corpurile de iluminat, insa este ideal sa percepeti lumina naturala ca punctul de pornire al amenajarii.
2) Nu implementati corpuri de iluminat cu scopuri distincte si specifice
Este bine sa aveti corpuri de iluminat destinate mai multor tipuri de activitati, existand astfel trei tipuri principale care nu trebuie sa lipseasca din nicio locuinta:
- Corpuri de iluminat ambiental
- Lumini de lucru
- Iluminatul de accent
Daca nu alcatuiti un amestec uniform al acestor trei tipuri de corpuri de iluminat, riscati sa obtineti o camera cu un aspect lipsit de functionalitate.
3) Instalarea fara reglaj de intensitate
Instalarea reglajelor de intensitate va permite un control mai riguros atat asupra consumului de electricitate, cat si asupra ambiantei pe care o creati in camera. Mai mult, regland intensitatea prelungim durata de viata a sursei si a corpului de iluminat.
4) Neglijarea instalarii sistemelor de control individuale pentru fiecare corp de iluminat
Pentru a va bucura de eficienta si flexibilitate, este necesar ca fiecare corp de iluminat sa aiba un sistem de control individual. Metoda clasica pentru a obtine acest lucru ramane implementarea cate unui intrerupator pentru fiecare corp de iluminat, insa dezvoltarea tehnologica a dus la aparitia panourilor electrice programabile cu optiuni presetate de iluminat pe gustul dumneavoastra, sau la aparitia sistemelor de control wireless ce pot fi programate de pe smartphone sau tableta.
5) Alegerea corpurilor de iluminat bazata doar pe design-ul acestora
O alegere bazata doar pe cum arata corpul de iluminat respectiv va duce de cele mai multe ori la o risipa de energie si la o raspandire improprie a luminii. Daca doriti sa aveti corpuri de iluminat cu un design deosebit, sfatul nostru este sa apelati la serviciile unui specialist care va putea face o alegere corespunzatoare si economica, care sa ofere o lumina eficienta si placuta privirii.
Acum ca stiti ceea ce trebuie sa evitati, va uram o alegere usoara si o amenajare eficienta!
Surse foto: www.eurodom-ua.com, www.mydecorative.com, www.martireeder.com, www.homedoo.com, www.ujenzizone.blogspot.com, www.mustknowhow.com, www.fungur.com, www.luks.hr