5 idei de amenajare a unui balcon închis
Spațiul exterior al unei locuințe este extrem de prețios, fie că este vorba despre un balcon deschis de tip terasă sau un balcon închis. Acesta din urmă, chiar dacă este subestimat, poate deveni un loc ideal pentru relaxare, întâlniri cu prietenii, depozitarea eficientă a obiectelor sau chiar crearea unui spațiu de lucru. Totul stă în alegerile de amenajare.
Iar dacă ai un balcon închis pe care vrei să-l pui în valoare, iată câteva idei pe care le poți pune în practică!
1. Zonă de lounge cafe
Cea mai populară idee de amenajare a balconului este transformarea acestuia într-o zonă de relaxare, pe cont propriu, în familie sau alături de prieteni.
Chiar dacă balconul tău este închis și nu dispui de foarte mult spațiu, descoperă gama de mini pufi ce pot fi încadrați în stilul minimalist cu ușurință, pentru a construi un loc confortabil pentru o pauză scurtă, pentru savurarea cafelei sau a unui pahar de vin.
Pe lângă fotoliile puf, adaugă o măsuță de cafea minimalistă, câteva ghirlande luminoase cu încărcare solară sau baterii și, eventual, o pată de culoare, sub forma tablourilor sau a unui mic covor pufos, în nuanțele tale preferate.
Vei obține propriul tău lounge cu atmosferă de cafenea, în care să te destinzi și să te simți bine alături de cei dragi.
2. O mică grădină urbană
Dacă balconul tău e închis, însă razele soarelui își fac constant apariția, iar ferestrele pot fi deschise larg, spațiul este perfect pentru propria ta micro-grădină în mijlocul orașului. Nu numai că te vei bucura de roadele plantelor îngrijite de tine, dar vei obține și un balcon chic, verde și relaxant, cu arome minunate.
Tot ce ai nevoie este un set de rafturi din lemn, pe care să le poziționezi strategic în funcție de lumina de peste zi. Apoi, vei avea nevoie și de câteva ghivece colorate diferit sau identic, în funcție de designul dorit. Poți planta plante aromatice, precum busuioc, rozmarin, oregano, lavandă sau pătrunjel, sau chiar roșii cherry.
Optează pentru un design modern și chic sau pentru o estetică tradițională, country, în funcție de preferințele tale.
3. Spațiu de creație
Fie că lucrezi destul de des de acasă sau ai un hobby pe care îl practici, balconul tău închis este numai bun pentru amenajarea unui spațiu dedicat creației și studiului. Pentru aceasta, poziționează un mic birou astfel încât lumina soarelui să nu te deranjeze. Poți folosi o suprafață care are și sertare integrate, pentru depozitarea instrumentelor de lucru.
Fie că îți place să pictezi și vrei să-ți așezi un fotoliu și un șevalet sau vrei să ai un loc al tău în care să exersezi la chitară, balconul închis este perfect.
4. Zonă de dining
Dacă bucătăria ta este separată de living, iar spațiul nu îți permite să așezi o masă de dining, poți amenaja un astfel de loc în balconul tău închis. Astfel, tu și cei dragi veți putea servi prânzul sau cina indiferent de vremea de afară, într-un loc dedicat.
Poți folosi varianta clasică de masă ovală sau dreptunghiulară și scaune sau poți amenaja o banchetă tip colțar, care să servească și drept spațiu pentru depozitare, alături de o masă simplă sau care se poate strânge.
Păstrează accesoriile pentru masă (tacâmuri, față de masă, șervețele) în cutii depozitate sub banchetă sau într-un mic dulap suspendat.
5. Spațiu de lectură
În cazul în care balconul tău închis este foarte mic și nu poți pune în practică ideile de mai sus, mai ai o variantă foarte bună – transformarea lui într-un spațiu perfect pentru lectură.
Vei avea nevoie doar de un fotoliu potrivit ca dimensiune, o măsuță înaltă și mică pentru păstrarea cărții sau a cănii cu ceai și un covor rotund, cu fir lung, care să-ți ofere tot confortul de care ai nevoie.
Poți adăuga și pernuțe sau pături confortabile, pe care să le depozitezi într-o cutie ce poate fi utilizată și pe post de taburet.
Acestea fiind spuse, dacă ai un balcon închis pe care nu știai cum să-l amenajezi, acum ai cel puțin câteva idei ingenioase pe care să le pui în practică!