Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Importanța acoperișurilor verzi în creșterea valorii unei proprietăți

Toți am experimentat plăcerea unei plimbări în natură, într-un spațiu verde, cum ar fi un parc, pădure sau pajiște verde și cu ocazia asta ne-am simțit liniștiți, relaxați, în armonie cu mediul înconjurător, parcă simțim cum se încetinește timpul și toate îngrijorările noastre dispar pentru moment. Dar v-ați întrebat vreodată de ce sau de unde vine acest sentiment? Răspunsul se află în legătura strânsă pe care o avem cu natura. Deoarece natura este căminul noastru, sursa vieții pe Pământ, reprezintă întregul ecosistem care ne susține existența. Acest instinct profund, înnăscut, este cel care ne face să ne simțim fericiți și împliniți în orice interacțiune cu natura, cu vegetația, iar noi căutăm aceste conexiuni, chiar și în mod inconștient. Acest fenomen este cunoscut sub numele de biofilie.

Importanța acoperișurilor verzi în creșterea valorii unei proprietăți

Au fost efectuate diverse studii pentru a investiga măsura în care prezența naturii poate influența sănătatea mentală și fizică a oamenilor. Aceste cercetări au adus rezultate măsurabile, care au demonstrat o contribuție pozitivă incontestabilă.

S-a constatat că simpla vedere a naturii poate avea un impact semnificativ asupra stării mentale și fizice, plantele verzi reduc ritmul cardiac, stabilizează tensiunea arterială și influențează pozitiv nivelul hormonilor. Efectul persistă pe termen lung, ceea ce înseamnă că rezultatele îmbunătățite sunt măsurabile și după experiența directă cu natura. Astfel de studii au fost efectuate în instituții de învățământ și în clădiri de birouri, unde concentrarea, activitatea și performanța angajaților și a studenților au crescut semnificativ, cu până la 300%, doar prin simpla asigurare a accesului la zone verzi sau la elemente verzi încorporate în structura clădirii (de exemplu, asigurarea vederii la zone verzi, pereți verzi). În același timp, s-au observat schimbări pozitive similare în recuperarea pacienților cărora li s-a oferit priveliște și acces la spații verzi, rezultatele medicale îmbunătățindu-se în comparație cu controalele cărora nu li s-a oferit nicio formă de contact cu natura.

 

High Line, New York - Spațiu verde pe înălțime, construit pe linia căii ferate
High Line, New York - Spațiu verde pe înălțime, construit pe linia căii ferate

În societatea contemporană, în care mediile artificiale și spațiile virtuale domină fiecare aspect al vieții noastre, menținerea unei legături cu natura este esențială pentru a asigura un mediu mai plăcut și mai sănătos. Această provocare este deosebit de relevantă în era urbanizării rapide, în care orașele absorb o proporție semnificativă a populației lumii. Cu toate acestea, prin intermediul unei arhitecturi verzi inteligente și inovatoare, putem face pași importanți pentru a reintegra natura în viața de zi cu zi a oamenilor.

Case construite în armonie cu peisajul natural în Norvegia
Case construite în armonie cu peisajul natural în Norvegia

Care este relevanța acestui fenomen în contextul de creștere a valorii proprietăților? În lumea noastră accelerată, resimțim cu toții dezavantajele dispariției habitatelor naturale în viața umană. Într-o lume dominată de mașini și construcții, simțim că este o adevărată reînvigorare atunci când putem petrece timpul într-un mediu verde, plin de viață.

În peisajul urban monoton, chiar și prezența celei mai mici zone de vegetație are o importanță majoră. Oamenii se simt relaxați, pozitivi și mulțumiți atunci când sunt înconjurați de plante. Este un fenomen comun în mediile urbane faptul să existe numeroase parcuri și spații verzi, dar acestea adesea sunt situate la distanțe mari unul față de celălalt, astfel încât oamenii care locuiesc în oraș nu au întotdeauna o legătură directă cu spațiile verzi în viața de zi cu zi. Prin urmare, o clădire, care facilitează accesul direct la natură și oferă o experiență de recreere, este deosebit de valoroasă. De obicei, aceste spații oferă oamenilor senzația că se află într-o adevărată oază de verdeață, unde se pot bucura liniștiți de frumusețea și armonia naturii. Se subliniază faptul că proprietățile cu elemente arhitecturale verzi, cum ar fi acoperișurile verzi sau pereții verzi, sunt mult mai valoroase pe piață, adăugând o creștere de 16% la valoarea proprietății. În plus față de crearea unui mediu prosper, confortabil și primitor, aceste clădiri reprezintă, de asemenea, o perspectivă și un angajament modern, sustenabil și ecologic, care, fără îndoială, va deveni tot mai popular în viitor.

Spațiile verzi integrate în structura clădirilor au o atmosferă spectaculoasă și luxuriantă, pot transforma construcțiile și împrejurimile lor în insule de liniște și de prospețime, care devin atractive atât pentru cumpărători, cât și pentru investitori. Numeroase proiecte care se mândresc cu acoperișuri verzi au câștigat recunoaștere și popularitate datorită acestui tip de investiție.

Pensiunea Lara & Mara, Valea Ierii
Pensiunea Lara & Mara, Valea Ierii
Ansamblu rezidențial, Londra
Ansamblu rezidențial, Londra

Cu toate acestea, creșterea valorii proprietăților nu se datorează exclusiv aspectelor vizuale și impactului pozitiv asupra oamenilor.

La nivelul clădirilor, acoperișurile verzi pot oferi o serie de beneficii, cum ar fi prelungirea duratei de viață a hidroizolației clădirii, izolarea fonică și reducerea zgomotului din trafic, oferind astfel un mediu mai liniștit pentru ocupanți. Vegetația și substratul au un efect de izolare termică, contribuind la utilizarea eficientă a energiei în clădire prin reducerea costurilor de răcire și încălzire. Acest lucru poate duce la economii de energie de până la 22% în timpul sezonului de încălzire. De asemenea, terasele înverzite contribuie la gestionarea eficientă a apei de ploaie acumulate pe acoperiș, facilitând drenajul clădirii prin stocarea a până la 80% din apa pluvială. Apa acumulată poate fi folosită de către plante, excesul fiind returnat treptat în sistemul de canalizare de către sistemul de drenaj al acoperișului verde. Clădirile cu acoperișuri verzi se pot califica pentru certificarea LEED și BREEAM, de asemenea pot contribui la atingerea obiectivelor nZeb, ceea ce poate crește și mai mult valoarea proprietății datorită prestigiului și recunoașterii asociate cu practicile de construcție sustenabilă. În plus, integrarea tehnologiei acoperișurilor verzi în cadrul BIM (Building Information Modeling) poate consolida sustenabilitatea și eficiența construcțiilor urbane, în conformitate cu obiectivele globale de sustenabilitate.

Utilizarea lor nu este esențială doar pentru beneficiul oamenilor și al clădirilor, ci aduce și numeroase avantaje ecologice, contribuind la menținerea unui ecosistem urban sănătos. Ele sprijină biodiversitatea oferind adăpost și hrană pentru numeroase specii ale căror habitate au fost afectate de urbanizare, cum ar fi polenizatorii, care au fost amenințați cu extincția în ultimele decenii de activitățile umane. În plus, zonele verzi au un efect semnificativ de răcire, contribuind la reducerea efectului de insulă de căldură urbană prin scăderea temperaturilor la suprafață (25-40 oC) și în aer (5 oC). Datorită capacității lor de absorbție, ele reduc riscul de inundații, un fenomen tot mai frecvent, facilitând în același timp funcționarea sistemelor de canalizare urbană. Și, datorită procesului de fotosinteză, plantele contribuie la o îmbunătățire semnificativă a calității aerului în mediile urbane, filtrând cantități mari de micro-particule nocive și dioxid de carbon din aer și transformându-le în oxigen, creând astfel un mediu de viață mai curat și mai sănătos pentru oameni.

Prin urmare, acoperișurile verzi oferă o oportunitate excelentă de a maximiza potențialul clădirii și de a obține o proprietate foarte valoroasă, dotată cu structuri moderne, inovatoare și durabile. Caracterul lor armonios și naturalist creează o imagine vizuală complexă și estetică și oferă un mediu de viață mai plăcut în lumea noastră urbanizată în ritm alert. Datorită acestor aspecte și a beneficiilor pe care le aduc, investițiile inițiale mai costisitoare în comparație cu acoperișurile convenționale, devin rentabile într-un timp relativ scurt și putem conta pe avantajele economice pe care acestea ne vor oferi pe termen lung. Analizele economice, cum ar fi cea efectuată asupra clădirilor rezidențiale existente din Belgrad, arată că valoarea actuală netă (VAN) a proiectelor de acoperișuri verzi poate fi destul de semnificativă, cea mai probabilă VAN la sfârșitul ciclului de viață fiind de 43 EUR/m² pentru acoperișurile verzi extensive și de 82 EUR/m² pentru cele intensive. Acest lucru indică un beneficiu financiar clar al investiției în acoperișuri verzi, ceea ce poate fi un motiv convingător pentru ca proprietarii de imobile să le ia în considerare.

Împreună, acești factori fac din acoperișurile verzi o caracteristică dorită a proprietăților imobiliare, atractivă pentru cumpărătorii preocupați de mediu și, în cele din urmă, contribuie la creșterea valorii proprietăților.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ECOSTRATOS
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.