|
Solutii complete pentru sisteme de acoperisuri verzi, terase, gradini suspendate, de la un furnizor unic
Ecostratos este cheia catre orasele verzi si sanatoase, ce ofera solutii optime pentru acoperisuri verzi, gradini suspendate, pereti si fatade verzi. Cu peste 30 de ani de experienta de management in acest domeniu si o echipa pasionata, facem fata oricarei provocari peisagistice prin oferirea de produse si sisteme de inalta calitate. Ne oferim sa construim impreuna cu partenerii nostri un viitor mai curat si mai durabil. Descopera Ecostratos si transforma orasul tau intr-un paradis sanatos si verde!
Ecostratos ofera o gama completa de produse si servicii pentru a transforma acoperisurile, terasele si peretii cladirilor in spatii verzi durabile si functionale.
Oferim o varietate mare de rulouri vegetale, precum si toate elementele necesare (inclusiv substraturi de plantare, drenaj, protectie, filtrare), pentru a crea o cladire inverzita spectaculoasa.
Suntem o echipa dedicata, cu mare experienta in aceasta industrie, si ne angajam sa ne sprijinim partenerii cu produsele noastre ecologice si de calitate superioara.
Pentru a obtine rezultate remarcabile si trainice, modelam orasele sa fie mai verzi si mai sanatoase; furnizam rapid produsele si sistemele noastre pentru inverzire, in orice parte a Europei.
Avantajele acoperisurilor verzi
Suntem cu totii responsabili sa protejam mediul inconjurator si sa luam masuri pentru a reduce efectele negative ale urbanizarii si ale schimbarilor climatice. De aceea, Ecostratos va ofera o solutie practica si estetica prin sistemele de acoperisuri verzi. Acestea nu numai ca imbunatatesc aspectul estetic al cladirilor, dar ofera si beneficii pentru mediu si sanatatea noastra. Prin instalarea unui acoperis verde, contribuim la reducerea poluarii aerului si apei, la combaterea incalzirii globale si la imbunatatirea calitatii vietii in orasele aglomerate. Acoperisurile verzi, cunoscute si sub numele de acoperisuri cu vegetatie sau acoperisuri ecologice, reprezinta o solutie inovatoare si durabila pentru constructii, cu beneficii multiple si importante pentru mediu si pentru economia de energie.
Structura generala a acoperisului verde
Structura unui acoperis verde variaza in functie de designul specific al fiecarui acoperis si de obiectivele individuale ale proprietarului. In general, insa, un acoperis verde este compus din urmatoarele straturi:
- Vegetatia: Aceasta este elementul cheie al acoperisului verde. Plantele pot varia de la ierburi si flori pana la arbusti si copaci, in functie de scopul acoperisului verde, stratificatia din proiect si de conditiile locale.
- Substratul: Este stratul cel mai im-portant in care sunt instalate plantele care formeaza acoperisul verde. Stratul de amestec de sol special poate fi alcatuit din mai multi componenti, printre care putem aminti roca vulcanica, perlitul, compostul, nisipul, granulele ceramice si alte materiale pentru a imbunatati retentia de apa, drenajul apei in exces dupa atingerea retentiei maxime de apa, aerarea si aprovizionarea cu nutrienti.
- Stratul de filtrare: Acest strat asigura ca apa care ajunge in stratul de drenaj si retentie de apa este curata si fara impuritati. Acest strat poate fi realizat din geotextil cu dimensiunea porilor de ordinul nanometrilor sau alte materiale similare.
- Stratul de drenaj si retentie de apa: Acest strat asigura drenajul apei de pe suprafata acoperisului verde, aerisirea radacinilor si stocarea apei si substantelor nutritive. Este realizat dintr-un material special de drenaj, care permite excesului de apa sa se scurga intr-un sistem de colectare. Grosimea si tipul drenajului se alege in functie de cerintele proiectului.
- Stratul de retentie apa si de protectie: Este recomandat pentru delimitarea materialelor incompatibile care pot cauza migrarea plastifiantilor, contribuie la protejarea hidroizolatiei si cresterea duratei de viata al acestuia.
- Folia antiradacina: Este utilizata pentru protectia hidroizolatiei de actiunea mecanica a radacinilor, previne patrunderea lor in structura acoperisului in cazul in care hidroizolatia nu are aceasta proprietate.
- Stratul de impermeabilizare: Aceasta este prima bariera de protectie impotriva infiltrarii apei in interiorul cladirii. Poate fi realizat din diferite materiale, cum ar fi membrane bituminoase, membrane PVC, FPO, EPDM. Hidroizolatia poate sa detina si certificarea proprietatii antiradacini.
- Stratul de izolatie: Acest strat ajuta la izolarea termica a cladirii si previne pierderea de caldura in timpul iernii si patrunderea excesiva de caldura in timpul verii. De obicei, se folosesc materiale precum spuma poliuretanica sau vata minerala, panourile izolatoare din sticla celulara, placile de polistiren extrudat.
In plus fata de aceste straturi de baza, un acoperis verde poate include si alte elemente, cum ar fi un sistem de irigare, un sistem de intretinere automata, sistem de panouri solare sau chiar turbine eoliene precum si elemente de protectie impotriva caderii de pe acoperis, respectiv sisteme paratrasnet.
Sisteme de acoperisuri verzi
In functie de structura, caracteristici si beneficii specifice exista mai multe tipuri de sisteme pentru acoperisuri verzi. In general, factorii care determina alegerea tipului de sistem care functioneaza cel mai bine pentru o cladire, sunt determinate de arhitectura cladirii, clima locala si obiectivele proprietarului acesteia.
Acoperis verde extensiv
Caracteristici: 100-200 mm, 130-260 kg/m2
Acoperisul extensiv este ideal in special pentru cladirile industriale si acoperisuri decorative necirculabile, are o greutate redusa si o structura de rezistenta care permite obtinerea unui acoperis verde pentru cladiri aproape standard, fara necesitatea de intarituri masive.
Acest tip de acoperis verde este cel mai usor si mai accesibil. In general, este format din straturi subtiri de sol si plante rezistente, cum ar fi ierburi si muschi. Necesita mai putina intretinere si poate fi instalat pe majoritatea cladirilor. Acoperisurile verzi extensive sunt recomandate in general pentru orice cladire cu acoperis plat sau in panta de pana la 75°.
In zilele noastre, odata cu recunoasterea numeroaselor efecte ecologice si economice pozitive ale acoperisurilor verzi, exista o cerere din ce in ce mai mare pentru dezvoltarea unor ecosisteme auto-sustinatoare.
Utilizarea covorului vegetal Sedum-Mix sau Sedum+Plante biodiverse este cea mai eficienta modalitate de a crea rapid spatii verzi, care se mentin singure si care au nevoie de intretinere minima.
Acoperis verde semi-intensiv
Caracteristici: 150-200 mm, 200-300 kg/m2
Acoperisul semi-intensiv este recomandat pentru proiecte rezidentiale si comerciale ce dispun de o capacitate portanta medie. Poate cuprinde o gama variata de plante ornamentale, de aceea este solutia perfecta pentru cei care cauta echilibrul intre functionalitate si frumusete naturala.
Sistemul combina elemente din cele doua tipuri de acoperis verde, respectiv extensiv si intensiv. Poate sa includa o varietate de plante care necesita o intretinere moderata. Este mai versatil fata de acoperisul verde extensiv, deoarece ofera o gama larga de optiuni de design, cu o varietate mai larga de plante si o mai buna capacitate de retinere a apei, dar necesita mai multa ingrijire.
Adancimea substratului este mai mare decat in cazul sistemului extensiv, dar mai mica decat in cazul acoperisului verde intensiv. Plantele utilizate pentru acoperisul verde semi-intensiv includ specii de: gazon, ierburi, plante perene, suculente sau arbusti de mici dimensiuni. Cel mai raspandit strat top de acoperis verde semi-intensiv este cel biodivers care seamana ca vegetatie cu pajistile salbatice cu mii de flori.
Acoperis verde intensiv
Caracteristici: 200+ mm, 300-1000 kg/m2
Acoperisul intensiv este alegerea perfecta pentru proiectele ambitioase! Este recomandat pentru cladiri cu capacitate portanta ridicata, deoarece are o structura mai robusta. Structura sistemului permite creatia unor spatii verzi inalte si luxuriante, ofera o platforma bogata in vegetatie, cu o gama diversa de plante.
Este sistemul cel mai complex, deoarece este compus din plante mai mari, cum ar fi arbusti si arbori, precum si ierburi si flori.
Necesita o structura de suport puternica si grosimea substratului mai mare atingand chiar 1.5 m grosime. De asemenea necesita o intretinere mai atenta, dar ofera habitat ideal pentru o varietate mai mare de plante si poate crea un spatiu verde mai sofisticat si atractiv.
Acoperisurile verzi intensive sunt recomandate in general pentru cladirile cu acoperis plat sau cu inclinatie de pana la 5° si cu o suprafata de acoperis mare, cum ar fi cladiri de birouri, centre comerciale, institutii publice sau cladiri rezidentiale, parcari subterane, supraetajate. Sunt utilizate in general pentru proiecte care urmaresc sa creeze o oaza de verdeata in zone urbane aglomerate.
Acoperisul verde biodivers
Un acoperis verde biodivers este un tip de acoperis verde care se concentreaza pe crearea unui mediu de viata pentru plante si animale, pe care vrem sa readucem in zonele urbane. In contrast cu acoperisurile verzi traditionale, care se concentreaza in principal pe aspectul estetic si pe beneficiile ecologice minime, acoperisurile verzi biodiverse sunt proiectate pentru a sprijini si promova biodiversitatea si ecologia urbana.
In general, acoperisurile verzi biodiverse implica utilizarea unor varietati mai mari de plante si materiale aditionale care recreeaza habitatul natural: pietre cu gauri formate prin eroziune, butuci de copaci, crengi uscate, scoarta de copac, nisip fin, pietris, alte structuri de sprijin pentru speciile animale, cum ar fi pasarile si insectele.
Acestea pot include plante indigene sau locale, precum si specii de cultura care sunt cunoscute pentru a atrage o varietate de vietuitoare, evitand speciile invazive. Acoperisul verde biodivers este utilizat pentru a sprijini ecosistemele urbane, cum ar fi coridoarele ecologice care permit animalelor sa calatoreasca prin oras, legaturile intre parcuri si alte zone verzi, habitate naturale adiacente oraselor sau crearea unor oaze verzi in zonele dense ale oraselor.
Beneficiile unui acoperis verde biodivers includ imbunatatirea calitatii aerului, reducerea efectului de insula de caldura, imbunatatirea calitatii apei, cresterea biodiversitatii si imbunatatirea calitatii vietii in mediul urban.
Sistemul de acoperis verde tip Biosolar
Un sistem biosolar pe acoperis verde combina beneficiile acoperisului verde cu cele ale sistemelor solare fotovoltaice pentru a maximiza eficienta energiei si a spori impactul ecologic pozitiv. Intr-un sistem biosolar pe acoperis verde, panourile solare fotovoltaice sunt instalate deasupra stratului de substrat si vegetatie al acoperisului verde, sunt mai inaltate fata de sisteme solare obisnuite.
Plantele de pe acoperisul verde ajuta la racirea mediului ambiant al panourilor solare fotovoltaice prin efectul de umbrire si, implicit, de racire asupra acoperisului. Reducand astfel temperatura panourilor solare, creste eficienta acestora. Datorita panourilor inaltate, este usurata intre tinerea acoperisului si se creeaza microclimate specifice cu temperaturi si umiditati variabile in zonele umbrite de panourile, care favorizeaza o gama variata de specii de plante si insecte.
Sistemele biosolare pe acoperis verde sunt proiectate pentru a oferi avantaje multiple: generarea de energie regenerabila concomitent cu beneficiile ecologice, cum ar fi reducerea emisiilor de dioxid de carbon si imbunatatirea calitatii aerului si a biodiversitatii in zonele urbane.
Avantajele sistemului Biosolar
- Modulele inaltate permit patrunderea luminii si asigura un strat hidratat vegetatiei.
- Nu deterioreaza hidroizolatia, se instaleaza fara strapungerea acestuia, cu balastul substratului si vegetatiei.
Pentru a maximiza beneficiile economice si climatice se poate instala acoperis verde cu sistem biosolar si sistem Blueroof impreuna.
Sistemul Blueroof
Sistemul Blueroof este un sistem de retentie a apei de ploaie, care are rolul de a reduce presiunea asupra sistemului de canalizare si de a incetini scurgerea apei pluviale, prevenind astfel inundatiile si scurgerile excesive de apa. Acoperisul verde poate fi utilizat impreuna cu sistemul Blueroof pentru a spori eficienta si beneficiile ambelor sisteme.
Acoperisul verde poate ajuta la absorbtia si evaporarea apei de ploaie, marind retentia apei de ploaie. In plus, acoperisul verde poate ajuta la imbunatatirea calitatii apei de ploaie, prin filtrarea poluantilor, particulelor fine si prin imbunatatirea procesului natural de purificare a apei.
Sistemul Blueroof se poate monta in structura acoperisului verde, are functie de stocare a apei, de gestionare a apelor pluviale in cantitati foarte mari. Principalul rol il reprezinta degrevarea sistemului de canalizare al oraselor; previne supraincarcarea acestuia in cazul ploilor torentiale prin moderarea evacuarii apei.
Avantajele sistemului Blueroof
- Reduce contaminarea apei cu substante nocive (microparticule in suspensie) care se scurg direct in canalizare in cazul acoperisurilor simple.
- Este simplu de instalat in cadrul acoperisului verde.
- Contribuie la protectia mediului inconjurator si la economisirea de energie.
Sistemul Ready Made pentru acoperisurile verzi extensive
Montarea casetelor de sedum este cel mai rapid mod de a realiza un acoperis verde
Manipularea practica face posibila instalarea simpla, intr-o singura etapa. Poate fi utilizat si pentru proiecte DIY, cu asistenta tehnica la distanta; necesita o intretinere minima anuala. Este un sistem cu o structura complexa, ofera un mediu de crestere excelenta a plantelor Sedum, asigura drenajul si retinerea apei, inradacinarea, nutritia si hidratarea adecvata a vegetatiei.
Sistemul este ideal pentru acoperisuri verzi extensive fara panta sau cu o inclinatie de maxim 20o cu atic la baza pantei (la pante mai mari este necesara fixarea speciala a sistemului pentru evitarea eroziunii si a alunecarii pe panta). Jonctiunile arhitecturale la marginea acoperisului, pereti, ventilatie etc, se realizeaza cu usurinta prin straturi de pietris.
Sistemul este format din 4 straturi: caseta cu functie de drenaj, substrat, strat cu retentie crescuta de apa si un covor vegetal. Tavitele sunt umplute cu un substrat special, extensiv, deasupra acestuia este asezat un amestec de substrat cu retentie crescuta de apa, care este acoperita cu rulou de Sedum E-Sedum Ready-Mix sau E-Sedum Light.
Sistem de parcare inverzit/cu pietris pe acoperisul verde
Grilajul hexagonal se utilizeaza in stratificatii tip terasa extensiva pentru parcari ecologice, cai de acces supus traficului uman si auto (cu o capacitate portanta de 3,5 tone), stabilizarea taluzurilor cu inclinatie mare, neirigate, expuse la soare intens, etc. Reprezinta o grila de sustinere si consolidare a substratului, recomandata pentru alei de acces si zone de parcare, alei pietonale, terase si gradini, cai de interventie si acces.
Sistem de acoperis verde cu strat de vegetatie si hidroacumulare
Stratul de vegetatie si de hidroacumulare este destinat in special acoperisurilor verzi extensive cu structura usoara. Este recomandat pentru acoperisuri cu grosime redusa de substrat si cu plante rezistente la seceta, cum ar fi speciile de Sedum sau Sempervivum.
A fost conceput pentru inlocuirea partiala a substratului; combinat fiind cu un substrat de inaltime minima, ofera un mediu de crestere adecvat pentru plante, asigura hidratarea si inradacinarea plantelor, ceea ce contribuie si la o stabilitate crescuta a structurii de acoperis verde.
Sistem antierozional
Acoperisul verde se poate instala pe orice tip de acoperis, chiar si pe acoperisuri cu inclinatie mare.
In cazul acoperisului cu panta mai mica de 15° nu este nevoie de sistem antialunecare aditional, sistemul este stabilizat prin greutatea proprie, fiind importanta functionarea corecta a sistemului de drenaj, care contribuie la evacuarea apei neretinute pe termen lung de pe acoperis.
In cazul acoperisurilor cu panta mai mare de 15° este recomandata instalarea unui sistem antierozional, special conceput pentru acoperisuri verzi. Are rolul de a sustine sistemul de acoperis verde extensiv pe un acoperis in panta; sistemul se fixeaza cu cleme, cabluri, geogrilaje speciale, astfel se formeaza o structura stabila, fara strapungerea hidroizolatiei.
Acoperisul verde in panta are o vizibilitate crescuta si creste valoarea estetica a cladirii.
Sistem de panouri modulare pentru gradini verticale
Sistemul modular de tip panouri E-Flowers&Wall reprezinta ultima inovatie in domeniul ecologizarii cladirilor, este o metoda moderna, sustenabila, cu care orice suprafata gri se poate transforma cu usurinta intr-o oaza verde.
Plantele sunt asezate intr-un substrat special conceput pentru cresterea verticala; datorita sistemului profesional de irigare si a mediului de crestere, plantele primesc toti nutrientii si hidratarea necesara pentru o dezvoltare sanatoasa, astfel incat vegetatia sa aiba un aspect vibrant si multicolor.
Sistemul este caracterizat printr-o greutate redusa; ofera o solutie versatila pentru inverzire, cu multiple posibilitati de utilizare pentru aproape toate tipurile de pereti. Se poate monta atat pe cladiri existente, renovate, cat si pe cladiri noi; se poate instala in orice forme si dimensiuni dorite, chiar si pe suprafete cu linii curbate, ondulate. Profilele sunt rezistente la coroziune si pot fi instalate atat pe orizontala, cat si pe verticala, in functie de formatul si dispunerea peretelui de sustinere.
37 Documentatii tehnice Vezi toate
Catalog, brosura 56 p | RO
2 Video
1 lucrare in aceasta gama
| | |