5 lucrari in gradina pentru inceputul toamnei!
Septembrie inseamna inceputul scolii, culorile intelepte ale naturii sau diminetile si serile mai racoroase. Asadar, odata ce copiii au plecat la scoala, puteti incepe sa pregatiti coltul verde pentru urmatorul sezon!
Toamna aduce un aspect mai subtil al gradinii dumneavoastra decat cel de pe timpul verii, un aspect lipsit de efervescenta specifica temperaturilor ridicate, dar incarcat de liniste. Este momentul din an in care admiram ciclul de renastere al naturii, care precum o pasare Phoenix moare pentru a se naste din nou.
Lasand poezia la o parte, inceputul sezonului racoros atrage atentia tuturor celor preocupati de gradinarit nu doar prin frumusetea peisajului natural, ci si prin lista de lucrari care trebuie duse la capat pentru a ne asigura o gradina frumoasa si pentru anul urmator. Mai mult, cu cat veti incepe mai devreme cu atat veti putea indeplini mai usor toate sarcinile, dispunand inca de temperaturi moderate si de lumina zilei pana la ore mai inaintate, si veti putea sa va bucurati de frumuseatea toamnei fara nicio grija!
Asadar, puteti incepe sa:
1) Culegeti legumele ramase
Faceti o curatenie generala in gradina cu legume si la pomii fructiferi. Aceasta ajuta deoarece, prin descompunere, fructele si legumele pot cauza aparitia bacteriilor pe perioada iernii, care bineinteles se vor spori la primavara urmatoare. Chiar daca unele dintre fructe si legume inca nu s-au copt, culegeti-le si pastrati-le intr-o punga de hartie la loc racoros si uscat. Se vor coace si vor fi bune de mancat!
2) Tratati solul
Incepeti prin a face un test de PH solului pentru a constata modificarile aparute dupa perioada verii, si actionati in consecinta. Toamna este, de asemenea, momentul ideal pentru a adauga ingrasamant natural solului. Pe parcursul iernii, acesta va avea destul timp pentru a se defalca. Sfatul nostru este ca, dupa ce ati impregnat solul cu ingrasamant, sa nu il neteziti perfect, ci sa lasati insectele si semintele de buruiana expuse la vremea de iarna.
Daca solul gradinii dumneavoastra este foarte compactat, puteti sa il ventilati si sa il acoperiti cu paie. Aceasta ii va permite un drenaj mai bun, si va oxigena radacinile plantelor existente.
3) Aduceti plantele de casa la interior
Daca pe timpul verii ati mutat plantele de casa in gradina, acum este momentul sa le aduceti iarasi la interior. Adunati-le pe toate intr-un loc umbrit si inspectati-le sa vedeti daca au capatat paraziti sau daca prezinta uscaturi. Apoi, plantati-le in ghivece avand grija la dimensiunile acestora, si pastrati-le timp de cateva zile in locuri cu luminozitate redusa pentru a le permite sa se reobisnuiasca. Daca constatati ca frunzele plantelor incep sa se usuce si sa cada, nu va ingrijorati, acesta fiind un fenomen natural cauzat de conditiile diferite de lumina si umiditate.
4) Plantati bulbii
5) Redecorati
Ne aflam in anotimpul prielnic pentru redecorarea gradinii, temperatura solului si vremea fiind potrivite unei cresteri mai lente, dar constante a plantelor. Asadar, este momentul prielnic sa mutati plante precum copacii sau arbustii pentru a le favoriza dezvoltarea, deoarece vor rezista foarte bine socului. Vor avea suficient timp sa se acomodeze cu noul mediu, pentru a intra in hibernare si pentru a invia in culori vii la primavara.
Mai mult, acesta este si momentul ideal sa plantati, daca doriti, foioase. Regula pentru acestea este cu cat iarna va fi mai geroasa, cu atat si culorile lor vor fi mai vii.
In concluzie, venirea toamnei nu inseamna ca lasam pe mai tarziu grija pentru gradina, ci dimpotriva, inseamna chiar indeplinirea unor sarcini fara de care gradina nu ar putea supravietui pe timpul iernii! Si ca de obicei, puteti sa ne prezentati fotografiile gradinilor dumneavoastra gata pentru iernat in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.astridsgardendesign.blogsport.com, www.thegardeonfeating.org, www.bobvila.com, www.theshopatvictoriagardens.blogspot.com, www.obp.no, www.plant-shed.com, www.lilikoijoy.com.