5 lucruri simple pe care poate nu știai că le poți face pentru o factură de energie mai mică
Foto: Pixabay
Am tot auzit de avantajele becurilor cu led si fluorescente in comparatie cu cele incandescente, stim sa citim etichetele privind eficienta energetica a aparatelor de uz gospodaresc si este de la sine inteles ca daca folosim mai putin aerul conditionat vara vom avea facturi mai mici.
Pe langa acestea, sunt si cateva lucruri mai putin stiute pe care le poate face fiecare dintre noi cu efortul minim pe care il presupun cateva mici ajustari ale stilului de viata, prin care putem obtine economii insemnate cand tragem linie la sfarsit de luna.
Ai grija la "vampirii energetici" din casa ta
Aparate precum televizorul, calculatorul, imprimanta sau filtrul de cafea continua sa consume energie si atunci cand sunt nu sunt folosite, dar le tinem in priza. La fel, telefoanele mobile si tabletele vor continua sa foloseasca curent si dupa ce bateriile lor s-au incarcat. Si risipa nu este neglijabila. Potrivit unui studiu realizat de Consiliul de Aparare al Resurselor Naturale (NRDC) din SUA in Carolina de Nord, dispozitivele aflate in modul idle, stand-by sau hibernare sunt responsabile pentru aproximativ un sfert din consumul de energie in sectorul rezidential.
Asadar, scoate incarcatorul din priza dupa incarcarea bateriei si foloseste un prelungitor cu intrerupator pentru a intrerupe curentul catre aparatele cu functia stand-by atunci cand nu le folosesti.
Seteaza temperatura optima in frigider
O temperatura mai scazuta decat este necesar in interiorul frigiderului inseamna un consum mai mare de energie si, in consecinta, cresteri pe factura ce pot fi evitate. Frigotehnicienii recomanda ca temperatura sa fie setata la 4,5 grade Celsius in cazul frigiderului si la -18 grade Celsius in cazul congelatorului pentru ca acestea sa functioneze la maxima capacitate cu consum minim de energie.
Fii atent ce si cum depozitezi in frigider
Alimentele pe care le depozitezi in frigider influenteaza la randul lor cantitatea de energie consumata de acesta. Un frigider mai plin inseamna mai putin aer de racit, deci o eficienta energetica mai ridicata. Prea plin, pe de alta parte, poate avea ca efect impiedicarea circulatiei aerului in interiorul frigiderului. Nu depozita alimente neimpachetate sau neacoperite, care vor contribui la cresterea umiditatii, ceea ce va forta compresorul sa "munceasca" mai mult.
Spala la temperaturi mai joase (cu unele precizari)
Potrivit programului Energy Star al Asociatiei pentru Protectia Mediului, masina de spalat foloseste aproximativ 90% din energie pentru a incalzi apa. Rezulta, asadar, ca, daca vei selecta o temperatura mai scazuta, vei vedea o diferenta in minus pe factura. Organizatia britanica Energy Saving Trust a calculat ca, daca ne spalam hainele la 30 de grade, folosim cu aproximativ 40% mai putin energie pe parcursul unui an fata de cat am folosi daca am spala la temperaturi mai ridicate.
O problema cu aceasta practica este aceea ca la 30 de grade sunt sanse mici sa reusesti sa indepartezi pete dificile sau sa dezinfectezi cum ar trebui hainele. Programul este recomandat pentru hainele care au nevoie doar de o curatare superficiala, in timp ce lenjeria, prosoapele si asternuturile ar trebui spalate la temperaturi de peste 60 de grade pentru a preveni raspandirea microbilor.
Nu lasa ventilatorul din baie pornit mai mult decat trebuie
Daca ai un ventilator in baie, ar trebui sa stii ca nu este recomandat sa il lasi sa functioneze mai mult de 20 de minute dupa ce ai facut baie sau dus daca nu vrei sa arunci bani pe fereastra aproape la propriu. Va fi suficient pentru ca ventilatorul sa elimine toata umezeala care ar putea cauza neplaceri precum formarea mucegaiului. De asemenea, trebuie sa stii ca ventilatorul tau face acest lucru inlocuind aerul din interior cu aer din exterior si s-ar putea sa nu vrei asta pe timp de iarna. Mai ales daca te confrunti cu un aer uscat in locuinta, poti sa faci dus fara ventilator, dar cu usa deschisa, si sa profiti de umiditatea astfel obtinuta.