Cinci trucuri pentru a crea spații mai aerisite
Pentru oamenii de rand aventura in jungla urbana se poate dovedi de multe ori o experienta claustrofoba generata de multitudinea de stimuli, de persoanele si lucrurile care ajung sa ne inconjoare depasind limita invizibila care ne asigura confortul. Odata intorsi acasa este posibil sa cautati sa va refugiati intr-un spatiu care va permite sa va relaxati pulsul si sa inpirati mai rar pentru recastigarea calmului interior.
Cum sa reusim sa beneficiem de aceste spatii mai aerisite? Cum ajungem sa le cream indiferent de suprafete, stiluri sau volumul de obiecte personale? Va prezentam in continuare cinci trucuri si idei care va pot ajuta in acest demers. Din pacate, nici unul dintre acestea nu va reusi sa transforme un spatiu dezordonat si inghesuit intr-un spatiu care sa aduca a salon de bal, dar prin adaugarea unor detalii si unor mici retusuri va fi suficient pentru a face camerele sa para mai spatioase si mai luminoase.
1. Mobilierul suspendat
Elementele de mobilier care sunt agatate pe perete, precum dulapuri inchise ridicate la cativa zeci de centimetri de pardoseala, dau senzatia ca sunt mult mai usoare, permitand aerului si privirii sa treaca peste. Mai mult, mobilierul finisat in aceeasi culoare cu peretele isi pierde din contururi, iar lipsa ornamentelor de prisos creeaza senzatia unui spatiu mai amplu.
2. Obiecte de arta in aceeasi culoare ca cea a peretelui
Acest sfat nu trebuie luat „ad literam” pentru ca scopul nu este sa va apucati sa vopsiti o bucata de panza in aceeasi culoare cu cea a peretilor. Va recomandam sa incercati sa gasiti tablouri sau fotografii ale caror tonuri si nuante sa fie apropiate de ce aveti in camera. In acest fel, aceste elemente isi pastreaza caracterul decorativ, dar nu sunt ostentative, oferindu-va o ambianta calma si echilibrata.
3. Obiecte de mobilier albe
In incercarea de a anula aglomerarea creata de mobilier, unii dintre dumneavoastra ar fi tentati sa cumpere obiecte de mobilier translucide sau transparente. Este adevarat ca datorita caracteristicilor materialului mobila respectiva isi pierde din prestanta cum la fel de adevarat este ca acest tip de mobilier nu este pe gustul tuturor. In schimb puteti sa alegeti sa aduceti in respectivul spatiu elemente in care predomina albul, pentru ca respectivele suprafete vor reflecta lumina interioara generand senzatia unei incaperi mai ample.
4. Iluminatul folosind becuri mari, transparente
Alegerea corpurilor de iluminat potrivite va poate scuti de neplaceri fie ca vorbim de timpul petrecut sa gasesti stilul potrivit, fie de schimbarea proportiilor intr-o camera. Completarea ambiantei cu o serie de surse de lumina supradimensionate agatate ici-colo se poate dovedi o solutie optima pentru ca nu deranjeaza vizual, lipsind abajurul, si ofera lumina de ambianta.
5. Nu va baricadati in camera
In situatia unor spatii restranse nu este indicata folosirea unei tablii de pat sau a unor rafturi suprapuse care creeaza decrosuri aglomerand peretii si incarcandu-i suplimentar cu mobilier.
Mai multe informatii gasiti la www.apartmenttherapy.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa