5 sfaturi pentru iluminarea bucătăriei
Pentru toate aceste activități și chiar mai multe o lumină bună este esențială.
Iată câteva considerente pe care să le ai în vedere dacă vrei să îți amenajezi bucătăria sau să schimbi mobilierul:
Cea mai eficientă modalitate de a ilumina o bucătărie este folosirea celor 3 layere: general, funcțional și de accent. Rezultatul: o bucătărie în care fiecare element de design se îmbină armonios și creează un spațiu funcțional și plin de viață.
Dacă singura sursă de lumină este cea clasică, provenită din tavan, vei avea cu siguranță umbre exact în zonele de lucru, care, de obicei, sunt orientate către perete. Iluminatul funcțional permite îndeplinirea unor activități specifice în diferite zone ale bucătăriei: pe blatul de lucru, în sertare sau în dulapuri, în zona chiuvetei. Folosește spoturi sau bandă LED pentru partea de jos a corpurilor superioare.
Pentru sertare sau interiorul corpurilor de mobilier, montează profile cu bandă LED și senzor, care se activează la mișcare. Asigură-te că folosești profile din aluminiu pentru integrarea benzii LED: acestea o protejează de praf și apă, iar difuzorul opac asigură o distribuire uniformă a luminii.
Chiar dacă rolul principal al bucătăriei este unul funcțional, nu ai de ce să nu creezi aici o atmosferă plăcută. Pune în valoare obiectele pe care le iubești sau chiar piesele de mobilier, folosind corpuri de iluminat ce orientează lumina în diferite unghiuri sau care creează contraste prin strălucire și umbre.
Indiferent de tipul de lumină aleasă, reflexia acesteia este supărătoare. În cazul blaturilor lucioase, folosește un profil ușor înclinat și montează-l către spatele corpului, astfel încât lumina să nu cadă direct pe blat și să nu se reflecte în suprafața acestuia.
Spoturile sunt o soluție potrivită dacă blatul este mat. Montează-le pe centrul bazei corpului la o distanță de aproximativ 50 de cm unul de celălalt, astfel încât conurile de lumină să se suprapună în proporție de 50%.
Poți integra, în aceeași bucătărie, și corpuri de iluminat cu lumină caldă, și cu lumină rece sau neutră, pe care să le folosești în funcție de tipul de activtate desfășurată, de starea ta de spirit sau de momentul zilei.
Mai mult de atât, benzile LED RGB, împreună cu o multitudine de controlere inteligente, îți oferă posibilitatea să te joci cu diverse culori și tonuri, pentru a obține o atmosferă caldă, intimă și, de ce nu, distractivă.
Lumina are puterea de a schimba atmosfera și modul în care este perceput spațiul ca dimensiuni și funcționalitate. Când vine vorba de iluminarea bucătăriei însă, avem tendința să îi conștientizăm importanța abia după lucrările de amenajare sau după ce am comandat mobilierul. Sperăm că sfaturile au fost utile pentru tine și te invităm să găsești sistemele de iluminat potrivite pentru bucătăria ta aici.