Amenajarea unei bucătării la bloc - Sfaturi şi idei
Amenajarea interioara a unei bucatarii de bloc vine "la pachet" cu cateva provocari de care trebuie sa tinem cont, asta daca nu alegem sa investim intr-o reconfigurare totala a spatiului respectiv. Desi de cele mai multe ori aceste bucatarii au o configuratie standard, putem jongla, in anumite limite, cu diverse idei de amenajare ori renovare.
Iata cateva idei si sfaturi ce pot fi utile utile in vederea amenajarii acestui spatiu, pentru ca acesta sa devina nu doar functional si practic, dar si sa indeplineasca criteriile estetice pe care ni le dorim.
Aspecte de care sa tinem cont pentru amenajarea unei bucatarii de bloc
Cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont pentru amenajarea sau reamenajarea bucatariei este configuratia ei. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca am facut toate masuratorile necesare amenajarilor pe care le dorim. Putem consulta si un specialist (arhitect sau un designer de interior) care sa ne ofere sugestii despre cum putem configura si amplasa mobilierul de bucatarie, astfel incat totul sa fie aranjat ergonomic si functional, in limita spatiului si a bugetului de care dispunem.
Masuratorile de care trebuie sa tinem cont vizeaza:
- Dimensiunea bucatariei;
- Felul in care configuram spatiul;
- Daca suntem dispusi sa facem modificari sau nu, pentru a obtine mai mult spatiu util.
In functie de aceste date vom sti exact de cata gresie si faianta avem nevoie, de exemplu, dar si cum putem alege ori comanda mobilierul sau ce stil de amenajare putem adopta in bucatarie.
In functie de stilul folosit în amenajarea apartamentului, avem mai multe variante:
- Stilul clasic;
- Stil minimalist;
- Stil rustic;
- Stil scandinav;
- Stil Provence.
Un alt aspect important de care trebuie sa tinem cont in cazul unei bucatarii de bloc este forma sa. Daca nu suntem dispusi sa facem modificari importante, va trebui sa pastram configuratia initiala.
Cele mai multe bucatarii de bloc sunt lungi si inguste, cu dimensiuni standard:
- Bucatarii cu suprafata mai mica de 10 mp;
- Bucatarii lungi si inguste;
- Bucatarii amenajate pe balcon.
Alte configuratii presupun insa o bucatarie de un alt format, pentru ca mobilierul si accesoriile sa poata fi aranjate cu mai multa lejeritate.
Un alt aspect important este legat de preferinta pe care o avem, si anume pentru un spatiu deschis, gen open living, sau pentru o bucatarie traditionala, izolata de restul apartamentului prin intermediul unei usi.
Vom discuta separat optiunile de bucatarie standard, cu usa, sau cea open space.
Bucatarie clasica, cu spatiul separat de restul apartamentului prin usa
Desi in acest caz se reduc destul de mult posibilitatile de amenajare pe care le avem, exista multe tipuri de mobilier pe care il putem adapta pentru a aduce o nota de prospetime si modernitate. Putem de asemenea opta pentru o bucatarie cu aspect clasic, dar cu un mobilier innoit.
- Pentru bucataria cu suprafata mai mica de 10 mp e bine sa optam pentru un design minimalist, fara multe accesorii, in care totul sa fie cat mai bine organizat. Pentru a profita de spatiul pe care il avem la dispozitie, dar si pentru a da impresia unui spatiu mai generos, se recomanda culorile deschise, care reflecta lumina, dar și mobilier sau accesorii metalice ori din sticla pentru frigider sau hota de aragaz. Pentru ca spatiul sa fie cat mai ergonomic organizat, locul de servire a mesei poate fi ori un blat de mobilier cu 2-3 scaune decorative inalte, ori o masa amplasata langa perete și eventual scaune rabatabile.
- Pentru bucataria ingusta, proiectata pe lungime, indicatiile de mai sus privind alegerea culorilor raman valabile. Avantajul (sau dezavantajul) pentru aceasta configuratie il reprezinta faptul ca, in general, tot mobilierul este amplasat pe una dintre laturile bucatariei, inclusiv alimentarile pentru utilitati. De aceea, mobilierul trebuie ales in asa fel incat sa se incadreze perfect pe toata lungimea si sa permita incorporarea aragazului si chiuvetei. Ca regula generala, este bine sa verificam dinainte dimensiunile pieselor de mobilier si a modelelor preferate de electrocasnice mari pe care vrem sa le achizitionam. Pentru mai mult spatiu, putem instala frigiderul intr-unul dintre spatiile libere proiectate in hol pentru un dulap sau debara. De asemenea, spatiul de sub geam poate fi folosit fie pentru un blat de mobilier, fie pentru o etajera pe care sa punem la indemana lucrurile de care avem nevoie, dar pe care nu le folosim mereu (plante aromatice, borcane de sticla pentru condimente etc.).
- Bucataria patrata sau dreptunghiulara permite mai multe posibilitati si aici ne putem juca cu elemente de decor si accesorii conform dorintelor noastre. In plus, in cazul acestui tip de bucatarie putem utiliza mai usor un stil de amenajare preferat, care sa completeze frumos aranjamentul din restul apartamentului.
In oricare dintre variante, o recomandare de care sa tinem cont este aceea de a folosi spatii alternative. Un astfel de spatiu poate fi cel proiectat initial pentru camara sau chiar un balcon ori o dependinta exterioara. Vom obtine astfel un spatiu suplimentar, necesar pentru corpurile de mobilier compact si pentru o amenajare mai armonioasa.
- Bucataria in balcon este un exemplu de spatiu a carui functie initiala e modificata. Acest tip de bucatarie este un concept prin care se face mai usor trecerea spre cel de open space.
Conceptul de open space în living si bucatarie
Daca locuim intr-un apartament nou construit sau daca vrem sa facem modificari intr-unul de tip vechi (construit inainte de 1989) pentru a amenaja o bucatarie deschisa, sau open space, pentru o mai mare fluiditate a spatiului, avem la dispozitie mai multe variante de realizare.
Vorbim, de exemplu, despre amenajarea unei insule. Aceasta este o piesa de mobilier cu un rol multifunctional: este locul in care se ia masa, loc pentru gatit si totodata spatiu pentru echipamente electrocasnice (cum ar fi plita, aragaz, cuptor incorporabil sau chiar chiuveta).
Alege o hotă puternică, cu o capacitate mare de absorbție (peste 300 m³/h), ca să nu-ți mai faci griji în privința aburului și mirosurilor.
Sfaturi generale pentru amenajarea unei bucatarii de bloc
Cel mai important aspect in organizarea si amenajarea unei bucatarii de bloc este sa organizam acel spatiu cat mai ergonomic, adica sa gasim locul potrivit fiecarui obiect de mobilier, sa profitam de fiecare coltisor si in general sa nu lasam spatii care sa nu aiba o utilitate. Aceasta presupune sa alegem un mobilier compact, unitar, cu toate electrocasnicele incluse si de preferinta cu dulapuri cat mai inalte, apropiate de tavan.
In ce priveste organizarea, este bine sa pastram lucrurile in cutii, borcane, astfel incat sa ocupe cat mai putin loc, iar etajerele le putem decora cu ghivece cu plante aromatice pe care sa le folosim de exemplu la gatit.
In plus, daca suntem dispusi sa aducem cateva modificari in spatiu fara a afecta, desigur, structura de rezistenta in apartament, putem modifica destinatia initiala a unor spatii cum ar fi camara sau debaralele de pe hol in favoarea unei organizari mai compacte in zona bucatariei ceea ce, din punct de vedere estetic, dar si practic, ne-ar ajuta foarte mult.