6 lucruri pe care să le știi înainte să alegi o amenajare colorată
Culoarea este un instrument foarte important in amenajare, dar poate la fel de bine fi si unul descurajant, daca nu esti sigur ce culori iti plac si care se potrivesc mai bine in spatiul de care dispui. Se mai intampla si sa te gandesti ca te poti plictisi de o culoare mai indrazneata decat albul sau alte culori neutre. Vestea buna este ca dilema culorilor in amenajare este foarte comuna, dar cateva trucuri te pot ajuta sa imbratisezi culoarea.
Pregateste-te sa-ti colorezi lumea (macar in doze mici)!
Daca eziti sa folosesti culori aprinse, incepe cu nuante subtile, in doze mici
Culorile ii pot speria pe multi oameni, mai ales cand vine vorba despre casele lor, iar asta din pricina faptului ca o culoare puternica pe pereti sau pe o canapea implica o investitie alaturi de care vei trai si zi si noapte. “Ceea ce clientii nu realizeaza este ca suntem inconjurati de culoare, dar ca impactul este totusi subtil si neutru”, spune designerul Christine Markatos Lowe. “De exemplu, tonurile imbujorate sau griul otelit se simt ca niste culori neutre, dar sunt cu mult mai interesante si creeaza o atmosfera mai calda decat albul.”
Mai poti face un pas catre culoare daca alegi accente decorative colorate – accesorii, obiecte de arta, perne, un covoras. “Te poti orienta spre obiecte mai mari mai tarziu”, spune Donna Mondi de la Donna Mondi Interior Design. Daca nu stii exact alaturi de ce culori poti locui, arunca o privire in sifonier. Culorile pe care le porti sunt adesea si acelea in prezenta carora te simti confortabil.
Alege culori potrivite atmosferei pe care ti-o doresti…
Culorile pe care le alegi denota o anumita atmosfera in functie de nuanta lor. Vezi, de exemplu, rosul aprins care sugereaza energie – nu iti vei dori probabil aceasta culoare in dormitor, pentru ca nu este la fel de calmanta precum verde menta, gri deschis sau albastru pudrat. Multi designeri prefera galbenul in bucatarie pentru ca este stralucitor si vesel, iar cei mai multi dintre noi aici se trezesc cu adevarat dimineata si isi beau cafeaua. Negrul si bleumarinul sunt culori foarte dramatice, deci potrivite daca iti doresti un decor de impact sau unul romantic.
Pe langa atmosfera pe care doresti sa o creezi in camera, conteaza foarte mult si cantitatea de lumina naturala pe care camera o primeste. Astfel, nu opta pentru culori inchise intr-un spatiu fara ferestre decat in cazul in care vrei sa lasi impresia unei pesteri. Nici cu albul nu mergi intotdeauna la sigur – in unele camere se potriveste albul pur, dar in cele mai multe se potriveste un alb cu subtonuri calde. Daca ai cum, poti testa culorile astfel: aplica pe o panza alba si mare cateva dungi in culorile pe care le doresti si observa-le in decursul unei zile, atat in lumina naturala cat si in lumina artificiala, pentru a vedea cum se modifica aspectul.
…si potrivite cu restul elementelor din camera
Ne referim in special la cazul in care alegi sa iti colorezi peretii: este foarte important sa te gandesti cum se va potrivi culoarea aleasa cu mobilierul, corpurile de iluminat sau tipul de pardoseala. Daca nu iei in considerare acest aspect, te poti trezi ca nuanta fara de care nu poti trai nu se potriveste deloc cu canapeaua sau face ca dulapurile sa iasa prea mult in evidenta. Odata ce ai vopsit camera, nu ramane decat sa o revopsesti sau sa iti inlocuiesit cu totul mobilierul, doua variante puse cel mai adesea sub “mai bine nu”.
Poti crea un punct de interes
Daca doresti o amenajare bine contuarata, un punct de interes de ajuta intotdeauna, Evidentiaza deci ce consideri important in camera utilizand o nuanta mai inchisa si complementara cu cea aleasa pentru finisajul peretilor. Gandeste-te la o scara interioara aflata in living: va deveni un punct de interes bine realizat daca o vopsesti intr-o culoare ce contrasteaza cu cea a peretilor.
Albul nu trebuie intotdeauna sa sugereze camerele de spital
In ultimii doi ani, albul s-a bucurat de o revenire in amenajarile interioare, fiind o ca o panza goala, potrivita pentru tot felul de materiale si accesorii. Pentru cei care nu au culori in amenajare, albul poate insa parea prea steril; ideea este sa il combini in functie de tonalitate. Donna Mondi ne spune ca “Joaca cu nuantele de alb, crem si gri, in acelasi timp cu amestecul de materiale precum blana artificiala, tesaturile naturale, catifea, in si lana, garanteaza ca spatiul nu te va plictisi.” Pe de alta parte, lui Birgit Klein (Birgit Klein Interiors) ii place sa foloseasca nuante de alb, crem si cafeniu cu subtonuri calde deoarece creeaza spatii mai primitoare. “Imi place sa punctez o paleta neutra cu un accent de culoare, precum un mov cald sau un corai, apoi sa asortez cu accente aurii.”, spune designerul. “De obicei cand clientii vad un accent de culoare, vor sa duca acea culoare si in celelalte camere.”
Culoarea este foarte importanta cand combini imprimeuri
Sa combini imprimeuri poate fi complicat, dar daca iti iese, atunci camera chiar aduna toate complimentele. Primul pas este sa combini imprimeuri cu aceeasi paleta de culori, potrivit Donnei Mondi. “Imprimeurile mari se potrivesc pe suprafete mari, cum ar fi draperiile sau canapeaua, cele mici pentru pernute sau taburete.”
Christine Markatos Lowe este de accord si duce conceptul chiar mai departe, spunand ca un imprimeu cu nuante ce contrasteaza (vezi inchise si deschise) previne obiectele sa se anuleze unul pe celalalt din punct de vedere cromatic. Locul de luat masa pe care l-a amenajat in imaginea de mai jos demonstreaza acest lucru: nuantele deschise de verde si de albastru se tot repeta in camera dar sunt evidentiate de tapetul cu imprimeu in zig-zag si de imprimeul mandala de pe draperii.