9 forme de acoperiș pentru locuința ta
Desi pentru majoritatea acoperisurile sunt fie cu panta, fie cu terasa, complexitatea formelor este mult mai elaborata.
Iata asadar unul dintre aspectele esentiale ale unei constructii. Poate parea ca noi complicam prea mult lucrurile, dar amenajarile spectaculoase implica si un buget ridicat, deoarece putem asemui constructiile cu un sistem de piese domino: orice decizie si, ulterior, orice modificare va genera o reactie in lant si va afecta toate celelalte “piese” ale constructiei.
Va prezentam asadar 9 dintre cele mai raspandite forme de acoperis, care pot fi construite in maniera prezentata sau adaptate in functie de dorintele fiecaruia. Hibrizii de stiluri duc la constructii spectaculoase, de impact, insa cel mai bine ar fi sa studiati implicatiile alegerii dumneavoastra, pentru a evita surprizele neplacute (sau mai bine zis, pentru a le reduce la minim). Pe langa urmatoarele prezentari de forme de acoperis, puteti citi o descriere amanuntita a componentelor unui acoperis aici.
1) Acoperis cu 4 ape
Acest acoperis este alcatuit din patru pante, sau patru ape, cate una pentru fiecare latura a constructiei. Reprezinta cel mai comun tip de acoperis si permite crearea unor spatii suplimentare la etaj, fie pentru depozitare, fie pentru locuit (este vorba bineinteles despre poduri si mansarde).
2) Acoperis cu panta franta cu forma concava
Aceasta forma, foarte asemanatoare cu cea a acoperisului cu 4 ape, este de inspiratie franceza. Diferenta consta in faptul ca acoperisul cu panta franta poate avea un fronton vertical, care se poate prelungi deasupra fatadei constructiei. Acest tip permite de asemenea o amenajare mult mai eficienta a unei mansarde.
3) Acoperis cu pante inegale
O forma interesanta, asimetrica, avand pantele la inclinatii inegale: una dintre acestea are o inclinatie foarte mare, iar cealalta, prin comparatie, are inclinatie redusa. Asadar si constructia dumneavoastra va fi inedita, putand ajunge sa aveti doar un singur etaj pe o parte a casei, si doua etaje pe cealalta.
8) Acoperis tip terasa
O categorie clasica de acoperisuri o reprezinta acoperisurile tip terasa. Acestea sunt plate (panta + 1,5%) si aduc beneficiul ca se construiesc mai usor. Cu toate acestea, acoperisurile tip terasa nu sunt potrivite in zone cu precipitatii abundente, deoarece lipsa pantelor mai abrupte va constitui o problema.
7) Acoperis cu forma complexa
O optiune mai pretentioasa si mai costisitoare, acoperisurile cu forma complexa sunt construite in asa fel incat sa acopere diferite portiuni ale constructiei. Sunt practic alcatuite din mai multe pante care se imbina in asa fel incat sa creeze un joc armonios care sa acopere spatiile interioare.
9) Acoperis cu o apa
Acoperisul cu o apa inseamna de fapt un acoperis cu o singura panta. Vi-l puteti imagina ca o jumatate a acoperisului cu doua ape, sau ca un acoperis tip terasa care a fost usor inclinat. Permite o deschidere a fatadei catre zonele insorite si micsorarea acesteia in zonele in care pot aparea probleme. Mai mult, o optiune in voga la momentul actual este folosirea acoperisului cu o apa pentru casele pe mai multe nivele, pentru a obtine modele de acoperis mai interesante si chiar inedite.
Toate aceste 9 tipuri de acoperisuri aduc beneficii utilizatorilor, insa exista de asemenea si multe dezavantaje. Va spunem inca o data ca este esential sa cunoasteti ambele valente ale problemei, calitatea materialelor si modul cum sunt asamblate fiind iarasi factori decisivi in alegerea pe care o veti efectua.
Surse foto: www.roofingconsultantsinc.com, www.oldevillagesquare.com, www.vizzbiz.com, www.yeshomeplans.com, www.barntoolbox.com, www.houzz.com, www.commons.wikimedia.org, www.regencygarages.com, www.sheltonroofingsantacruz.com, www.findlicensedcontractor.com, www.chiefarchitect.com, www.hbdesigngroup.com.au, www.news.domain.com.au.
Redactat de: Claudia Gorunescu