Casa cu Terase combină arhitectura cu agricultura urbană
Cum sa aduci farmecul vietii de la tara, unde esti inconjurat de vegetatie, in mediul urban, atat de aglomerat si de poluat? Ei bine, echipa de la H&P Architects a decis sa se inspire din relieful plantatiilor de orez pentru a compune forma terasata a casei din orasul Ha Tinh, Vietnam. Aceasta abordare le ofera membrilor familiei posibilitatea de a cultiva o serie de legume si plante aromatice pe terasele amenajate in trepte deasupra spatiilor de locuit.
Gandita ca un model standard pentru locuintele care sa produca partial hrana familiei, Casa cu Terase este si un model de dezvoltare durabila, prin care se incurajeaza reciclarea apei si cresterea procentului de spatiu verde in zonele urbane dens populate.
Dupa cum ne indica si numele dat de arhitecti, aceasta casa are volumul organizat pe etaje ce se retrag succesiv, acoperite de terase cu jardiniere in care se pot cultiva diverse legume si plante aromatice. Modul de reprezentare al volumului aminteste intr-un fel de versantii terasati ai dealurilor din Vietnam unde se cultiva orezul. Trecerile dintre niveluri sunt marcate prin fasii vitrate care ofera familiei lumina naturala filtrata de vegetatia de pe acoperis. Sistemul de irigare este realizat pe toata lungimea acoperisului si este alimentat dintr-un rezervor in care se colecteaza apa de ploaie. Plantele creeaza un microclimat, astfel ca interioarele se mentin confortabile indiferent de anotimp, aerul din casa fiind la randul lui mult mai curat si mai proaspat.
„Casa cu terase aminteste de comunitatile care cultiva orezul intr-un mediu plat, amenintat de diferite tipuri de poluare aflate in prezent la praguri alarmante”, declarau arhitectii. „In acelasi timp ne asteptam sa promoveze expansiunea terenurilor pentru agricultura in zonele urbane ca solutie pentru asigurarea pe viitor a necesarului de hrana proaspata”.
Accesul in casa se realizeaza printr-o usa plianta din metal perforat care se deschide spre o zona de joaca cu amplitudine mare, datorita tavanului pozitionat la nivelul urmator. Parterul este mai sus decat aceasta zona de la intrare si include spatiul de discutii, locul de luat masa si bucataria. Etajele superioare sunt destinate zonei de noapte, cu dormitoare si bai, precum si un spatiu de lucru, un birou si alte incaperi multifunctionale. Pe partea posterioara cladirea este retrasa in spatele unui perete perforat care permite ventilarea naturala si filtrarea luminii.
Va invitam sa revedeti mai departe un proiect foarte asemanator, realizat de echipa de la biroul Vo Trong Nghia Architects tot intr-un oras vietnamez, ce se remarca printr-un acoperis terasa amenajat ca spatiu de relaxare si gradina plina cu vegetatie: O terasă plină de vegetație amenajată pe acoperișul casei