9 tehnologii de ultimă oră pentru arhitecți
2017 reprezinta un an extraordinar pentru tehnologia necesara domeniului arhitecturii. S-a remarcat, in special, o crestere a dezvoltarii tehnologiilor de realitate virtuala si augmentata. Totusi, care dintre ultimele tehnologii vor ramane de un real ajutor si care vor disparea la fel de repede cum au si aparut?
Ti-am pregatit o lista cu cele mai noi tehnologii de care arhitectii se pot bucura:
1) Musion Holograms
Lansarea produsului a intrat imediat in atentia publica prin ineditul de care a dat dovada: rapper-ul Tupac Shakur a fost readus la viata in mod digital, strangand peste 15 milioane de vizualizari pe YouTube in 48 h. A urmat o holograma a cantaretei Mariah Carey, care a aparut simultan in cinci orase din lume. Deci cum ai putea folosi Musion in biroul tau de arhitectura? Programul iti poate introduce clientii intr-un model 3D, holografic, fapt ce constituie o oportunitate de a vizualiza si experimenta proiectul inainte ca lucrarile de constructie sa inceapa. Imaginile sunt atat de realiste incat este greu sa faci diferenta dintre realitate si mediul virtual.
2) Fuzor
Fuzor este un program care iti trece proiectul de la design-ul de concept la faza de constructie si este perfect pentru arhitecti deoarece proecesul prin care design-ul ajunge in realitatea virtuala este mult mai rapid. Software-ul le permite utilizatorilor atat sa isi repete, cat si sa isi imbunatateasca proiectele.
3) Holograme sensibile la atingere
Nascute in Japonia, hologramele sensibile la atingere inca sunt in faza de productie si perfectionare, dar se asteapta ca vor fi lansate pana la finalul anului curent. Imagineaza-ti cum va fi nu doar sa iti vezi proiectul, ci sa il si poti atinge!
4) Jaunt VR
Tehnologia de realitate virtuala Jaunt utilizeaza o camera ce inregistreaza video-uri 3D stereoscopice, in toate directiile. Video-ul este cuplat la microfoane care inregistreaza si sunetul. Jaunt iti permite sa reconstruiesti o experienta audio-video completa.
Compatibila cu cele mai multe dintre lentilele VR, acesta tehnologie iti va permite tie si clientilor sa experimentati si explorati proiectele la un cu totul alt nivel.
5) Shapespark
Aceasta tehnologie pentru arhitecti creeaza modele vizuale online, in timp real, cu iluminat corespunzator. Modelele vizuale pot fi transmise via link-uri de transfer. Shapespark functioneaza impreuna cu setul de realitate virtuala Oculus Rift si ofera utilizatorilor o perspectiva 3D stereoscopica. Clientii se vor simti cu adevarat implicati in proiect.
6) Google Cardboard
Pentru cazurile cand exista limitari de buget, Google Cardboard reprezinta un mod grozav de a-ti impresiona clientii. Folosind Google Cardboard de pe un smartphone compatibil, clientul poate experimenta modelul 3D intr-un mod asemanator cu cel disponibil prin castile Oculus.
7) The Cube
Inalnirile cu clientii nu trebuie sa aiba neaparat loc intr-un birou sau intr-o sala de conferinte. The Cube este un proiector mobil de dimensiuni mici care transforma orice ecran intr-o „experienta cinematica” la o simpla atingere de buton. Este practic deoarece poti sa il iei cu tine in deplasare, pentru intalnirile care au loc, de exemplu, in birourile clientilor.
8) Roto
Castigator al premiului Cel Mai Bun Produs in cadrul expozitiei VR & AR World Expo de la Londra, Roto este un scaun VR interactiv ce le permite utilizatorilor sa experimenteze in mai multe directii un mediu al realitatii virtuale.
9) CURV
Tehnologia CURV capteaza vederea periferica a utilizatorilor si ofera o experienta virtuala completa. Ofera-le aceasta experienta clientilor tai si ii poti „plimba” prin noua lor casa.