Umbrirea casei cu VIKI – protejează casa de condițiile meteo extreme și asigură securitate sporită
Suntem în plină vară, anotimpul cu vreme capricioasă și adeseori imprevizibilă – de la caniculă, temperaturi ridicate și disconfort termic, până la furtuni și vijelii, orice poate să apară și să ne ia prin surprindere. Cu VIKI, nu trebuie să ne facem griji când plecăm dimineața de acasă, chiar dacă am uitat un geam deschis și se pornește o furtună de vară, sau când temperaturile sunt atât de mari, încât ne pot ”arde” plantele din casă.
Când ne întoarcem seara acasă, Viki se asigură că vom găsi o temperatură cât mai apropiată de cea pe care ne-o dorim.
Cu ajutorul inteligenței artificiale, VIKI va folosi toate facilitățile casei astfel încât să utilizeze resursele în mod eficient pentru a păstra o temperatură potrivită în interior.
Ca să nu avem cheltuieli prea mari cu aerul condiționat, soluția este integrarea în casa noastră smart a jaluzelelor, rulourilor sau draperiilor care implementează funcții multiple de protejare a casei.
Se poate observa în imaginea de mai jos că în proiectul VIKI există 4 funcții importante asigurate de sistemul de umbrire, funcții ce pot fi ordonate preferențial de către utilizator în funcție de tiparul de locuire al casei: Protecția la VÂNT, Confortul TERMIC, Protecția SOLARĂ și SECURITATEA.
În timp ce suntem acasă prioritar este crearea unei temperaturi confortabile, dar când plecăm la muncă sau în vacantă SECURIZAREA locuinței devine elementul prioritar.
Cu ajutorul sistemului de umbrire Viki protejează casa:
✅ De furtună
Dacă stația meteo, conectată la VIKI, detectează o creștere a vitezei vântului peste o limită setată (de exemplu, 20 km/h) –va coborî jaluzelele, iar casa va fi protejată de efectele furtunii.
✅ De supraîncălzire
Gestionat de către serverul casei VIKI, sistemul de umbrire va proteja locuința de supraîncălzire, menținând astfel temperatura optimă pe parcursul zilei.
Sistemul detectează și poziția soarelui pe cer, pentru a lua deciziile corecte de umbrire , atunci când este cazul.
Această funcție de protecție solară necesită o cartografiere a poziției geodezice a colțurilor ferestrelor din fiecare cameră a casei, astfel încât algoritmul modulului de umbrire să poată analiza dacă soarele luminează sau nu în mod direct respectiva fereastră.
Pentru coordonarea mișcării sistemelor de umbrire (jaluzele, rulouri) cu poziția soarelui pe cer, VIKI compară periodic coordonatele soarelui pe cer cu azimutul și altitudinea colțurilor fiecărei ferestre din casă dotate cu sistem de umbrire. Astfel, sistemul determină când soarele luminează în mod direct fereastra și când nu. Utilizând și datele unui furnizor de servicii meteorologice, algoritmul calculează în funcție de stratul de nori de pe cer dacă este nevoie să umbrească sau nu ferestrele camerei, astfel încât utilizatorul să beneficieze de confortul maxim pe care îl poate oferi casa lui.
✅ Antiefracție
Nu în ultimul rând, sistemele de umbrire joacă un rol important antiefracție atunci când suntem plecați în vacanță. VIKI poate acționa în lipsa locuitorilor exact ca și cum ei ar fi prezenți, de fapt, în casă, și va induce astfel în eroare potențialii infractori. Jaluzelele vor fi ridicate dimineața și coborâte seara, ca și cum casa ar fi locuită, iar noaptea nimeni nu va putea să forțeze ferestrele, dacă acestea sunt acoperite de rulourile exterioare.
În concluzie, sistemele de umbrire cu funcții multiple reprezintă o parte importantă a sistemului VIKI, întrucât ne protejează casa mai mult decât pare, la prima vedere.
Fiecare funcție și facilitate ne aduc un plus de confort și de siguranță și construiesc ceea ce noi numim o locuință cu adevărat smart.