Academia de Muzica din Dilbeek, mai mult decat personalitate cu Larson Bond!
Academia de Muzica din Dilbeek, Belgia, realizata de arhitectul Carlos Arroyo, este o creatie inedita construita intr-un mediu dificil din punct de vedere arhitectural. Cladirea este situata in centrul orasului si este inconjurata de stiluri diferite estetic. La nord se afla padurea protejata Wolfsputten; la sud piata centrala si primaria, alaturi de o varietate de restaurante; la est un conglomerat de vile arhetipale cu aspectul unor ferme cu acoperisuri ascutite; si la vest centrul cultural cu volume masive.
Noua cladire a fost gandita optim pentru a se integra perfect in mediul urban. Fatada neregulata asemanatoare unui fierastrau reflecta caracteristicile rezidentiale vecine, elementul special fiind constituit de volumul auditoriumului in consola, ce marcheaza singurul acces in cladire.
In crearea propriei identitati, fatada este compusa dintr-o serie ritmica de ferestre asemanatoare unor benzi verticale, cu lamele parasolare orientate vertical. Arroyo a adaugat un sistem de fante la fatada, ca o imagine lenticulara, astfel incat aspectul general sa difere in functie de unghiul de vizualizare.
Efectul uimitor al acestei compozitii se dezvaluie trecatorilor care se indreapta catre padure. Impresia optica a ferestrelor se compune sub forma unei imagini imense a unor copaci, ceea ce pare sa ascunda in natura intreaga structura.
Inspre vest totul se transforma in 2D. Pentru aceasta zona a fost ales un mix de panouri compozite din aluminiu, Larson Bond, bleu si gri (Sunrise Silver, Anodic Brushed matt, Smoke Metallic) cu finisaje contrastante, care surprind culorile cladirii vecine, proiectata in anii 1960 de arhitectul belgian si pictor, Alfons Hoppenbrouwers.
Placile compozite Larson Bond PE, furnizate de Alucoil, unul din cei mai mari producatori la nivel mondial, sunt alcatuite din doua foi de metal (aluminiu, otel inoxidabil, cupru sau alama) si miez compozit. Acestea au fost alese datorita calitatilor lor exceptionale precum rezistenta sporita la foc, planeitatea si greutatea redusa, proprietatile mecanice remarcabile si rezistenta excelenta la intemperii.
Aceste panouri confera si avantajul de a bloca lumina directa si de a reflecta lumina indirecta la interior, reducand necesitatea de utilizare a energiei electrice. Sunt in aceeasi masura un bun izolator termic si fonic, aspect care nu a putut fi neglijat in cadrul proiectului.
Pentru o corelare stilista intre corpul masiv al academiei si cladirile rezidentiale invecinate, arhitectul a „sculptat” in volum o serie de frontoane de dimensiuni diverse. „Interventia noua in contextul construit a fost conceputa ca element de tranzitie intre scara locuintelor existente si sediul impunator al Centrului Cultural Westrand, ” declara Arroyo.
Materialele pentru constructie au fost alese cu un profund respect fata de mediul inconjurator. Structura orizontala este realizata integral din lemn laminat, certificat FSC. Detaliile constructive sunt simple, iar lemnul este vopsit cu alb, textura acestuia ramanand vizibila. Apa de ploaie este colectata de pe acoperisuri, reciclata si reutilizata.
Carlos Arroyo marturiseste faptul ca "problema a fost gasirea unei maniere de a armonizeza diferentele mari arhitecturale ale zonei, si in același timp, a realiza o cladire cu personalitate proprie". Se pare ca a reusit.
Info proiect:
Arhitect: Casa de Arhitectura Carlos Arroyo, Madrid Arhitecti asociati: parteneriat ELD, Antwerp Structura: Norbert Provost, Ghent
Inginerie: Ingenium, Bruges
Locatie: Dilbeek, Belgia Suprafata: 3554.76 m2 Bugetul proiectului: 5,3 m € Costul final: 5,4 m € Contractor: Kumpen
Manager santier: Pieter Broekaert
Client: Orasul Dilbeek
Fotografii: Miguel de Guzman
Obiectul este ascuns