Această casă demonstrează că se poate construi pe orice tip de teren
Casa Acute din Melbourne ne demonstreaza ca si daca aveti de a face cu un teren mic, ale carui forme in plan sunt foarte ciudate, un arhitect profesionist va poate gasi o solutie astfel incat sa creeze o locuinta echilibrata si armonioasa. Echipa Oof! Architecture a refolosit materialele de la o veche constructie in stil victorian pentru a construi o casa cu arhitectura frumoasa si moderna.
Arhitectii au dorit sa pastreze personalitatea vechii structuri victoriene si au refolosit mare parte din materiale, printre care sipcile de lemn masiv, panourile de la gard, manerele de la usi si numerele de la strada. Au lucrat organizat, demoland cu grija fiecare element, aranjand si depozitand pe categorii fiecare material sau obiect pe care doreau sa il refoloseasca.
Casa Acute are trei niveluri si ocupa suprafata intreaga a terenului, adica 48mp. Forma in plan a terenului se aseamana cu un triunghi, pozitionat la intersectia a doua strazi. Datorita suprafetei mici a terenului nu mai ramanea deloc spatiu pentru gradina. Pentru a contrabalansa acest neajuns arhitectii au prevazut un „balcon” si vitraje glisante pe toata inaltimea incaperii, care deschid complet zona de zi. Fasii verzi, plante agatatoare si un acvariu pozitionat central ajuta la crearea unui spatiu primitor, in contact cu natura.
Accesul se face la nivelul parterului si din holul casei se urca o scara pe jumatate de nivel pentru a ajunge la dormitorul copilului, apoi la zona de zi care contine bucataria, locul de luat masa si zona de discutii, mai apoi se urca pana la nivelul balconului pozitionat in varful ascutit al casei, ce se deschide spre strada si, in final, la ultimul nivel se ajunge la dormitorul matrimonial. Spatiile sunt mici dar lipsa peretilor de compartimentare, culorile deschise si lumina naturala creeaza senzatia unor incaperi mai generoase.
Datorita reglementarilor locale si a formei terenului nu a fost posibila instalarea panourilor solare pe acoperisul casei. In schimb arhitectii au proiectat locuinta astfel incat sa fie eficienta, bine termoizolata si au prevazut un sistem pentru incalzirea apei calde pe baza de gaz, obiecte sanitare si robineti eficienti, precum si electrocasnice din clasa A++. Toate acestea asigura un climat interior placut, in orice anotimp si un consum redus de energie.