Acoperişurile verzi - formula constructorului sau garanţia specialistului?
Ce se întâmplă între momentul în care se decide cu entuziasm realizarea unui acoperiș verde și momentul în care beneficiarul se bucură de acesta? Cea mai la îndemână soluție pare a fi proiectarea și punerea în operă de către constructorul deja contractat, însă aflăm din experiența unor beneficiari că acest lucru duce de multe ori la inundație și intervenția… firmelor specializate care ar fi putut prelua lucrarea de la bun început și preveni neplăcerile.
Acesta este și cazul unui beneficiar, care, sfătuit de către constructori că sistemele nu diferă între ele și se pot realiza cu ușurință, a acceptat instalarea unui sistem “clasic” Acesta a fost realizat dintr-un strat de geotextil (pentru a proteja hidroizolația), un strat de pietriș, un altul de geotextil, pâmânt și gazon. Rezultatul a fost băltirea acoperișului și inundarea ansamblului de locuințe în care locuia.
Ce nu a funcționat însă?
- Hidrolația nu este protejată de către geotextil – în cazul unor plante cu rădăcini mai adânci, acestea vor perfora hidroizolația, necesitând costuri mari de reparație
- Pietrișul are într-adevăr rol de drenaj, dar face ca apa să fie foarte rapid evacuată. Plantele nu vor beneficia de resurse de apă constante din care să își tragă nutrienții și în plus, greutatea pietrișului este mare, ceea ce limitează amenajările ce se pot efectua pe o structură de rezistență predimensionată.
- Pământul folosit a fost unul obișnuit, greu și nu suficient de permeabil
Care ar fi fost soluția optimă?
Situația a fost rezolvată de către echipa Green Shop, care a înlocuit straturile existente, după formula corectă în acest caz:
- Geotextil propriu tip 1 – retenție superioară a apei și a nutrienților, pentru perioadele secetoase
- Strat de drenaj Floradrain FD 35 – reține apa o perioadă mai îndelungată, asigură circulația aerului, în timp ce surplusul îl evacuează în condiții de siguranță
- Geotextil propriu tip 2 – împedică colmatarea și filtrarează particulele fine
- Substrat 20 cm – nu pâmânt obișnuit, ci o rețetă proprie ZinCo, mult mai ușor, cu permeabilitate superioară: pâmânt, nisip și zgură.
- Rulouri de gazon – pe această rețetă puteau fi plantate de asemenea plante mici și specii de ierburi.
Atenție, nu a fost folosită o barieră împotriva rădăcinilor datorită lipsei plantelor cu rădăcini! Altfel, acest strat ar fi fost necesar.
Despre furnizor
Green Shop utilizează în exclusivitate în România sistemele nemțești ZinCo pentru acoperișuri verzi și grădini pe terasă, folosite în întreaga lume pentru proiecte majore, de către cele mai mari birouri de arhitectură și inginerie. De la High Line Park New York, Mountain Dwellings (Bjarke Ingels Group) la Baza de Agrement „Stejarii” (București), ZinCo instalează anual 1 500 000 de mp de acoperișuri verzi.
Green Shop este un grup de firme cu o experiență de 15 ani în amenajări peisagistice, acoperișuri verzi și grădini pe terasă, care furnizează peisagiștilor și folosește din producția proprie: rulouri de gazon, substraturi sau plante din ferme și pepiniere proprii, amplasate în puncte strategice din țară.
Mai multe detalii, consultanță și ofertare rapidă pe: http://www.spatiulconstruit.ro/furnizor/green-shop-object_id=4096
Diana Costache
Tel: 0726 40 48 45
E-mail: diana.costache@gradinapeacoperis.ro